„Trestáte pilné!“ Pekarová proti zdanění bohatých. Rozkol ve vládě

11.07.2022 10:47 | Ze sítí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL a také jeden z českých vicepremiérů, přišel v sobotním rozhovoru pro deník Právo s myšlenkou zvýšit daně lidem s vyššími příjmy. Od svých partnerů z koalice SPOLU, tedy z koalice ODS, lidovců a TOP 09, si ihned vyslechl, že je to moc špatný nápad a měl by se raději starat o jiné věci. Jako třeba o reformu penzí.

„Trestáte pilné!“ Pekarová proti zdanění bohatých. Rozkol ve vládě
Foto: Hana Brožková
Popisek: Místopředseda vlády ČR a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Marian Jurečka přišel s myšlenkou zvýšit daně lidem, kteří vydělávají vyšší sumy. V rámci solidarity se svými chudšími spoluobčany.

A v ODS tvrdě narazil. Narazil např. u ekonomického experta strany Jana Skopečka, který v neděli před kamerami CNN Prima News ministrovi doporučil, aby se raději staral kupříkladu o reformu penzí.

„Nemá smysl trestat kvalifikované lidi, nemá smysl je zatěžovat více. Máme jim naopak poskytnout prostor, aby svůj potenciál mohli rozvíjet dál. V případě pana kolegy Jurečky je třeba připravovat penzijní reformu, protože jinak mandatorní výdaje státu nevyřešíme,“ pravil Skopeček.

Proti tomuto nápadu se postavila i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Nesouzním s návrhem více danit vyšší příjmy. Netrestejme za píli a ambice. Vyšší míru solidarity navíc lidé s nadprůměrnými příjmy projevují, protože na daních odvádí do systému více peněz - mají vyšší sazbu daně. O příjmech státního rozpočtu se bavme, ale tohle je slepá ulička,“ napsala Pekarová Adamová na Twitteru.

Pekarová Adamová promlouvá

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) ve vyjádření pro pondělní deník Právo konstatoval, že žádné Jurečkovo zvýšení daní se nechystá. „Lidé s vyššími příjmy platí více už dnes díky dvěma sazbám daně. Žádné další zdanění nepřipravujeme,“ oznámil předseda vlády.

Pokud už by někde premiér hledal další příjmy, obrátil by se na firmy, kterým vzrostly skokově příjmy v energetické krizi. Jedním dechem však dodal, že nemá nutně na mysli sektorovou daň.

Poslanec Marek Výborný se však v této věci svého stranického šéfa zastal a zdůraznil, že je úplně jiná situace, než byla ještě v prosinci 2021, kdy byla vláda jmenována. „Jsme v úplně jiné situaci, než když vznikalo programové prohlášení,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …