„V tomhle má prsty člověk.“ Flegr i Dostál zachytili extrém v covidových datech. Podezření je tu

29.01.2022 12:35

Zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) koronavirová čísla neodpovídající realitě? Tohle prý nedělá příroda, ale „v tomhle má prsty člověk“. Expert na oblast zdravotnictví Ondřej Dostál i evoluční biolog Jaroslav Flegr se pozastavují nad skokovým nárůstem reinfekcí, což předkládá ve své statistice ÚZIS. A nechybí výzva ministrovi zdravotnictví, aby se nesrovnalostmi zabýval.

„V tomhle má prsty člověk.“ Flegr i Dostál zachytili extrém v covidových datech. Podezření je tu
Foto: archiv J.Flegr
Popisek: profesor Jaroslav Flegr

Na to, že v pátečním reportu ÚZIS vylétly reinfekce 4x, ze dne na den, upozornil Dostál na svém twitteru. Prudce vzrostly počty i očkovaných i neočkovaných. Primoinfekce pak o totéž klesly.

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

Čísla v Dostálovi vzbudila značná znepokojení.

„To jako vážně, ÚZIS? Možné je všechno, ale tohle vypadá spíš jako renonc v metodice. V hospi i na JIP se reinfekce nehnuly,“ píše ve svém tweetu.

Následně se obrací na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) s prosbou, aby ve věci udělal pořádek a na ÚZIS si došlápl.

„Přimějte ÚZIS zveřejnit řádková data!“ vzkázal ministrovi.

A upozorňuje:

Poté v nadsázce přidal:

I u vědce Flegra tato čísla vyvolala velká podezření, že je něco v nepořádku.

Lidé se pak do Flegra, který je znám jako jeden z nejpesimističtějších proroků na téma pandemie covidu-19, opřeli. Rýpli do něj, že tato neodpovídající čísla opět může využít k zastrašování.

Podle nejnovějších informací laboratoře v pátek odhalily 47.220 nově nakažených a 8004 suspektních reinfekcí. Dohromady tudíž přibylo více než 55 tisíc případů nákazy koronavirem. Zvýšil se také počet hospitalizovaných pacientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …