„Už tady máme víc kol než aut.“ Paříž Berlín brzdit nebude

16.12.2021 14:54

Europoslankyně, místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO) v rozhovoru pro Denik.cz hovoří mimo jiné o Francii, která je už rok jejím druhým domovem. Podle jejích slov je země galského kohouta zelenější, než si Češi myslí a Paříž nebude Berlín v zelených plánech brzdit. „Tady ve Štrasburku, kde je zelená starostka, už máme skoro víc kol než aut,“ uvedla.

„Už tady máme víc kol než aut.“ Paříž Berlín brzdit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
„Francie byla stát, který unii zakládal. Francouzi je vnímána jako projekt, který spojuje evropské národy,“ poznamenala Charanzová. Kromě udržení míru pak podle jejích slov Francouzi hledí na řešení problému migrace nebo klimatické změny. „A od Evropy mají v tomto směru velká očekávání,“ poznamenala Charanzová.

Klimatická změna se dle jejích slov bere ve Francii mnohem vážněji než v Česku. „Hlavně mezi mladými. Očekávají, že Evropa, bude dělat víc než dosud,“ poznamenala Charanzová. Jak tvrdí, nedá se rozhodně očekávat, že Paříž bude brzdit Berlín, kde jsou ve vládě Zelení.

„Tady ve Francii je opravdu silný tlak veřejnosti na to, aby se udělalo v otázce klimatu víc. A je to ve všech oblastech života. Od využívání přírodních zdrojů, přes vztahy k zemím mimo EU až po to, jak změnit dopravu. Tady ve Štrasburku, kde je zelená starostka, už máme skoro víc kol než aut,“ dodala Charanzová.

Závěrem pak hovořila i o migraci, jež bude podle ní velkým tématem nadcházející prezidentské kampaně. Bude nás podle ní Francie v čele EU nutit do migračních kvót? „Je tu konsenzus, že debata o kvótách nebyla dobrá. Ale čeká nás velká diskuse. Francie by chtěla najít nějaký kompromis. Mě ale zaujalo, že chce posílit rychlou reakci unie na krizové situace, podobné těm, jaké vidíme nyní na polsko-běloruské hranici,“ zakončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…