„Tohle ti Fialo neodpustím.“ Problém? Ministr Bek. Jde o chování k Maďarsku a Polsku

31.12.2021 10:00

Glosátorka veřejného dění a exposlankyně ODS Kateřina Dostálová se ostře pustila do ministra pro evropské záležitosti za STAN Mikuláše Beka. Hnul jí žlučí, když se vymezil proti Polsku a Maďarsku a zdůraznil, že ve sporu o fungování právního státu bude Česko stát proti těmto zemím po boku Německa.

„Tohle ti Fialo neodpustím.“ Problém? Ministr Bek. Jde o chování k Maďarsku a Polsku
Foto: Hana Brožková
Popisek: Mikuláš Bek, kandidát na ministra pro evropské záležitosti

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí
Nový ministr pro evropské záležitosti za STAN senátor Mikuláš Bek je přesvědčen, že vedle Varšavy a Budapešti musí vláda v Praze hledat i další spojence. V Berlíně i jinde. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg uznal, že spojenectví v rámci Visegrádské čtyřky, kde Česká republika spolupracuje se Slovenskem, Polskem a Maďarskem, má svou váhu, ale jedním dechem dodal, že vláda Petra Fialy (ODS) musí hledat spojence i jinde. Zvláště v otázce fungování právního státu prý nemůže maďarský premiér Viktor Orbána a polský předseda vlády Mateusz Morawiecki počítat s Bekovou podporou. „Naše pozice v jejich sporu o vládu práva s Evropskou unií bude rozhodně jiná než ta jejich,“ řekl.

Když si to přečetla glosátorka veřejného dění a bývalá poslankyně Kateřina Dostálová, neudržela se a Bekovi vzkázala pár ostrých slov.

Zdůraznila, že před rokem 1989 panovaly v Polsku a v Maďarsku svobodnější poměry než v tehdejším Československu, protože Poláci i Maďaři již tehdy projevovali víc odvahy a nelezli do pozadí Sovětům tak hluboko jako představitelé československé státní moci. Bek to podle Dostálové jako mladý muž viděl velice dobře, ale pravděpodobně se snažil tvářit, že se to neděje, aby co nejrychleji získal průkazku člena komunistické strany.

„Dnes je ministr pro Evropu s pomyslnou modrou knížkou. Chce omezovat naše vztahy s vždy odvážnými Maďary a Poláky, kteří si nikdy nenechali naplivat do ksichtu tolik jako my. Oni měli odvahu a mají ji i dnes a my máme sloužit Bruselu jako tlumič a brousit hrany V4 do marginální podoby. Vykonavatel? Mikuláš Bek,“  rozčílila se Dostálová.

Poté zasadila ránu ODS.

„Tohle Ti Petře Fialo a celá ODS neodpustím. Neodpustím Vám tu neodvahu stát při těch, s kterými jsme toho bolševika žili,“ nebrala si servítky.

Kateřina Dostálová promlouvá

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…