„Teď jsem naštval tolik lidí!“ Miloš Zeman před kamerou pálil ostrými slovy do konkrétních skupin. Třeba...

30.03.2017 21:41

Prezident Miloš Zeman již potřetí vystoupil v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem. Manželce svého kancléře Vratislava Mynáře Alexandře Mynářové prezident popřál, aby ji kancléř neopouštěl a pak prozradil, že rád uráží některé skupiny občanů. Posléze jich stihl vyjmenovat a urazit docela dost. Raději se přesvědčte sami.

„Teď jsem naštval tolik lidí!“ Miloš Zeman před kamerou pálil ostrými slovy do konkrétních skupin. Třeba...
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Zaprvé nesnáším Děti země a nesnáším ekologické aktivisty obecně, což jsem nedávno prohlásil v debatě nad zákonem o Šumavě. Tito aktivisté zničili tisíce stromů,“ rozohnil se hned na úvod Zeman.

Hrozí nebezpečí, že budu žalován

Ani trochu se mu nelíbí, jak mohou aktivisté napadat různé dopravní stavby a ty se tak vlečou a vlečou. Stížnost může podat prakticky kdokoli, podle Zemana mu k tomu stačí dvě stě neověřených podpisů a to jako stěžovatel ani nemusí bydlet v místě stavby. Proces povolování dopravních staveb je podle Zemana třeba značně urychlit.

„Já teď budu spekulovat. Hrozí nebezpečí, že budu žalován. Hrozí nebezpečí, že přijde nějaká nejmenovaná organizace, vůbec jsem neřekl jméno Děti země, a řekne, když nám dáte dotaci na naši bohulibou činnost, tak nebudeme podávat rozklad. A víte, jak se tomu říká? Výpalné,“ nešetřil ostrými slovy prezident.

Sluší se dodat, že prezident rozhodně žalován nebude, protože podle Ústavy není ze své funkce odpovědný. Obžalovat prezidenta republiky je možné toliko z velezrady.

Alex, kdyby se Vratislav Mynář s tebou rozešel...

Prezident věnoval pozornost také zavedení tzv. zálohového výživného, které by za některé české neplatiče platil stát a posléze ho na dlužnících sám vymáhal.

„Já jsem tenhle zákon prosazoval už jako premiér, ale tehdy byla v Parlamentu pravicová většina a ta tento zákon odmítla,“ posteskl si Zeman. Dodnes je přesvědčen o tom, že je tento zákon dobrý. „Kdyby se Vratislav Mynář s tebou rozešel a neplatil ti alimenty, tak si myslím, že bys tento zákon určitě uvítala,“ podotkl prezident směrem k moderátorce pořadu. „Doufám, že ho nebudu muset uvítat,“ odvětila dáma.

Naproti tomu se postavil proti zřízení ministerstva pro sport, protože podle jeho názoru pouze hrozí, že nabobtná státní byrokracie, ale to ještě neznamená, že na tom bude český sport lépe.


Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem. (ReproFoto: TV Barrandov)

Jak jste si mohli vymyslet tuhle otázku, to opravdu nechápu...

Po pár minutách se Zeman zlobil, jak televizi mohla napadnou jedna konkrétní otázka. Mynářová prohlásila, že se Česko potýká s nedostatkem sládků a chtěla od prezidenta slyšet, co si o tom myslí, když v podstatě stojí v čele pivní velmoci, jakou je Česká republika.

„No Alex, já jsem vždy nepříjemný partner v diskusi a teď vám to předvedu. Vy si opravdu myslíte, že otázka o počtu sládků je vhodná do pořadu s prezidentem? Já nejsem všeználek,“ vypálil Zeman.

Posléze jen v obecné rovině doplnil, že v České republice máme dvě až tři dobrá piva. „Ostatní nestojí za nic. Já jsem navštívil mnoho minipivovarů a většina z nich vaří kyselá nechutná piva. Tak, a teď jsem naštval tolik lidí, to mám radost. Já mám vždycky radost, když můžu takhle někoho naštvat,“ rozzářil se prezident.

V této souvislosti zavzpomínal na pivo z Popradu, které pil ještě jako premiér. Tehdy toto pivo zkritizoval a byla z toho velká aféra. Když se Zeman na Slovensko vracel jako prezident, tak si v jedněch slovenských novinách přečetl, že popradský pivovar se po dvou stech letech bourá. „Já to považuji za jeden ze svých velkých politických úspěchů,“ pochválil sám sebe host.

