,,Slušně! Slušně!" Milion chvilek krotil své ovečky. Ale co pak nastalo, bylo zajímavé

27.04.2020 13:42

Buďte slušní, vyzvali aktivisté Milionu chvilek pro demokracii své příznivce ve Chvilkové skupině. Zřejmě po vládních opatřeních některým došla trpělivost. „Netolerujeme podněcování k nenávisti, příspěvky sloužící pouze k nadávání, nebo přání smrti komukoliv,“ varoval spolek příznivce. Ale když došlo na Babiše, pořád ještě se našli tací, kteří pro nadávku nešli daleko.

,,Slušně! Slušně!" Milion chvilek krotil své ovečky. Ale co pak nastalo, bylo zajímavé
Foto: Repro Facebook
Popisek: Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii na pražském Klárově

Již několikrát jsme vám přinesli názory členů Chvilkové skupiny, sdružující příznivce spolku Milion chvilek. Na Andreje Babiše, na jmenování Stanislava Křečka ombudsmanem či na politické preference.

Zdá se, že úroveň vyjadřování v této skupině vzbudila pozornost i u vedení Milionu chvilek pro demokracii. Minulé úterý se totiž spolek rozhodl zopakovat členům pravidla skupiny. Což koneckonců dokazuje i tato věta: „Vážení a milí přátelé, rozmohl se nám tady takový nešvar – opakované a hrubé porušování pravidel skupiny. Prosíme Vás přečtěte si je a dodržujte.“

Anketa

Pokud jde o koronavirus: Myslíte, že to nejhorší je už za námi?

14%
86%
hlasovalo: 10712 lidí

Nervy zřejmě některým tekly právě kvůli koronaviru a opatřením vlády. „Rozumíme Vám, že frustrace z nekompetentního vládnutí roste každým dnem a vzbuzuje v mnohých z nás velkou škálu negativních pocitů a často i pocit bezmoci. Prosíme, nepoddávejte se jim. Mějte na paměti, že tři hodnoty LASKAVOST, ODVAHA a KRITICKÉ MYŠLENÍ jsou našimi základními stavebními kameny a že stojí za to se o ně opřít. V životě, ve vztazích i v diskusích,“ apeluje Milion chvilek na své příznivce.

Dodává, že usiluje o to, aby bylo ve skupině příznivé klima a byla bezpečným prostorem pro širokou, ale věcnou a faktickou názorovou diskusi. „Přátelé, dějí se i dobré věci... záleží vždycky na úhlu pohledu. Věřte, že přijde čas, kdy vystavíme této vládě jasný virový účet. Pamatujte: nikdo neříkal, že to bude jednoduchý...,“ slibuje spolek, že k zúčtování s Andrejem Babišem dojde. Možná už 29. dubna, kdy se Mikuláš Minář „půjde projít“ do Letenských sadů.

Pravidla pak zmiňují, aby k sobě byli členové přívětiví a zdvořilí, respektovali sebe a svoje názory a také aby zachovávali slušnost. „Netolerujeme podněcování k nenávisti, příspěvky sloužící pouze k nadávání nebo přání smrti komukoliv,“ praví se dále v pravidlech. Také se nemají sdílet dezinformace ani útoky. „Nesdílejte příspěvky, ve kterých se navzájem napadají demokratické strany nebo aktivisti a aktivistické skupiny. Kritika a diskuse ano, útoky ne,“ vyzývají pravidla. A na závěr je v pravidlech vymezeno, co by mělo být jasné z bodu prvního: „Vyvarujme se vulgárním výrazům a urážkám. I když je těžké si jen tak neulevit, diskutujme slušně a věcně.“

Jak však ukazuje diskuse pod příspěvkem, který se zabýval tím, že Andrej Babiš oznámil, jak pojišťovny zaplatí velice drahý lék třem chlapcům se svalovou atrofií, a to před vysíláním investigativního pořadu 168 hodin Nory Fridrichové, někteří uživatelé si tato slova z minulého týdne nevzali příliš k srdci a na Babiše pršely nadávky jako „hajzl“, „hovado“ či „sráč“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…