„Smrdíš! Jsi žid.“ Ano, to je „muslimské“ Rakousko

24.10.2023 8:14

Od útoku Hamásu na Izrael antisemitských incidentů přibývá. Podílí se na něm i mladiství ve školách v Rakousku. „Smrdíš? Jsi žid,“ prohlašuje při příchodu do třídy jeden z žáků muslimského původu. Další dva náctiletí chlapci po propalestinské demonstraci poničili vlajku Izraele.

„Smrdíš! Jsi žid.“ Ano, to je „muslimské“ Rakousko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Propalestinská demonstrace pod heslem "Zastavte kolotoč násilí " k vyjádření solidarity a účasti se všemi civilními oběťmi současné eskalace v pásmu Gazy

Instituce jsou bezradné, rakouský deník Heute informoval o množících se případech násilí ze strany dětí na školách. První případ je navíc spojen se současným konfliktem mezi Izraelem a Hamásem.

Ve Vídni žák muslimského vyznání z Albánie na škole říká věci typu: „Smrdíš? Jsi žid.“ Informoval o tom jeho učitel spolu s přiznáním, že neví, jak si s tím poradit. „Jsme bezmocní,“ řekl učitel.

Otec jednoho z žáků ze školy v oblasti Brunn am Gebirge v Dolním Rakousku si zas stěžoval na skupinu chlapců, kteří ve škole bijí své spolužáky. Jejich chování se údajně obchází bez důsledků: „Ve 4. třídě VS jsou tři nebo čtyři žáci, kteří bijí ostatní děti a kopou je do zad. Ve středisku mimoškolní péče se toto téma ‚zamlčuje‘, ve škole se o tom diskutuje. Nevyvozují se z toho žádné důsledky.“

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

V neděli v rakouském Linci byla roztrhána izraelská vlajka. V pondělí ráno byli zadrženi a obvinění ze „znevažování cizích symbolů“ dva podezřelí. Jedná se o chlapce ve věku 15 a 14 let, chyceni byli ve škole.

Jeden z chlapců je údajně dle deníku Heute syrského původu. Podle všeho na náměstí přijel na kole a zde poté strhl vlajku před Starou radnicí. Druhý chlapec měl na vlajku dupat.

Policii k podezřelým dovedl videozáznam celého incidentu. Ten ukazuje, že celkem se na poničení vlajky podílely tři osoby, po té třetí se stále pátrá. „Podezřelí jsou na záznamu jasně vidět,“ řekl listu velitel linecké městské policie Karl Pogutter.

Vše se odehrálo po ukončení propalestinského shromáždění v parku Volksgarten. Město Linec hned v pondělí vyvěsilo novou izraelskou vlajku, což je podle města „symbolický akt města Linec s izraelským obyvatelstvem postiženým teroristickými útoky Hamásu“.

V současnosti je v Rakousku hlášen až čtyřnásobný nárůst telefonátů na policii a dvojnásobný počet případů vyloučení ze školy z důvodu fyzického, verbálního nebo sexuálního násilí. Školy reagují přibývajícím počtem objednávaných preventivních seminářů a projektů.

Od učitelů se navíc očekává, že žákům „co nejobjektivněji“ zprostředkují aktuální válku na Blízkém východě, a to i ve třídách, které jsou z většiny obsazené muslimskými dětmi. Od Islámské náboženské obce v Rakousku (Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich, IGGÖ) obdrželi pokyn, aby se „zodpovědně“ zabývaly tímto tématem.

Ředitelka jedné z rakouských škol požádala, zda by toto téma nemohlo být odloženo, dokud je konflikt v Izraeli stále aktuální. Žádost byla zamítnuta. „Požádala jsem nahoře, jestli bychom nemohli téma alespoň vynechat v okamžiku, kdy jsou dvě kolegyně z učitelského sboru deklarovanými Židovkami. Odpověď byla: Ne, naopak, očekává se, že se to bude řešit v hodinách, samozřejmě co nejobjektivněji,“ uvedla ředitelka školy.

Podle rakouského Spolkového statistického úřadu ve většině základních a středních škol ve městech od Vídně až po Lustenau většinu žáků tvoří muslimští žáci.

Objektivně zprostředkovat politickou situaci na Blízkém východě je pro mnohé učitele složité. To i na pozadí nového průzkumu od Ústavu pro empirický sociální výzkum (Institut für empirische Sozialforschung, IFES), v jehož rámci bylo na podzim loňského roku dotázáno 3000 lidí Z toho 30 % respondentů bylo tureckého nebo arabského pozadí, většina z nich se však už narodila v Rakousku, kde pak i navštěvovala školu. Podle průzkumu je každý druhý rakouský muslim zapřísáhlým „antisemitou“.

S tvrzením, že „Izrael má právo na existenci jako vlast židovského národa“ souhlasí pouze 14 % muslimských respondentů. Skoro 50 % si myslí, že to „vůbec“ nebo „spíše“ není pravda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže neutrální Rakousko vyvěsí prapory Izraele, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebadaxe1 , 24.10.2023 9:16:07
peoč my, kteří oficiálně podporujeme Izrael (aspoň hubou Lipavského) máme všude rozvěšené jakés žlutomodré fangle a Izraelskou jsem nikde neviděl. Pročpak? Proč průčelí Muzea v práglu "zdobí" fangle státu jehož starosta Kličko se chlubí že v roce 1968 se účastnil invaze?

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…