Venkov utlačují přistěhovalci, lidé chtějí zpět svůj starý svět. A tak zvolili stranu, která sice nemá ráda islám, ale zároveň...

22.06.2015 16:14

Dánské volby skončily pro některé dost šokujícím výsledkem. Největším skokanem se stala krajně pravicová Dánská lidová strana, DPP, která obdržela 21 % hlasů, a má tak nejlepší pozici na vytvoření dánské vlády. Informuje New York Times.

 Venkov utlačují přistěhovalci, lidé chtějí zpět svůj starý svět. A tak zvolili stranu, která sice nemá ráda islám, ale zároveň...
Foto: archiv
Popisek: Dánsko, ilustrační foto

Na prvním místě se sice stále drží sociální demokraté v čele s Helle Thorning-Schmidtovou, faktickým vítězem voleb je však Kristian Thulesen Dahl, předseda DPP, na jehož bedrech nyní stojí sestavení vlády.

Od posledních voleb v roce 2011 se podařilo Dahlovi zvednout volební preference DPP o 12 %. Jak s nimi naloží, není zatím zřejmé. Může utvořit koalici s Venstre, třetí nejsilnější stranou umírněnější pravice, může také zůstat na ochozech a vyčkávat. Dahl se nechal slyšet, že v tom zatím nemá jasno, „ale jde mu spíše o vliv než o moc“.

DPP není zcela typická evropská krajně pravicová strana. Sdílí sice politiku vůči imigraci a islámu s ostatními populistickými stranami, je však „podle evropských standardů vcelku mírnou stranou“. V rámci jejich programu nabízejí i širokou sociální podporu. Rádi se také označují za moderní verzi sociálních demokratů, kteří zemi dříve vedli a z nichž se „stali technokrati bez kontaktu s běžnými občany“.

Celý text zde

Jejich rétorika dostává na popularitě s rostoucím dánským multikulturalismem. Zvyšující se městské životní standardy přitom poněkud utlačují venkov, a mají tak strach, že se jim nepodaří zvítězit v boji o práci a podporu s přílivem přistěhovalců.

DPP zároveň stanovuje jasná pravidla proti imigraci. Přesně rozlišují mezi „muslimskými imigranty, islámem jako náboženstvím a radikálním islamismem jako zdrojem terorismu“, vyhýbají se přitom však rasismu i islamofobii. Chtějí znovu zavést hraniční kontroly, odebrat podporu žadatelům o azyl a omezit rodinná shledání. A také odmítají jakékoliv případné kvóty na přerozdělování uprchlíků v EU.

Chtějí podle svých slov bránit svoji zemi a vrátit ji do stavu, „než se svět začal hroutit“. A také se chtějí vyhnout osudu ostatních krajně pravicových stran Skandinávského poloostrova. „Proto také Dahl chce tahat za nitky v pozadí, aniž ho někdo uvidí, jako tomu bylo prvních deset let nového tisíciletí. To však bude mnohem náročnější, teď když jsou v centru dění.“

reklama

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…