„Václav Moravec ve vyšetřovací vazbě. Jiří Pospíšil zmizel.“ Tohle vysílala ČT. Nezbláznili jsme se

15.01.2019 8:41

Jaké pořady dávala ČT v den, kdy se vyklízela Klinika? V pozdních večerních hodinách to byla repríza jakoby britského dokumentu z roku 2011, který vytváří imaginární verzi Česka v roce 2022, kde zvítězila „ultrapravicová“ strana, která zavedla policejní a veřejnou perzekuci homosexuálů.

„Václav Moravec ve vyšetřovací vazbě. Jiří Pospíšil zmizel.“ Tohle vysílala ČT. Nezbláznili jsme se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Dokument začíná dramatickými velkými slovy, která probleskují na obrazovce, jako Svoboda, Bezpečí, Morálka, Tradice a Národ, to vše s pozadím policejních zásahů a hudby, která by se neztratila v akčním filmu. Pak se ozve hlas britského moderátora s tvrzením: „Situace se radikálně změnila,“ načež následují další záběry a slova jako Strach, Lhostejnost, Násilí. Načež se divák konečně dozví název dokumentu, Báječný nový svět, což je více než zřejmý odkaz na román Aldouse Huxleyho Konec civilizace.

Anketa

Považujete Jana Palacha za hrdinu?

13%
hlasovalo: 19236 lidí

Reportér stojí na Pražském hradě a popisuje, jak Praha byla donedávna cílem gayů a leseb. Ovšem po příchodu nejmenované „ultrapravicové konzervativní strany“ se prý situace a Češi radikálně změnili. Reportér ještě stihne říct, že se budou snažit zjistit, jaký to mělo efekt na homosexuální komunitu, než vysílání přeruší příchod mužů v černých bundách, kteří se ptají, zda mají na natáčení povolení a chtějí jim vzít vybavení.

V imaginárním Česku je prý přítomnost ozbrojených policistů na ulicích normální. Záminkou má být bezpečí občanů, nicméně skutečným důvodem má být „vynucení slušného chování podle definice ultrapravicové konzervativní strany“. Dle „dokumentu“ také došlo k zavření mnoha klubů, načež jsou poskytnuty archivní záběry z „queer kavárny“. „Atmosféra tolerance a vzájemného respektu byla typická nejen pro tuto kavárnu,“ tvrdí reportér a dodává, že štamgasté nemohli tušit, jak temný osud místo očekává.

Bývalí barmani pak podávají srdceryvné svědectví, jak jim nejdříve kradli a zapalovali duhové vlajky, o čemž si mysleli, že jde jenom o klukoviny, následně omezovali otevírací dobu z důvodu hluku a nakonec došlo k úplnému uzavření. Na poslední party prý přijela policie, pozatýkala spoustu lidí a celá věc skončila tak, že na místo někdo hodil molotovův koktejl, načež na hasiče čekali hodinu a půl. „Vidíte, jak to dopadlo,“ ukazují mladíci záběry z ohořelého domu s trochou názorně homosexuálních kulis. Mladíci pak pokračují v nostalgickém vzpomínání. „Dřív se dělaly fotky, mohli jsme se normálně fotit na ulici, mohli jsme chodit za ruce, líbat se,“ popisují idylický stav, kdy „nikdo nic neřešil“ a registrované partnerství bylo legální.

Zpěvačku Tonyu Graves prý deportovali a ti, kteří měli HIV nebo těmto osobám pomáhali v této dystopické verzi Česka, už sedí ve vězení nebo jsou mrtví, protože jim nebyly dány žádné léky. Načež následuje tvrzení, že až čtvrtina obyvatelstva má HIV, zmínky o něm jsou trestné, kdo ho má, může být doživotně uvězněn nebo zmizí beze stopy a spekuluje se, že jsou „nedobrovolně euthanizováni“. Následoval rozhovor s „bývalou“ moderátorkou pořadu Q, která dle svých slov unikla perzekuci tím, že se vdala za svého gay kamaráda. Změny dle ní přišly, když se stal v roce 2013 Ladislav Bátora prezidentem.

Následují deskripce udávání, mravnostní policie, pohraničníků, propagandy i „Cibulkových“ seznamů homosexuálů. Ruka zákona podle dokumentu dopadla na Jiřího Pospíšila, Jiřího Hromadu, Vlastimila Harapese nebo Anetu Langerovou. „Ve vyšetřovací vazbě je Václav Moravec,“ dodává hlasatelka v podzemním vysílání. Štáb je nakonec zatčen při konspiračním setkání s aktivistou. „Nikdy nepřestávejte bojovat za svá práva, ztratit je můžete totiž každým okamžikem,“ zní poslední poselství dokumentu. Zda bylo zařazení dokumentu v den, kdy byla vyklizeno autonomní komunitní centrum Klinika, náhodné, necháváme na úsudku čtenáře.

Celý pořad ZDE

reklama

autor: kas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…