„Uslyšíme krásné projevy, ale činy?“ Vondra nemilosrdně setřel Bidena. Korespondenční volba v Česku prý smrdí průs*rem

08.11.2020 14:14

Hosty třetí části Partie televize Prima byli europoslanci Alexandr Vondra (ODS) a Jiří Pospíšil (TOP 09). Shodli se na tom, že budoucí prezident USA Joe Biden je starší gentleman, který vrátí úřadu prezidenta USA důstojnost. Ale Vondra vyjádřil obavy, zda 78letý Biden dokáže čelit levicovému tlaku svých kolegů z Demokratické strany. „To je socialismus,“ připomíná Vondra. A podle něj korespondenční volby „smrdí průserem“.

„Uslyšíme krásné projevy, ale činy?“ Vondra nemilosrdně setřel Bidena. Korespondenční volba v Česku prý smrdí průs*rem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Joe Biden a Kamala Harrisová

„Já si myslím, že pro nás jako pro Čechy by bylo lepší, kdyby byl prezidentem Donald Trump kontrolovaný republikány v Senátu. Druhou nejlepší možností je Joe Biden kontrolovaný republikány v Senátu,“ poznamenal k americkým volbám Vondra.

Trumpa se zastával po celou dobu svého vystoupení před kamerami.

„Evropani ho nesnášeli za ten jeho hrubiánský styl, to já neumím obhajovat, ale ty výsledky byly dobré. On přitvrdil vůči Číně, což já považuji za důležité. On dokázal na Blízkém východě víc než všichni tři jeho předchůdci dohromady. Myslím, že Izraelci na něj budou vzpomínat s láskou,“ sdělil Vondra.

Připomněl také, že Trump přiměl řadu svých evropských partnerů vydávat více peněz na obranu.

Pospíšil tady dal Vondrovi za pravdu. Trumpovy výroky byly mnohdy problematické a podle Pospíšila by Trump mnohdy udělal lépe, kdyby mlčel, ale reálně Američanům snížil daně, čímž pomohl ekonomice, zůstal stejně tvrdý ve věci Krymu a tak podobně.

„Vidím ale jeden rozdíl, který je pro mě důležitý, a to je to, že Biden uvažuje o změně přístupu k ochraně klimatu, protože si myslím, že by nebylo dobře, kdyby Evropa jako jediná zůstala sama s klimatickými závazky,“ upozornil Pospíšil.

Vondra označil Bidena za gentlemana. „Je to nepochybně gentleman s kultivovaným projevem. Evropanům se s ním bude lépe komunikovat. Uslyšíme krásné projevy, což bude důstojné té politické funkce...  ale aby to přetavil v činy, to bude mít velmi složité.“

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí
Sám Biden je, podle Vondry, centrista, ale narazí na demokraty nové generace, kteří prosazují hodně levicové nápady. „To je socialismus,“ varuje Vondra. „To je něco, čeho já se skutečně obávám, protože by to Ameriku posunulo někam, kde ji neznáme. A starší pán Joe Biden, kterého já si velmi vážím, si nejsem jist, že by dokázal tomuto tlaku odolat,“ podotýká Vondra.

„Takhle, já nechci strašit. Myslím, že krátkodobě se nic nemění, ale dlouhodobě si musíme říci, že Amerika se mění, a musíme s tím počítat,“ prohlásil Vondra.  

Bidenovi by přál, aby se mu podařilo alespoň částečně zahladit příkopy, které v Americe vidíme. Zdá se mu, že v této snaze může mít Biden jednu výhodu. „Vzhledem k jeho věku je evidentní, že Biden asi nebude usilovat o znovuzvolení. To mu může trochu rozvázat ruce,“ pravil Vondra.

Konstatoval také, že není reálné, že by skutečně došlo ke zfalšování desítek tisíc hlasů, o které už Biden vede nad Trumpem. „To jsou prostě desítky tisíc hlasů už dneska, a to se podle mě už zdefraudovat nedá,“ zaznělo z úst europoslance ODS.

V České republice však Vondra korespondenční volbu odmítl. „Já jsem tady zásadně proti tomu. Co si budeme povídat, to smrdí průserem,“ bil na poplach Vondra.

Naproti tomu Pospíšil se postavil jednoznačně za zavedení korespondenčních voleb v Česku.

TOP 09 ji podporuje v českých poměrech. „Já si myslím, že korespondenční volba patří k modernímu životu. Já si myslím, že ta doba, kdy voliči stojí ve frontách před volebními místnostmi, nepatří do moderní doby,“ pravil Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…