„Už to přehání. Co chce, útok na Rusko?!“ Expert tvrdě udeřil na Zelenského. Zde je důvod

07.04.2022 19:11 | Komentář

„Co by chtěl Zelenskyj více? Napadnout Ruskou federaci?“ ptá se mediální a reklamní odborník Jiří Mikeš, podle něhož si ukrajinský prezident nevidí na špičku jazyka. Reagoval tak na opakovanou kritiku vůči Západu z úst ukrajinského lídra, že dosavadní pomoc nestačí a sankce mají být ještě tvrdší.

„Už to přehání. Co chce, útok na Rusko?!“ Expert tvrdě udeřil na Zelenského. Zde je důvod
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Vystupování ukrajinského prezidenta ovlivňuje podle Mikeše i to, že původně se živil jako herec a komik. „Házel pořád na medvěda prskavky. Jestli chtěl vstoupit do Severoatlantické aliance a dal to do ústavy, jednal s Američany, že jim přepustí Sevastopol, aby tam umístili lodě, a uvažoval o strategickém partnerství, tak to bylo z mého hlediska nezodpovědné. Už mu odešlo deset milionů lidí před válkou, protože na Ukrajině nebyl život nejlepší a vládla tam velká korupce,“ řekl Mikeš. Sám mluvil s Ukrajincem, který měl v zemi agenturu, ale musel ji zavřít. Korupce byla prý tak velká, že musel stále někomu platit dolary.

„Zelenskyj je výborný píárman, ale už to přehání. Začíná být agresivní i na západní spojence. On už splnil svůj úkol, tak by mu měli říci: Hochu, tady umírají lidé na obou stranách, vždyť jste ze stejného kmene, už se na to vybodněte a najděte dohodu,“ vyzval Mikeš. Volodymyr Zelenskyj se totiž ve svém pravidelném hlášení nechal slyšet, že Západ stojí před jasnou volbou: nechat Rusko i nadále páchat válečné zločiny, nebo tvrdě zasáhnout včetně přitvrzení ohledně sankcí. V sankcích prý sice zesiluje, ale podle ukrajinského lídra to stále nestačí.

Kam se to dostali?

Na to reagoval i Miroslav Kalousek (TOP 09), který směrem k Zelenskému na sociální síti napsal: „Od WWII nebyl na světě konflikt, kde bylo tak jednoduché rozlišit mezi dobrem a zlem. Kdo nepodporuje Ukrajinu, stojí na straně zla. Pokud ale bude V. Zelenskyj každý den nadávat těm, kteří ho podporují, že ho podporují málo, může brzy přijít o sympatie,“ napsal Kalousek v narážce na výtky Zelenského vůči státům, které mu pomáhají.

Jiří Mikeš s Kalouskem souhlasí: „Myslím, že má částečnou pravdu v tom, že mu už nebude tolik lidí fandit, ale nejvíce to odnese Amerika. Začnou se množit názory, kam se to vlastně dostali, co udělali v Iráku, Sýrii, kolik lidí zabili tam a tam. Zvláště starší lidé, kteří si pamatují, jak to bylo… A kdo v roce 1968 poslal do Československa tanky? To byl přece Brežněv – Ukrajinec (Leonid Iljič Brežněv se narodil ruským rodičům na Ukrajině, kde také vyrostl, pozn. red.), maršál Grečko byl také Ukrajinec (Andrej Antonovič Grečko, později sovětský voják a politik, pozn. red.). Nijak bych to nerozmazával, tato impéria – a Rusko je impérium – se chovají stejně jako Spojené státy americké. Když si vezmete, že Američanům na to neskočili Indové, Čína a další země, ukazuje to, že bývali světovými policisty, ale už ztrácejí glanc. Válka je bezpochyby strašná a je strašné, když umírají lidé, ale stále si myslím, že kdyby byl americkým prezidentem Donald Trump, uměl by Vladimira Putina usměrnit. Joe Biden ne, to je starý pán,“ zauvažoval mediální a reklamní odborník.

Mikeš: Zelenskyj neměl vstupovat do politiky

Zelenskyj pronesl i další ostré výroky směrem k západním politikům. Mezi ně patří také ten, že někteří politici se stále nedokážou rozhodnout, jak omezit tok dolarů a eur do Ruska z obchodu s ropou, aby neohrozili své vlastní ekonomiky. „Ale právě kvůli takovýmto rozhodnutím lidé vstupují do politiky. Aby vyřešili takové úkoly. Aby je vyřešili rychle a zásadně. Pokud toho nejsou schopni, pak neměli vstupovat do politiky,“ uvedl rázně ukrajinský prezident.

