„Takže ty migranty nevezmeme?“ Miloš Zeman se ve slévárně dočkal bouřlivého potlesku za to, co řekl o Bruselu a uprchlících

03.03.2017 13:13

Prezident Miloš Zeman se v poslední den své návštěvy Karlovarského kraje sešel se zaměstnanci společnosti Slévárny Heunisch v Krásné.

„Takže ty migranty nevezmeme?“ Miloš Zeman se ve slévárně dočkal bouřlivého potlesku za to, co řekl o Bruselu a uprchlících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Úvodem se Zeman zmínil o průměrné mzdě v podniku, která je dle jeho informací 27 tisíc měsíčně. „Někteří z vás se usmáli, jiní zamračili,“ poukázal. A následně všem popřál, aby se průměrná mzda zvýšila na 30 tisíc. 

První dotaz směřoval k médiím. Které médium je podle prezidenta v Česku nejobjektivnější? „Žádné. Nicméně aby ta odpověď nebyla tak stručná, tak jediné, co vám může dát objektivitu, je váš mozek. Někdy se tomu říká zdravý rozum. A ten mozek musí jak papírová média, televizní vysílače, tak internetové servery srovnávat. Nevěřím objektivitě médií z jakýchkoliv důvodů,“ podotkl Zeman. 

„Je Česká republika pořád suverénní stát?“ zeptala se jedna ze zaměstnankyň. „Ano,“ odvětil Zeman a uvedl, že on rozhodně si nenechává diktovat, s kým se může bavit a s kým ne. Na otázku setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou pak odvětil, že ze strany vlády nedošlo k žádné omluvě, ale že pouze došlo k potvrzení vztahů s Čínou.

Žena se však nenechala odbýt a položila další dotaz. „Co si myslíte o tom, že Evropská komise chce udělovat sankce za to, že členské státy neplní kvóty migrantů?" zeptala se dále. „Znakem suverenity je, že každá země si sama rozhoduje, zda chce nebo nechce na svém území cizí státní příslušníky. No a z toho vyplývá, že znakem suverenity je mimo jiné právě toto, a Evropská komise nemá právo diktovat, kolik migrantů na našem území umístíme," dodal. „Takže je nevezmeme?" dotázala se ještě žena. „No já doufám, že ne," řekl za silného potlesku přítomných razantně Zeman.

Došlo i na otázku školství. „Na vzdělávání by se rozhodně měly podílet i firmy,“ myslí si prezident. „Pokud jde o jednokariérový model v jedné firmě, vyplatí se firmám dávat stipendia. A to já velmi podporuji,“ zmínil Zeman.

Zeman se pak zmínil i o vlivu Američanů na českou ekonomiku. „Vliv Američanů na českou ekonomiku je poměrně výrazný. Prezident USA Donald Trump začíná rušit Obamovy dekrety,“ poukázal na předvolební sliby republikánského prezidenta. 

Velbloud je kůň, který prošel parlamentem

„Říká se, že velbloud je kůň, který prošel parlamentem,“ vyjádřil se pak Zeman také k tomu, že do řady návrhů zákonů jsou připojovány pozměňovací návrhy. Své sdělil také k tomu, že je zastáncem spaloven.

Zeman rovněž prozradil svůj názor k intervencím ČNB. „Je to umělý zásah, který deformuje cenovou strukturu, neboť kurz je cena dané měny. Doufám, že poté, co inflace dosáhla 2 %, což byl cíl ČNB, tak zhruba ve druhém čtvrtletí tohoto roku tyto cenové intervence skončí. Napáchaly více škody než užitku,“ domnívá se prezident. 

A jeho názor na bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu? „Výsledkem celého zásahu na Úřadu vlády jsou nezdaněné kabelky tehdejší ředitelky Úřadu vlády Jany Nagyové,“ byl kritický Zeman k tehdejšímu zásahu, kdy podle něj byly slibovány ohromné výsledky. 

Závěrem se pak Zeman vyjádřil k budoucnosti EU. „Pokud Evropská unie přestane zasahovat do vnitřních záležitostí národních států – poslední výkřik je například ohledně zavádění vysavačů – a začne se soustředit na věci, kde by měla mít společný jazyk – například ochrana společných hranic –, tak bude užitečná. Pokud jde o Brexit, uvědomte si, že Británie byla čistým plátcem do rozpočtu EU, a tak je zcela logické, že se domnívá, možná mylně, že vystoupením z Unie ušetří. U České republiky si nemyslím, že by někdo rozumný chtěl z Unie vystupovat, neboť bychom přišli o velké peníze,“ uzavřel.

Po podepsání pamětní knihy převzal z rukou vedení firmy dary a rozloučil se se zaměstnanci s přáním vysokých mezd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…