„V Bruselu chtějí Maďarsko udusit.“ Viktor Orbán řekl XTV vše. Zvlášť o Ukrajině

07.06.2024 11:50 | Monitoring

Maďarský premiér Viktor Orbán, který je pro svou politiku často kritizován představiteli české vlády a českými mainstreamovými médii, promluvil v obsáhlém rozhovoru na internetové televizi XTV přímo v Budapešti, který vedla Alexandra Mynářová. Zdůrazňoval zde důležitost dosáhnutí příměří na Ukrajině a prohlásil, že Rusko nenapadne NATO ani jakýkoli jeho členský stát. Vyjádřil také postoj Maďarska ve vztahu k rusko-ukrajinské válce i směrem k Evropské unii, která jeho zemi vydírá, a proto hledá spojence, aby ji změnil. Stranou nezůstaly ani česko-maďarské vztahy, Orbán brzy doufá ve spolupráci.

„V Bruselu chtějí Maďarsko udusit.“ Viktor Orbán řekl XTV vše. Zvlášť o Ukrajině
Foto: XTV
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán v pořadu XTV

Jako úvodní otázku Viktor Orbán zodpověděl, kdy se naposledy bál o život svůj či svých blízkých: „Já na to nemyslím. Když postřelili Roberta Fica, tak tehdy jsem na to myslel. Od té chvíle se velmi modlíme za uzdravení mého přítele, ale napadla mne tehdy myšlenka, jestli to byl osamělý atentátník, nebo jestli je v pozadí tohoto činu nějaká organizovanost. Kdyby šlo o organizovanost, tak všichni, kteří jsme nyní na straně míru a argumentujeme v zájmu míru, jsme ve větším ohrožení,“ uvedl maďarský předseda vlády s tím, že v Maďarsku se žije dobře, protože je to svobodná země. „Nám je cizí, abychom prožívali každodenní strach, že může dojít k atentátu. Budapešť je bezpečné město,“ podotkl v rozhovoru pro XTV.

Od atentátu na Fica však sleduje reakce, které jej znepokojují neméně než samotný atentát. „V on-line prostoru proudí nenávist bez jakýchkoli právních mantinelů, které by se daly uplatnit. Tady musíme něco udělat, protože pak se takové případy mohou opakovat,“ uvedl Viktor Orbán.

Se svým slovenským protějškem Robertem Ficem se Orbán shoduje v otázce odmítání dodávek zbraní na Ukrajinu a zahájení mírových jednání. Naopak poznamenal, že české a maďarské stanovisko jsou si vzájemně velmi vzdálené. „A mohu říct českým divákům, že podle maďarského vnímání není tato válka naše válka. Paní Jourová vždy říká, že je to naše válka, ale Maďaři si to nemyslí. Maďaři si myslí, že je to válka mezi dvěma slovanskými národy, dokonce válka bratrů, kterou by Evropané neměli interpretovat za svou vlastní válku. Není naším úkolem, abychom se do toho zapojovali, zamotali, ale abychom tuto válku izolovali. To jsme měli dělat od počátku, stejně jako v případě krymského konfliktu,“ zdůraznil Orbán.

Odmítl, že by Rusko plánovalo napadnout NATO: „První věc, co by Evropa měla učinit, je, aby konflikt neeskaloval dále. Jsem přesvědčen, že i Rusové budou mít problém porazit ukrajinskou armádu. Představa, že Rusové zaútočí na NATO, na jakýkoli členský stát NATO, není racionální předpoklad. Severoatlantická aliance je tisíckrát silnější než Ukrajina. Nikdo se neodváží zaútočit na NATO. Neměli bychom na to hledět z aspektu ohrožení, ale dívat se na to, jaké jsou ztráty – ztráty na lidských životech a ekonomické potíže kvůli nákladům na válku,“ poznamenal Orbán.

Zdůraznil rovněž, že je důležité dosáhnout na Ukrajině příměří. „Je důležité přistoupit k jednáním o míru. Prvním krokem by mělo být příměří. Nikdo nemá kompletní mírový plán, ale když bude příměří, tak budeme mít čas a my politici můžeme od generálů převzít řízení událostí, spustíme mírová jednání a znemožníme, aby válka pokračovala,“ uvedl Viktor Orbán maďarské stanovisko pro XTV.

Klíčová otázka podle Viktora Orbána je, kdo by měl vyjednávat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem: „Rozhodování jednání nebude mezi Ukrajinou a Ruskem, ale mezi Spojenými státy a Ruskem. Protože když Spojené státy a po nich Evropská unie nebude poskytovat  Ukrajině zbraně a peníze, tak na ukrajinské straně boje končí. Válku vede Západ přes Ukrajinu. Americko-ruské jednání neukončí jenom válku, ale vytvoří v Evropě bezpečnostní systém, stejně jako po druhé světové válce a změny politického systému,“ míní maďarský ministerský předseda.

„Řekl bych, že kdyby v roce 2022 byl Donald Trump prezidentem Spojených států, tak dnes tato válka není. Z rukou politiků by se to nikdy nedostalo do rukou generálů. Ústřední otázkou války nejsou území, ale skutečné ohnisko konfliktu je členství Ukrajiny v NATO,“ komentoval Viktor Orbán prohlášení Donalda Trumpa, že pokud bude znovu zvolen americkým prezidentem, ukončí válku na Ukrajině. Když se vrátí Trump do Bílého domu snáze se uzavře příměří, věří Orbán.

Pokud americké prezidentské volby vyhraje Joe Biden, měli bychom se naopak modlit: „Pak by nastaly problémy. Spojené státy jsou tak zamotané do této války, že ten, kdo Spojené státy do této války zavedl, ten je z ní nedostane,“ řekl maďarský premiér, že Biden má svázané ruce a těžko se vymaní z obchodních skupin a kruhů, v jejichž zájmu je pokračování války.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nemám strach že by Rusko napadlo kterýkoli stát NATO, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 07.06.2024 12:08:44
ale že NATO napadne pod nějakou záminkou Rusko. Jako Hitler Polsko.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…