Mikeš v reakci na to prohlásil, že do politiky neměl vstupovat Zelenskyj, neboť se ukazuje, že nemá zkušenosti. „Zelenskyj neměl vstupovat do politiky, hlavně on nemá zkušenost, není národohospodář, je to komik, který se stal prezidentem. Nevím, jak je to možné, že ho vzali. Podle mého názoru se ukrajinským oligarchům vymkl z ruky a situaci v triku si náramně užívá, a to je špatné. Divím se, že mu někdo neřekne, ať nalezne dohodu, že tohle nemůže vyhrát. To je každému jasné, i kdyby mu Černochová poslala další tanky,“ uvedl Jiří Mikeš.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Reagoval i na další výrok Zelenského, že embargo na dodávky ruské ropy bude uplatněno tak jako tak a cesta bude nalezena. „Jedinou otázkou je, kolik dalších ukrajinských mužů a žen stihne ruská armáda zabít, abyste si vy, někteří politici – a my vás známe – mohli někde vypůjčit trochu odhodlání,“ řekl prezident Ukrajiny. Podle mediálního experta už si v tomto případě nevidí na špičku jazyka: „Už si nevidí na špičku jazyka, co říká. Nemůže rozhodovat a říkat, že je Kyjev centrem světové demokracie. Já si myslím, že by to měl zabalit, stejně jako by to měl zabalit ruský prezident Vladimir Putin. Ale tím, jak vystupuje, brzo spoustu lidí naštve. Lidé už očekávají, že by mělo dojít k jednání a nějakému pokroku, ale on západní státníky seřve, že mu mají dávat další a další zbraně a půjčky,“ vysvětlil Mikeš s tím, že Ukrajina je už nyní velmi zadlužená, i když jí velmoci a další státy techniku darují. Podotkl také, že by se Putin se Zelenským už měli jasně dohodnout a diplomatickou iniciativu by navíc nepřenechával Američanům.

Rusko je Mendělejevova soustava prvků

Kromě poděkování vzkázal ukrajinský lídr Spojeným státům, že pro zastavení války je třeba udělat mnohem více. Zmínil skutečně bolestivý balíček sankcí proti Rusku a sdělil, že pokud nedojde k dodání zbraní, které Ukrajina skutečně potřebuje a o které mnohokrát žádala, bude to Rusko považovat za povolení k útoku a k zahájení nové krvavé lázně na Donbasu.

Jiří Mikeš se však ptá, co by měl Západ ještě udělat více? „To by znamenalo, že by napadli Ruskou federaci. Rusko je celá Mendělejevova soustava prvků. Z nerostných surovin mají vše, co svět potřebuje, plus naftu a plyn. Jestli to někomu z dlouhodobého hlediska bude vadit, tak Rusové tyto suroviny holt mají a západní svět a Evropa je nemá. Kde je bude shánět? A pokud je sežene, bude za ně platit pětkrát vyšší cenu, která zhuntuje obyvatelstvo? Lidé ve volbách by to politikům spočítali. Rusko je největší země na světě, měli bychom se k ní chovat s respektem, a ne jako to děláme my. Stáváme se válečnými štváči, a to není nic dobrého,“ tvrdí Mikeš.

Zdůraznil, že už nyní budou obyvatelé zvyklí na určitou životní úroveň platit několikrát více nejen za energie. Spoustu rodin i továren to může zlikvidovat a navíc může Evropa čelit další migrační vlně z Afriky, pro kterou nebude ukrajinské obilí. „Zelenskyj si hraje s emocemi, působí to – zvláště na veřejnost – jako reklama. Ale dlouhodobě nevystačíte s emocemi a pak přijdou na řadu fakta,“ poznamenal. Byl to právě Zelenskyj, kdo varoval západní politiky, že nedostatečnou pomoc Ukrajině jim voliči vrátí ve volbách, ale Mikeš to vnímá opačně: „To je špatný kalkul, to je vidět, že se v té sociologii nevyzná. Já si myslím, že lidé věří v selský rozum, a na tohle by vůdci neměli zapomínat,“ dodal Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…