„Učitel-gay mi bude sahat na syna při tělocviku. To ne.“ Orbánův spojenec rozbouřil vody

01.09.2021 13:41

Maďarsko opět vyvolává rozruch. I když v tomto případě se jedná o vnitrostátní aféru, ve které se Orbánova vláda postavila na stranu menšin, zastánci názoru o beznadějně zaostalé a homofobní zemi na východě nejspíš budou potěšeni.

„Učitel-gay mi bude sahat na syna při tělocviku. To ne.“ Orbánův spojenec rozbouřil vody
Foto: Repro Facebook
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Aféru tentokrát rozpoutal pan Lázsló Parragh, šéf maďarské obchodní a průmyslové komory. Funkcionář měl projev při otevření nové střední odborné školy ve městě Csongrád. A během řeči zabrousil i na ožehavé téma současnosti.

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí

„O víkendu jsem přemýšlel, zda tu o tom mluvit, ale rozhodl jsem se, že ano. Chtěl bych vám říci, že bych těžko snášel pohled na to, jak učitel mému devítiletému synovi pomáhá třeba na žebřík nebo na nářadí při tělocviku, pokud bych věděl, že je na chlapce,“ řekl prezident maďarských obchodníků a průmyslníků.

Jeho řeč vyvolala okamžitou reakci v samotném Maďarsku. Ohradil se Demokratický svaz učitelů, který výrok nazval „neuvěřitelně primitivní a nevzdělanou řečí“. „Více respektu k učitelům,“ žádal školský ombudsman Lájos Aáry-Tamás.

VÍCE INFORMACÍ V MAĎARŠTINĚ

Katalin Novak, maďarská ministryně zabývající se agendou rodiny, reagovala slovy, že „toto je strašně špatně“. „Vláda vždy trvala na tom, že sexuální orientace je soukromá záležitost každého občana a každý může bez ohledu na tuto orientaci žít svůj osobní život,“ dodala ministryně, která je rovněž místopředsedkyní strany Fidesz.

„Nikdo není oprávněn vydávat taková prohlášení. Je to naprostý opak toho, čemu věřím. Nikdo nesmí čelit negativním reakcím kvůli své sexuální orientaci, a už vůbec ne při veřejných vystoupeních,“ ujistila ministryně.

I přes okamžitou reakci si ale výroku všimli i mimo Maďarsko a dali průchod oblíbeným stereotypům. Ačkoliv vláda okamžitě reagovala, server Euractive pana Parragha představil čtenářům jako „Orbánovi blízkého průmyslníka s velkým vlivem“, zatímco u ministryně Novakové zamlčel stranickou příslušnost k Orbánovu Fidesz.

TEXT NA EURACTIV V ANGLIČTINĚ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…