„To se mu sesype.“ Co vlastně Putin řekl? Rozbor od právníka Hasenkopfa

16.01.2020 22:09

Komentátor a právník Pavel Hasenkopf reaguje na Putinovy chystané ústavní změny, kterými podle něj chce zvýšit moc parlamentu a politických stran. „To nebude fungovat, sesype se mu to jako domeček z karet,“ má jasno Hasenkopf. Putin například navrhuje, aby premiéra vybíral parlament, zatímco dosud tak činil prezident. Podle ruských komentátorů se tak Putin připravuje na období, kdy mu skončí prezidentský mandát a již teď si upevňuje svou budoucí premiérskou moc.

„To se mu sesype.“ Co vlastně Putin řekl? Rozbor od právníka Hasenkopfa
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

„Čtu si Putinův dnešní více než hodinový projev. Jednou větou shrnuto, je to, jako by osvícený patriarcha říkal rodu, že má splněno, že před čtvrtstoletím bylo Rusko v rozkladu, ale podařilo se odvrátit úplný pád a dnes je situace stabilizovaná, takže jim může povolit uzdu, protože koneckonců už jsou dospělí a musejí se taky starat,“ komentuje na svém Facebooku Hasenkopf chystané ústavní změny, které zvýší parlamentní moc.

Anketa

Povede se Vladimiru Putinovi v příštích letech snížit obří chudobu a korupci v Rusku?

85%
15%
hlasovalo: 16477 lidí

Jako první Hasenkopf zmiňuje chystanou nadřazenost ruské ústavy nad mezinárodním právem, pokud se tyto dostanou do rozporu. „To se nebude líbit, ale je to přirozená reakce na vytváření nových mezinárodněprávních norem z ničeho, takovým tím aktivistickým způsobem, kdy se platná smlouva najednou vykládá způsobem, který autoři vůbec nezamýšleli,“ má jasno Hasenkopf.

Další zajímavostí má být zákaz cizího občanství pro prezidenta, premiéra, hlavy federálních subjektů, poslance, senátory nebo soudce. Všechny tyto veřejné osoby také musejí v Rusku trvale žít. „Překlad: nelze sloužit dvěma pánům současně, nelze jednomu pánovi sloužit na dálku,“ píše sarkasticky Hasenkopf.

O chystaných ústavních změnách pro ParlamentníListy.cz psala také komentátorka Tereza Spencerová.

Putin také překvapivě chystá rozšíření působnosti územní samosprávy. „Chce do ústavy zahrnout a sjednotit základní principy veřejné moci a spolupráce mezi státem (Ruskem) a samosprávou, protože – volně parafrázováno – dnes dělají všichni všechno a nikdo pořádně. Ale nikdo neví, jak si to vlastně představuje,“ podivuje se Hasenkopf a zmiňuje další bod předávání moci, a to posílení role gubernátorů na federální úrovni.

„Federální shromáždění je podle Putina dost vyspělé na to, aby na sebe mohlo vzít roli tvůrce vlád a nést za ně zodpovědnost (myšleno zřejmě vůči ruskému lidu) – v praxi: zatímco dnes premiéra vybere prezident, parlament ho schválí a prezident následně jmenuje zbylé členy vlády, napříště premiéra zvolí parlament a prezident na jeho návrh povinně jmenuje ostatní členy vlády,“ píše Hasenkopf o podstatném kroku, který Putinovi v budoucnu může přinést mocenské výhody.

Ruský šachový velmistr Garri Kasparov na to konto zmínil, že „Putinův záměr být diktátorem na doživotí byl zřejmý už deset let zpátky“, jak jsme psali dnes ráno.

Poslední z chystaných ústavních změn by měla být možnost Rady federace sesadit soudce nejvyššího a ústavního soudu pro zločiny. „V podstatě obdoba impeachmentu, ale pro nejvyšší soudce,“ připodobnil Hasenkopf k americkému právo na odvolání prezidenta a dodal, že tyhle Putinovy změny nebudou fungovat a „sesype se mu to jako domeček z karet“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…