„To by vyhrál Okamura.“ Lidé volí jako diví a šíří se vážné spekulace

09.10.2021 12:12 | Komentář

Vysoká volební účast provází probíhající volby do Poslanecké sněmovny. Komu může pomoci? Padlo přirovnání k posledním prezidentským volbám. Hlasování je zatím klidné, až na několik případů voličů, kteří k volbám přišli bez roušky. Sociální sítě baví například případ mladého muže, který se volební komise otázal, zda má volební lístek podepsat.

„To by vyhrál Okamura.“ Lidé volí jako diví a šíří se vážné spekulace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urny s voličem ve volební místnosti

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26170 lidí
Nezvyklou volební účast u voleb do Poslanecké sněmovny ParlamentnímListům.cz potvrzují volební komise napříč Českou republikou. „Ano, už včera večer to bylo 60 %. To jsme ještě nezažili. Nechodí ani tak mladí, jako spíš lidé středního věku,“ sdělil redakci představitel volební komise z Plzeňska. Obdobě to vidí jeho kolegové z Pardubicka, Zlínska či samotného hlavního města Prahy.
 
Vysokou volební účast zaznamenaly i sociální sítě. A již se diskutuje, kterému z volebních subjektů zvýšený zájem voličů o parlamentní volby pomůže. Dostane ohlášená „koalice koalic“ PirSTAN a SPOLU 101 mandátů, nebo bude výsledek příznivější pro premiéra Babiše, který bude moci vládu sestavovat ze zbylých subjektů?
 
„Jen faktická poznámka: Velká volební účast vyhrála minule Zemanovi volby,“ uvedl na sociální síti reportér týdeníku Respekt Marek Švehla. Při posledních prezidentských volbách účast vyskočila až na 66,6 % a dle odborníků na tom skutečně vydělal prezident Zeman, třeba i v důsledku „přepálené“ antikampaně proti jeho osobě. „Kdyby byla volební účast 80 %, vyhraje SPD,“ doplnil ho moderátor Čestmír Strakatý.
 
,,Pokud k letošním volbám vyrazili i dlouholetí nevoliči, pak částečně jistě v důsledku pohnutí z kampaně Babiš-Antibabiš, což jsou ovšem dvě strany téže mince, takže současně posílí jak tábor současného premiéra, tak i obě proti němu se vymezující koalice," sdělil ParlamentnímListům.cz politolog Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Naděje pro Okamuru?

,,Nelze však vyloučit ani jinou motivaci jít letos výjimečně - jako tradiční nevolič - k volbám. Tou je vyjádření nesouhlasu s přehnaně přísným, a zároveň často i očima nejprostšího občana velmi hloupým, nelogickým, až nesmyslně šikanózním přístupem vládních úředníků a politiků vůči společnosti v průběhu koronavirové epidemie, kdy žádnou přesvědčivou politiku (natož zastání) nepředvedla ani většina stran opozice," soudí.
 
„U tohoto typu voliče, jehož v minulosti volby ani politikaření lídrů příliš nezajímalo, a tedy je zvyklý ‚nevyhrávat‘, lze očekávat daleko svobodnější volbu ‚srdcem‘, bez nějakého většího taktizování. Z toho mohou těžit malé protestní strany jako VOLNÝ blok, Otevřeme Česko, anebo Trikolóra, ale také SPD. Protože ruku na srdce – opravdu si všichni lidé umí vybavit, proč vlastně pro ně byl Okamura v minulosti vždy tak nepřijatelný?“ odhadl Macinka.
 
 

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí
Hlasování zatím probíhá bez větších problémů. Volby se odehrávají s povinnou „ochranou dýchacích cest“, čili by každý volič i člen volební komise měl mít na ústech nasazenou roušku či respirátor. Policie České republiky ohlásila na svém twitterovém účtu „několik“ porušení této povinnosti, které musela řešit a předala je správním orgánům k dalšímu projednání.

„Kde to mám podepsat?“

Bez roušky volil v Ostravě i lídr VOLNÉHO bloku, bojovník proti anticovidovým opatřením Lubomír Volný. V tomto případě však „akce“ proběhla v klidu. „Podle zákona musíme každého voliče nechat odvolit, i když nemá roušku. Můžeme ho upozornit, že si má roušku nasadit, ale právo volit má bez roušky i s rouškou,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda volební komise v Základní škole v Ostravě-Porubě, kam se poslanec Volný v sobotu dopoledne vydal volit.
 
Bez roušky volila i Zuzana Majerová Zahradníková, lídryně bloku Trikolóra Svobodní Soukromníci. 
 
 
Volby provázejí i úsměvné momenty. Jeden z nich zachytil analytik Českého rozhlasu Dušan Radovanovič. 
 
„Můžu se prosím vás zeptat, ten lístek mám nějak podepsat?“ otázal se dle jeho svědectví mladý volič přítomné komise. 
 
„Ne, nic nepodepisujte!“ dostal odpověď. „Mě zmátly ty propisky tady,“ odvětil a dostal odpověď, že propisky slouží ke kroužkování.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…