,,Váleční štváči" z Washingtonu chtějí další války, píše novinář. A ukazuje prstem

22.07.2015 14:31

Podle Roberta Parryho se snaží neokonzervativci z Washingtonu rozpoutat další konflikty. Jde jim podle jeho názoru o návrat amerických vojáků do Iráku, svržení syrské vlády a rozšíření ukrajinské krize do Ruska s cílem svrhnout také Putinův režim. Jmenovitě zmiňuje Roberta Kagana a jeho manželku Victorii Nulandovou.

,,Váleční štváči" z Washingtonu chtějí další války, píše novinář. A ukazuje prstem
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Za nejnebezpečnější „válečné štváče“ považuje Parry Roberta Kagana z Brooking Institution a jeho manželku Victorii Nulandovou, která působí ve funkci náměstkyně ministra zahraničí. Kagan ze své pozice ovládá také média, konkrétně deník Washington Post. „V pátek ve svém komentáři vyzval republikány, aby atakovali prezidenta Obamu kvůli dohodě o omezení íránského jaderného programu. Vyjádřil se také pro eskalaci napětí na Blízkém východě, zvýšení agrese vůči Rusku a také nabádal ke zvýšení rozpočtu pro Pentagon. Jako správný neokon není Kagan schopen připustit, že Islámský stát má kořeny v Bushově nepromyšleném obsazení Iráku,“ kritizuje Parry.

„Kagan ve svém článku rozdmýchává další napětí, když straší v souvislosti s jadernou dohodou o posílení íránské hegemonie. Tvrdí, že Írán je zapojen do konfliktů v Sýrii, Iráku, Libanonu, v Perském zálivu i na palestinském území. Teherán dle jeho mínění financuje hroutící se Asadův režim a nese hlavní zodpovědnost za posilování Islámského státu a dalších radikálních džihádistů. Situace v Iráku si žádá další zásah amerických sil, abychom tak mohli zásadně omezit moc Islámského státu. V Sýrii je zase nutné odstranit Asada a více spolupracovat se Saúdskou Arábií a Izraelem proti rozšiřování moci Íránu,“ cituje Parry – dle svého mínění – pomýlené Kaganovy teze.

Ve zmiňovaném komentáři Kagan také horuje pro navýšení výdajů na obranu, což považuje Parry za nepřípustné. „Ani po tolika zbytečných válkách nejsou neokonzervativci schopni převzít zodpovědnost za svá zásadní pochybení a lži, jako byla např. ta o existenci zbraní hromadného ničení v Iráku. Místo toho neokoni upevňují svoji moc, nadále ovládají americkou zahraniční politiku a využívají své think-tanky k ovlivňování médií a veřejnosti. Z neodpustitelných chyb, kterých se dopustili v Iráku, udělali naopak věc hodnou následování,“ podivuje se Parry, pro něhož je největším problémem Kaganův požadavek na návrat amerických vojáků do Iráku.

„Chce americké vojáky vrátit zpět do země, kde jich 4500 zemřelo a kde na ně pohlíželi jako na okupační síly. Podporoval první válku v Iráku a nenesl za to žádné důsledky a nyní si dovoluje volat po jejím pokračování. Ale to mu nestačí. Navrhuje svrhnout syrskou vládu, a to i přesto, že to znamená téměř jisté vítězství Islámského státu, al-Káidy nebo an-Nusry. Poté by jistě následovala genocida syrských křesťanů, šíitů, Alawitů a dalších menšin,“ argumentuje Parry a dodává, že to je také důvod, proč Kagan požaduje vložit desítky miliard do vojensko-průmyslového komplexu. „A to mu ještě zdaleka nestačí. Píše také o rostoucí čínské moci a agresivním Rusku,“ kritizuje Parry.

Kagan je prý nyní pouze neokonzervativním ideologem, ale své názory může prezentovat i jinde. „Jeho manželka Victoria Nulandová, která je náměstkyní ministra zahraničí, sdílí jeho názory a dokonce mu edituje články. Také ona je jednou z hlavních hvězd neokonů. Své ostruhy získala v loňském roce, kdy se jí podařilo zorganizovat svržení demokraticky zvoleného prezidenta Viktora Janukovyče,“ píše Parry a soudí, že Nulandová svého manžela v mnohém překonala. „Ona podněcuje k nastolení další studené války a oživuje nepřátelství mezi Ruskem a Spojenými státy,“ obviňuje americkou diplomatku Parry.

Trnem v oku je Parrymu také údajný rodinný byznys Kagana a Nulandové, který dle jeho informací přímo finančně profituje z válek. „Kagan se nesnaží jen rozpoutávat konflikty, ale také mu plynou výhody od vděčných vojenských kruhů. Kaganův bratr Fridrich pracuje v Americkém podnikatelském institutu, do kterého směřují štědré finanční příspěvky z vojensko-průmyslového komplexu. Jeho manželka zase hraje důležitou roli v Ústavu pro studium války (ISW). Od svého založení se tento institut věnuje především válečným konfliktům v Iráku a Afghánistánu a úzce spolupracoval např. s generálem Davidem Petraeusem, jenž v těchto zemích velel americkým vojákům,“ informuje Parry. 

„Abyste byli schopni posoudit vliv nekonzervativců, včetně Kaganova klanu, musíte znát jednotlivé vztahy mezi válečným byznysem a byznysem, který válku prodává. Když se vede dobře vojenským dodavatelům, tak se daří i think-tankům, které zvýšení globálního napětí obhajují. Vyplatí se mít ve vládě někoho z rodiny, kdo zajistí, aby politici dali válce šanci,“ parafrázuje Parry s nadsázkou mírový slogan ze 60. let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…