„Špína." Ovčáček v kostele: Válka dál vtahuje ČT. I předního umělce

24.08.2020 13:31

Radní ČT Zdeněk Šarapatka bedlivě sleduje, co dělá hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Na sociální sítě umístil fotku, kterou pořídil v kostele. Na ní je hradní mluvčí během modlitby, což Šarapatka svým stylem komentoval. Na sítích se ale setkal s odporem. Na to měl Šarapatka jednoduchou odpověď, prý nemůže přenést přes srdce, že Ovčáček pronesl zdravici na Vlasteneckém setkání v Příčovech. Do věcí ale ale vložil jeho kolega z Rady ČT Pavel Matocha a též slavný filmový režisér.

„Špína." Ovčáček v kostele: Válka dál vtahuje ČT. I předního umělce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

Jaký vztah má radní ČT Zdeněk Šarapatka k Miloší Zemanovi, k jeho mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi a ke zbytku hradního osazenstva netřeba dlouho popisovat. Pro příklad uveďme aféru „smrt je popleta“, kterou na sebe Šarapatka upozornil po smrti předsedy Senátu Jaroslava Kubery, kvůli které proběhlo i neúspěšné hlasování o jeho odvolání z Rady ČT.

Nyní na sebe Šarapatka opět obrátil pozornost a to fotografií hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka při modlitbě, se kterou se pochlubil jak na Facebooku, tak na Twitteru. Radní už dopředu avizoval, že se nejedná o žádnou štvanici na osobu mluvčího. „To jen v horách zajdete na nedělní bohoslužbu a vedle vás překypuje láskou k Bohu člověk, který psal pro komunisty hanlivé texty na církev a ještě včera pronášel zdravici srazu neofašistů, xenofobů a rasistů v Příčovech. A takovým pak buďte bratrem...“ okomentoval modlícího se Ovčáčka.

Ne, žádná "štvanice" na Ovčáčka. To jen v horách zajdete na nedělní bohoslužbu a vedle vás překypuje láskou k Bohu člověk, který psal pro komunisty hanlivé texty na církev a ještě včera pronášel zdravici srazu neofašistů, xenofobů a rasistů v Příčovech. A takovým buďte bratrem... pic.twitter.com/r62ciZtl8D

— zdeněk šarapatka (@zdeneksarapatka) August 23, 2020

Do diskuze se přidal i zástupce církve. Páter Jan Špaček z Horní Plané byl vzhledem k tématice tázán na názor. „Je to velmi prosté. Ani náš Pán nehleděl na zbožná gesta, ale zanechal nám velmi podstatné rozlišovací kritérion: Po ovoci poznáte je. Proto s tweetem dr. Šarapatky souhlasím,“ řekl.

Je to velmi prosté. Ani náš Pán nehleděl na zbožná gesta, ale zanechal nám velmi podstatné rozlišovací kritérion:

Po ovoci poznáte je.

Proto s tweetem dr. Šarapatky souhlasím.

— P. Jan Špaček (@Pater_JanSpacek) August 23, 2020

Na něj následně zareagoval sám Jiří Ovčáček. Krátkým sdělením: „Milý otče, budu se za Vás mnoho modlit. Lukáš 18, 9-14.“

Milý otče, budu se za Vás mnoho modlit. Lukáš 18, 9-14.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) August 23, 2020

Své pak napsal i Šarapatkův přímý kolegy z Rady České televize Pavel Matocha, kterého snímek očividně pořádně naštval. "Zatímco Ovčáček se v kostele modlí, špína jménem Šarapatka ho potají pod lavicí fotí a s povýšeneckým statusem věší na facebook," odsoudil Šarapatku Matocha. 

Větou "špína jménem Šarapatka" narážel radní ČT Matocha na obsah videa, které před časem publikoval moderátor a dnes již také člen Rady ČT Luboš Xaver Veselý, který dlouhodbě ze strany Šarapatky čelil všemožným atakům. Ve videu popisuje zdokumentované Šarapatkovy praktiky. Ten totiž sám velmi často kritizuje jiné za jejich údajné nedostatky nebo chyby a "lísání se" k mocným.

Xaver tehdy poukázal třeba na to, jak se dnešní radní ČT Zdeněk Šarapatka osobním mailem snažil u tehdejšího hejtmana Michala Haška snažit zajistit protekci u šéfa ČT, aby mohl produkovat vlastní pořad. V tom by, jak sám Šarapatka v mailu psal, dělall nepřímo reklamu politikům v supervolebním roce. Hašek tehdy na mail nereagoval, ale později ho sám zveřejnil, aby upozornil na to, jak se radní ČT choval. Ve zmíněném videu pak Xaver dohledel i starší Šarapatkovy rozhovory, které dělal s politiky. Tehdejší šéfky Sněmovny Miroslavy Němcové se ptal, zda na Vánoce peče rohlíčky. V rozhovoru s premiérem Sobotkovu šel ještě dál. "Když chodíte pěšky, několikrát jsem vás viděl v metru, jak se vám chodí?". Petra Nečase se zase ptal, zda umí zpívat a tančit.

Jiří Ovčáček v reakci na dění kolem zveřejnění fotky napsal obsáhlejší poděkování na Twitter. "Z celého srdce děkuji vám všem, kteří jste se mne zastali. Je to vzácné a krásné. Modlím se za vás i za ty, kdo slovy úkornými nešetří. Neboť já jsem Hospodin, tvůj Bůh, který tě drží za ruku a říká ti: Nestrachuj se! Já ti pomohu! Iz 41,13," napsal.

Z celého srdce děkuji vám všem, kteří jste se mne zastali. Je to vzácné a krásné. Modlím se za vás i za ty, kdo slovy úkornými nešetří.

Neboť já jsem Hospodin,
tvůj Bůh,
který tě drží za ruku
a říká ti: Nestrachuj se!
Já ti pomohu!

Iz 41,13 pic.twitter.com/9Pfkn4MSJf

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) August 24, 2020

A Ovčáčka se zastal i režisér Jiří Strach. “Toto je den, který učinil Hospodin, jásejme a radujme se z něho," sdílel ke screenu, v němž ukazuje na to, že profil Zdeňka Šarapatky byl blokován. "Ta zapšklá nenávist už byla za hranou, kterou jsem ochoten číst," dodal v diskuzi. 

“Toto je den, který učinil Hospodin, jásejme a radujme se z něho.” (Ž118,24)
 pic.twitter.com/eboL6LRbEm

— Jiri Strach (@Lotzasrando) August 24, 2020

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…