„V p*deli. Se*ou na lidi, řeší Ukrajinu. Po hubě jim dát.“ Majitel sklárny o Fialovi, EU a USA. Co je za vším

29.03.2022 16:44 | Rozhovor

„Jsme v prdeli.“ Takto jadrně odpověděl majitel sklárny v Harrachově František Novosad na dotaz PL.cz, jak na jeho firmu dopadají zvyšující se ceny energií. A ve své jadrnosti dále pokračoval. „Vláda řeší Ukrajinu, sere na české lidi.“ Harrachovská sklárna je nejstarší fungující sklárnou v Evropě a letos slaví 310 let. Je oblíbeným místem turistů, vaří tu i pivo.

„V p*deli. Se*ou na lidi, řeší Ukrajinu. Po hubě jim dát.“ Majitel sklárny o Fialovi, EU a USA. Co je za vším
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sklárna - ilustrační foto

„Ministr průmyslu nám napsal dopis, že si na to máme půjčit, protože on je bankéř a chce, abychom podpořili bankovní sektor,“ podivil se František Novosad. „Elektřina je za trojnásobek, plyn za desetinásobek a premiér Fiala říká, jsme připraveni. Neví, o čem mluví. Nejhorší vláda od druhé světové války. Katastrofa,“  rozčiloval se.

Odpuštění silniční daně považuje za směšné opatření. „To je výsměch. Za to bych dal někomu po hubě, kdyby byl nablízku. Jestliže prodělávám měsíčně za leden dva miliony, v únoru dva a půl milionu a březnu to budou už tři miliony. A v této situaci mi někdo odpustí 25 tisíc, tak bych mu dal pěstí, že by se už nevzpamatoval,“ zahřímal Novosad.

Je to hrůza, jak to vedou. Takto tu budou statisíce nezaměstnaných během půl roku

Co by vláda měla udělat? „Zastropovat ceny. Všichni víme, že ty současné nemají s dodávkami plynu z Ruska a válkou na Ukrajině nic společného. Dodává se za loňské ceny, za loňské nasmlouvané množství. Je to spekulace Evropské unie a neschopnost naší vlády. Nakoupí se plyn do Evropské unie, přiřadí se k tomu emisní povolenky, poplatek za Green Deal, pak se to dá spekulantům, takzvaně na burzu, a pak je desetinásobek. A my se všichni divíme,“ vysvětlil Novosad. „Podívejte se do Maďarska. V Maďarsku budou otvírat sklárny a my je budeme zavírat, protože mají do roku 2036 zajištěnou loňskou cenu,“ konstatoval. Fanouškem Green Dealu tedy rozhodně není. „Co bylo zelené, vždycky dopadlo historicky špatně,“ myslel si.

Poté se pustil do vedení nejen EU. „Ursula von der Leyenová byla nejhorší ministryní německé vlády a oni ji udělají předsedkyní Evropské komise. Ti lidé, co tam teď jsou – ani obyčejného mistra nikdo by z nich nikdy nedělal. Profesoři a politologové vůbec nevědí, jak funguje společnost. Je to hrůza, jak to vedou. Jestli to bude takto pokračovat, budou tu statisíce nezaměstnaných během půl roku,“ zaprorokoval.

„Ale my jsme připraveni. Skáčeme na lep Americe, která je hospodářsky v prdeli deset let a chce dostat na stejnou úroveň i Evropskou unii. Všichni v Evropě jsou debilové. Chovají se jako by žili v jiném světě, než my normální lidi, co pracujeme. Dneska se to ale nesmí říkat,“ domníval se majitel sklárny.

Areál sklárny je také oblíbeným místem pro návštěvy turistů, nicméně kvůli covidu návštěvníků výrazně ubylo. „Už se to na úroveň před covidem asi nikdy nedostane. K tomu ještě ceny energií. To nikdo neřeší. Tím, že jsme nemohli loni koupit na letošek plyn, tak jsme si samozřejmě udělali rezervy, takže chvilku vydržíme. Ale ta vláda je úplně k ničemu. Zcestoval jsem třetinu zeměkoule, vím, jak to funguje ve světě. Jsou desetimilionová města, i daleko větší. Řídí je starosta a rada. My tady máme mnohastupňové vedení počínaje vládou s ministerstvy, kraje, různé úřady a nikdo to nemůže uřídit. Deset milionů lidí. Protože to nikdo neumí. Buď jsou to politologové, profesoři, lékaři nebo právníci,“ upozornil.

Lidi nebudou mít peníze. Nebudou cestovat. Budou se starat, aby přežili

Harrachovská sklárna byla založena před rokem 1792. V roce 2002 byl přistaven i minipivovar s restaurací. Odtud se naskýtá vyhlídka do hutní haly s pecemi a návštěvníci restaurace mohou vidět skláře přímo při práci. Rovněž k výrobě piva dochází před hosty restaurace. „Pivo jediné zůstalo v tržbách i přes covid na stejné úrovni, pouze se to přehouplo do lahvového piva. Objemově se však pije stejné množství piva jako v roce 2018, 2019. To je ale jediné. Vše ostatní zůstalo pod půlkou. Tržby, které se týkají turistického ruchu, jsou pod polovinou roku 2019. Návštěvnost byla po dobu asi 15 let předtím přes 60 tisíc ročně, teď nepřijde ani půlka. Ani letos. Když porovnám ledny, tak je to 37 procent, v únoru to bylo trošku lepší, ale katastrofa. A Fiala pořád říká, že je připravený,“ sdělil.

Ve zlepšení, ani co se týče turistické návštěvnosti, příliš nevěří. „Lidi nebudou mít peníze. Budou se starat o obživu, o bydlení, o teplo. Nebudou cestovat, drahá nafta, benzín. Budou se starat, aby přežili,“ je přesvědčen. „My to přežijeme. Jsme nejstarší fungující sklárna na světě. Ale nepřežije to spousta dalších. Evropa je sama sobě hrobařem. Evropská unie se chová jako sebevrah. Pod režií Američanů. Třicet let s nimi obchoduju. To je národ hlupáků. Jsou bez úsudku, na všechno potřebují manuál. A to je náš vzor,“ uzavřel František Novosad.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…