„Ten chlapec má příbuzné ve Španělsku…“ Šojdrová v ČT vytáhla foto sirotků, pak nastoupil Jakub Železný

20.02.2019 7:45

Kauza 50 syrských sirotků posloužila svého času jako téma pro diskuzi v Parlamentu, ke kterému měl každý co říci. Nyní lidovecká europoslankyně Šojdrová vrací toto téma na stůl. Ministr zahraničí Petříček souhlasí se Šojdrovou, že by Česko sirotky, jejichž počet se scvrkl na 14, mohlo přijmout, ovšem s Michaelou Šojdrovou prý ještě nejednal a věc je v kompetenci ministra vnitra Hamáčka. Europoslankyně byla znovu pozvána do Událostí, komentářů, kde vysvětlovala, co je nového. Ideovým protivníkem jí v pořadu byl poslanec a místopředseda zahraničního výboru Jaroslav Bžoch, za ANO.

„Ten chlapec má příbuzné ve Španělsku…“ Šojdrová v ČT vytáhla foto sirotků, pak nastoupil Jakub Železný
Foto: Repro ČT24
Popisek: Europoslankyně Michaela Šojdrová v Událostech komentářích

Jakub Železný na začátek uvedl, že nyní už se jedná o konkrétní děti, a lidovecké europoslankyně se zeptal, zda zná děti jménem a mohla by sdělit alespoň nějaký jejich příběh. Šojdrová na to odpověděla, že jména je možné sdělit jen úředníkům, kteří se touto záležitostí možná budou zabývat, ale ukázala fotografii údajně šestileté holčičky, která je dle ní skutečně sirotkem a přebývá v jednom z těchto zařízení. „Možná je vidět, že je malá a zrovna tam podepisovala své jméno, a je na klíně své pečovatelky. Takže skutečně ty děti tam jsou, já jsem je viděla, živé, a ty děti jsou asi v 60 dětských domovech. Kromě toho jsou v uprchlických táborech a asi tisícovka je dokonce bez přístřeší na ulici,“ přidala detaily europoslankyně. Holčička z obrázku má prý osmiletou sestru, jejich rodiče zahynuli při cestě a jedná se o migranty z Afghánistánu. „Dětí ze Sýrie je tam 11 %, takže jsou tyto děti konkrétně a Česká republika by měla nabídnout pomoc pro tyto děti,“ apelovala europoslankyně. 

Anketa

Je Miloš Zeman na Pražském hradě obklopen kvalitními spolupracovníky?

65%
35%
hlasovalo: 7084 lidí

Železný se pak ptal, zda děti opravdu nemají otce ani matku, ani nějaké blízké příbuzenstvo, tedy jestli jsou sirotky v absolutním slova smyslu. Šojdrová na to odvětila, že záměrně používá termín nedoprovázené děti,  tak také platí mezinárodní terminologie. „Protože o některých dětech, konkrétně o těchto, je známé, že nemají rodiče. Některé děti mají příbuzné, viděla jsem třeba chlapce, právě syrského, který má příbuzné ve Španělsku. Už asi rok a půl se jedná o tom, zda si ho vezmou, a tento chlapec zůstává stále v jednom z těchto dětských domovů, protože tito příbuzní si ho nechtějí převzít. Jsou to konkrétní příběhy, které jsem slyšela,“ doplnila důvod europoslankyně.

Moderátor pak konstatoval, že hnutí ANO je soustavně proti iniciativě Šojdrové a poslance Bžocha vyzval, aby vysvětlil proč. Bžoch řekl, že důvod je prozaický, protože oni se snaží situaci řešit systémově a nejlepší řešení je v Sýrii. „Když tahle debata vznikla, tak jsme se bavili o syrských sirotcích, dnes už to jsou děti z Afghánistánu, Pákistánu, taky ze Sýrie. Já si myslím, že je to velmi smutné, že paní Šojdrová měsíc někde jezdí, aby přinesla jména 14 dětí, a já si myslím, že europoslanci by lépe naložili se svým časem, kdyby do toho Řecka jezdili a kontrolovali, kam ty peníze sypou, protože do Řecka šly nemalé peníze,“ namítl Bžoch.

Jakub Železný pak uvedl, že Česko má historickou zkušenost jak s odchodem lidí za hranice, tak s přijímáním lidí z odlišných zemí, například z Bosny a Herzegoviny nebo z Čečny. „Proč by tedy byl problém přijmout 14 dětí, ať už by byly odkudkoli?“ vypálil na Bžocha. „Problém je v tom, že jsou to nedoprovázené děti. My nevíme, jestli mají příbuzné, jestli bude probíhat slučování rodin, my ani nevíme, co s nimi tady budeme dělat. Paní Šojdrová nepředstavila žádný návrh, co s těmi dětmi budem dělat. Budou tady rok, budou tady dva, budou tady půl roku, vrátíme je zpátky? Nic z toho nezaznělo,“ ohradil se poslanec a Železný dodal, že na to se právě chce europoslankyně ptát.

Otázal se Šojdrové, jaké má plány, aby to nedopadlo jako s křesťany z Iráku, z nichž většina z Česka zase odešla. Europoslankyně dodala, že z 87 iráckých křesťanů jich 27 v Česku zůstalo, a uvedla, že ji mrzí, co poslanec Bžoch říká, protože ví, že ČR má propracovaný azylový systém. Bžoch podle ní musí vědět, že v Česku již dostali azyl nebo dodatečnou mezinárodní ochranu i nezletilí chlapci z Afghánistánu. Podle ní již při prvním jednání s Andrejem Babišem měla s sebou zástupce syrské komunity a chtěla, aby děti byly co nejmladší, protože tam je největší šance, že v zemi zůstanou. „Zástupci syrské komunity, jsou mezi nimi lékaři, jsou mezi nimi rodiny, které si chtějí vzít ty děti do pěstounské péče, takže my máme podporu mnoha lidí, kteří se o tyto děti chtějí dále starat,“ uvedla Šojdrová plán toho, co by se s dětmi eventuálně stalo.

Bžoch znovu reagoval, že řešení je nesystémové a že ti, kdo mají nárok jen na doplňkovou ochranu, se musejí vrátit do země původu, když bude uznána za bezpečnou. Navíc podle něj nemáme žádnou smlouvu se Sýrií o tomto programu, abychom ho mohli umožnit. Ale podle Šojdrové 90 % žadatelů ze Sýrie dostává v zemích EU azyl a děti v těchto táborech mají všechny uznaný nárok na azyl. „Já jenom chci říct, chci poděkovat těm občanům, kteří mi píšíkteří mě podporují, protože když slyším slova pana poslance, který nechápe, že chceme pomoci dětem, které jsou v Řecku, tady v těchto táborech, v Evropské unii, tak jako jim pomohly jiné země, tak je mi smutno, že musíme vůbec tuto diskuzi vést,“ stýskala si europoslankyně. Za toto prohlášení utržila od Bžocha tvrdou odpověď, že se jedná o volební kampaň a hraní na city. „Nikdo neřekl, že nechceme pomáhat dětem. Jenom to vidíme odlišným způsobem,“ konstatoval Bžoch.

Celý pořad ZDE

reklama

autor: kas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…