Exportéři lenošili! Tak a teď jsem urazil další skupinu

Stranou pozornosti prezidenta nezůstalo ani vytrvalé oslabování české koruny, se kterým Česká národní banka v dohledné době skončí. Někteří podnikatelé říkají, že by pro Česko bylo výhodnější, kdybychom přijali evropskou společnou měnu euro.

„Kdyby bylo zavedeno euro, tak by lidé přišli asi o 6 až 7 procent svých úspor a to je relativně hodně. Teď nechám stranou otázku, zda v České republice přijímat euro či nikoli, mluvím jen o směnném kurzu,“ zdůraznil prezident. „Pokud jde o již dlouho trvající oslabování koruny, napomáhá našim exportérům, kteří mohou díky slabé koruně lenošit. A teď jsem urazil další skupinu, dneska se mi to daří,“ smál se Zeman

Došlo i na situaci v České poště. Vláda nedávno rozhodla o tom, že podpoří Českou poštu injekcí v řádu stovek milionů korun. Prezident uznal, že pošta je veřejná služba a jako veřejnou službu je třeba ji udržovat i v místech, kde pošta představuje jediné spojení se světem. Jenže argumentem proti je myšlenka, že Česká pošta hospodaří nehospodárně. Kdyby hospodařila odpovědněji, tak by 800 milionů korun nepotřebovala.

„Kdybych šel dál, tak bankéři, zejména američtí bankéři, vyvolali ekonomickou krizi v roce 2008. To byla tzv. hypoteční krize. Oni měli vysoké platy a k tomu měli ještě veliké bonusy. Takže oni byli placeni za to, že vyvolali krizi,“ kroutil hlavou host před kamerami.

Bakala je podvodník, Rath je podvodník, pálil dál prezident

Pár slov věnoval také ústavní stížnosti Davida Ratha, který si stěžoval na prezidenta Zemana. „Pan Rath je podle mého názoru podvodník, pan Bakala je podle mého názoru podvodník. Jestli chcete, tak vyjmenuji ještě dalších deset podobných lidí. Je to drzost. Tečka,“ smetl výtky Davida Ratha ze stolu Zeman.

Naše politické strany jsou většinou strašně líné

Nakonec se věnoval volbám v Česku a brexitu. „Víte, naše strany jsou většinou strašně líné. Výborně, další skupina, kterou jsem napadl. Tak snad už zbývají jen hrobníci, ty jsem ještě nestačil napadnout,“ smál se zase prezident. Narážel tím prý na fakt, že politici zpravidla nechtějí vést politickou kampaň o prázdninách s odůvodněním, že většina lidí je stejně na dovolených.

„Naše strany jsou strašně líné a já o tom něco vím, protože jsem v politice už 25 let. Já jsem se svým volebním autobusem Zemák objížděl lidi i v červenci a v srpnu a na setkání jich přišlo dost. Takže pokud budou naše strany trochu aktivnější, tak by měly začít pracovat dříve,“ doporučil politikům Zeman.  

V závěru se zamyslel nad brexitem a nad Evropskou unií. Britská premiérka si prý dost osladila, či možná spíše zavařila situaci sama.

„Ona si to dostatečně osladila sama tímhle hloupým rozhodnutím. Ale ona si EU může za toto hloupé rozhodnutí tak trochu sama. V důsledku brexitu by mohlo dojít k rozpadu Velké Británie, protože se může od ostrovního království oddělit Skotsko. Ale pozor, Skotsko je poměrně chudá část země a nebude čistým plátcem do EU. Ale pozor, kdyby se Skotsko osamostatnilo a požádalo o vstup do EU, tak víte, kdo bude proti? Proti bude třeba Španělsko kvůli Katalánsku,“ vyjádřil svůj názor Zeman. Jednoho dne tu tedy bude taková situace, že tu bude rozdělená Velká Británie a nezměněná evropská sedmadvacítka, rozvíjel své úvahy prezident.

S diváky se pak rozloučil poměrně netradičně. „Pokud jsem nestačil ještě někoho urazit. tak si to příští týden vynahradím,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…