„Udělat pořádek.“ Čunek popravil ČT, zatímco KDU svrhávala Lipovskou. A nejen to

26.05.2021 9:47

Senátor Jiří Čunek nabídl svůj osobní pohled na ostrý souboj generálního ředitele České televize Petra Dvořáka a členky rady ČT Hany Lipovské. „Jsem přesvědčen, že v České televizi má a musí proběhnout velká změna,“ kloní se politik svým názorem na rozdíl od některých svých kolegů v Senátu na stranu k radní, která šéfa veřejnoprávní televize obviňuje ze střetu zájmů. Jeho strana, konkrétně předseda sněmovního klubu Jan Bartošek, přitom v úterý prosazovala odvolání Lipovské z rady. A není to první konflikt Čunka s oficiální linií partaje.

„Udělat pořádek.“ Čunek popravil ČT, zatímco KDU svrhávala Lipovskou. A nejen to
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí

V každém podobném střetu se Čunek dívá spíše na toho slabšího, což je v tomto případě paní Lipovská, protože kolem sebe nemá ten ohromný servis a zázemí jako pan ředitel. Nejdůležitější podle něj je, jakými vládne argumenty. „Zjištění ohledně provázání pana ředitele a jeho dalšího byznysu mi připadají mimořádně závažná,“ konstatuje Čunek.

„Výše platu a odměn Petra Dvořáka by měly garantovat, že bude kopat jen za Českou televizi a za nic jiného. Petr Dvořák se však s těmito nařčeními doposud nevypořádal,“ pokračuje senátor.

Česká televize podle Čunka nemůže být o tom, že si každý říká, co chce, že redaktoři prezentují své názory ve zpravodajství. „Mnohdy jasně ukazují, kdo je jejich favoritem. To ať dělají v jiných a jasně označených pořadech. Zpravodajství musí být nezávislé, čisté, pravdivé. Tedy zřetelně ukazovat realitu,“ míní exhejtman.

Program ČT má být naopak rozmanitý a odrážet věci ze života, což se také neděje. „Přece zde není jen covid, ale stále se děje i celá řada dobrých věcí. Českou televizi si platíme z poplatků, nemusí tedy bojovat o sledovanost za každou cenu, nemá to být její hlavní cíl,“ podotýká.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Víme, že špatné a bulvární zprávy zvyšují sledovanost, a proto zajímají soukromá média. Toto ale Česká televize dělat nemusí. Naopak by měla bojovat o pravdivost a my všichni bychom v ní měli mít televizi, která nevysílá jen krváky a pořady zvyšující napětí ve společnosti,“ dodává, co by mělo být hlavní náplní média veřejné služby. „Bohužel tak Českou televizi nevidím,“ píše Čunek.

Vidí kolem sebe řadu lidí, kteří ČT obhajují, protože z ní tyjí. „Jsou tam režiséři, producenti, kteří v ní mají své filmy a dostávají zaplaceno za každé opakování. Pak jsou zde politici, kteří si myslí, že když budou nadbíhat ČT, tak se o nich bude mluvit hezky,“ všímá si.

Takovou televizi prý nechce. Chce nezávislou Českou televizi, kde bude pořádek, kde se nebudou přidělovat filmy a zakázky netransparentním způsobem, kde nebudou vypláceni lidé třikrát. Jednou za to, že pod pseudonymem napíší scénář a pak udělají režii a tak dále.

„Prostě všechny ty nešvary se musejí vymýtit a ono to není jednoduché. Proto jsem přesvědčen, že v České televizi má a musí proběhnout velká změna,“ píše senátor závěrem.

Proti straně? 

Zatímco Jiří Čunek snažení Hany Lipovské kvituje, jeho mateřská KDU-ČSL se ji včera snažila odvolat. Zařazení bodu na program sněmovní schůze neprošlo, pro bylo jen 66 ze 183 přítomných poslanců. Všichni přítomní lidovci nicméně návrh podpořili.
 
Není to poprvé, co se Čunek dostává do rozporu s vlastní partají. Když po posledních sněmovních volbách vytvořila KDU-ČSL spolu s ODS, STAN a TOP 09 alianci zvanou Demokratický blok, označil ho Čunek za „Debilní blok a s jeho vznikem nesouhlasil. Senátor a někdejší zlínský hejtman se též dlouhodobě zastává premiéra Andreje Babiše, pokud jde o kauzy s ním spojované.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…