„Vláda svou snahou prosadit korespondenční volby ohrožuje demokracii v ČR,“ obává se Okamura

04.05.2022 15:49 | Ze sítí

Poslanci by se měli na mimořádné schůzi Sněmovny zabývat návrhem, který zavádí korespondenční volbu pro občany žijící v zahraničí. Návrh již dříve předložila skupina senátorů napříč kluby v čele se zástupci z klubu Starostové a nezávislí. Schválení zákona o korespondenční volbě dlouhodobě prosazuje hnutí STAN. Proti návrhu se na sociální síti postavil předseda SPD Tomio Okamura.

„Vláda svou snahou prosadit korespondenční volby ohrožuje demokracii v ČR,“ obává se Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Musíme se postavit proti volebním podvodům a manipulacím,“ říká Okamura k návrhu korespondenčního hlasování, které se bude projednávat na mimořádné schůzi Sněmovny. Týkalo by se občanů pobývajících v zahraničí pro volby do Poslanecké sněmovny a prezidenta republiky.
 
 
V současné době mohou občané Česka při pobytu v zahraničí hlasovat na zastupitelských úřadech. 
 

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
„Vláda Petra Fialy chce tuto změnu volebního systému prosadit především z důvodu její klesající podpory ve veřejnosti a strachu z neúspěchu v příštích volbách. Jde o mimořádné nebezpečí pro náš demokratický systém, jelikož v případě korespondenčního hlasování nelze žádným způsobem zajistit tajnost a rovnost volby, což jsou základní principy volebního práva definované i Ústavou České republiky,“ obává se Okamura. 
Rovněž podle něj existuje velmi vážná pochybnost, zda voliči skutečně hlasovali sami, a pokud ano, zda svobodně a nezávisle, bez vnějšího nátlaku. „Současně existuje riziko, že určité osoby budou hlasovat vícekrát. Korespondenční volba s sebou nese možnost rozsáhlých manipulací a volebních podvodů,“ dodává. 
 
Následně předseda SPD připomněl problémy v roce 2016 při prezidentských volbách v Rakousku, kdy se kvůli nesrovnalostem při korespondenční volbě muselo opakovat 2. kolo voleb.
 
„Francie v důvodu obav před manipulacemi korespondenční volby zrušila. V USA dodnes panují pochybnosti o regulérnosti poslední prezidentské volby. Hnutí SPD je připraveno bránit princip svobodných a spravedlivých, tedy všeobecných přímých a rovných voleb, všemi svými silami a demokratickými prostředky,“ uzavřel Okamura.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…