Vláda projedná růst minimální mzdy či kontroly na slovenské hranici

21.12.2022 6:30

O zvýšení minimální mzdy bude dnes jednat vláda. Ministři se budou zabývat i možným pokračováním kontrol na hranicích se Slovenskem.

 Vláda projedná růst minimální mzdy či kontroly na slovenské hranici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do sálu, kde vláda zasedá

Ministerstvo vnitra v úterý neupřesnilo, zda bude požadovat jejich prodloužení i po 26. prosinci. Kabinet projedná zřízení funkcí poradce pro národní bezpečnost a zmocněnce pro záležitosti romské menšiny. Po třech týdnech se vrátí k odloženému zákonu o veřejných dražbách, mohl by také změnit svá legislativní pravidla a jednací řád.

Minimální mzda by se mohla podle připravovaného nařízení od ledna zvednout o 1100 korun na 17.300 korun. Ze zaručených mezd, které se vyplácejí v osmi stupních podle náročnosti, odpovědnosti a odbornosti práce, by se mohly upravit jen ty nejnižší a nejvyšší. Zbývajících šest částek mezi nimi by se neměnilo. Zaměstnavatelé by minimální mzdu navýšili méně, odbory naopak od jara požadují, aby se minimální mzda zvedla o 2000 korun.

Kontroly na hranicích se Slovenskem spustila vláda v závěru září kvůli migrantům přicházejícím do EU takzvanou západobalkánskou cestou. Ministři je naposledy prodloužili o 14 dní tak, že mají skončit s 26. prosincem. Vnitro neupřesnilo, zda bude žádat další pokračování kontrol, ministři by však o opatření měli určitě jednat. „Aktuálně jsou připravovány možné návrhy postupu," sdělilo ČTK v úterý vnitro.

Na programu vlády je i návrh ministerstva zdravotnictví, aby se výše odškodnění za pracovní úraz nebo nemoc z povolání nově odvíjela od aktuální výše průměrné mzdy. Z iniciativy Zlínského kraje bude vláda jednat o novele zákona o státní památkové péči, díky níž by vznikl nový elektronický registr památek. Jednat se bude i o plánu legislativních prací vlády na příští rok, návrhu změn legislativních pravidel vlády a jejího jednacího řádu.

Podle Deníku N by měla v rámci úpravy tzv. systemizace pracovních a služebních míst vláda projednat plán, aby se zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková stala od ledna náměstkyní ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (za STAN). Zodpovídala by mimo jiné za začlenění ukrajinských uprchlíků.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…