„Volils Zemana, tumáš tornádo.“ Lutonský z ČT je zpět. Další šťouchanec Zemanovi

31.08.2021 22:20

V červnu rozlítil Hrad svým výrokem o tom, že města brutálně postižená tornádem volila prezidenta Miloše Zemana. Teď zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT František Lutonský spočítal hlavě státu cestu do Brna, kam letěl armádním letounem.

„Volils Zemana, tumáš tornádo.“ Lutonský z ČT je zpět. Další šťouchanec Zemanovi
Foto: Reprofoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman.

Prezident Miloš Zeman přistál v úterý v podvečer v Brně, kde zítra zahájí školní rok. Z Prahy odletěl armádním letadlem CASA. Stroj, který nyní tvoří páteř českého vojenského dopravního letectva, je podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka pro danou vzdálenost ideální.

Komu se nejeví ideálním prostředkem pro přepravu, je novinář ČT František Lutonský. Neváhal vypočítat a vzápětí na sociální síti zveřejnit, kolik má takový armádní letoun na tuto vzálenost spotřebu. „CASA na cestě do Brna a zpět prý spálí tak 700 litrů paliva,“ chtěl zřejmě spolu s tím naznačit, že letecká doprava má negativní dopady na kvalitu ovzduší i klima a také se prodraží.

 

 

Ombudsman letecké společnosti Smartwings Group Vojtěch Lažanský však jeho nepřesné propočty o chvíli později poupravil do reálné podoby, podle něj je číslo mnohem vyšší.

„Casa C-295M má deklarovanou spotřebu 570 kg paliva na hodinu letu. Z Kbel do Brna letí cca 3/4 hodiny, spolyká tedy zhruba 430 kg paliva v jednom směru. Při hustotě benzínu cca 750 kg/m³ to vychází zhruba na 575 litrů paliva v jednom směru, celkem tedy 1 150 litrů paliva,“ upřesnil výsledná čísla tohoto letu.

Zpět do Prahy se Zeman vrátí ve středu. V Brně zahájí školní rok v Základní a mateřské škole v Merhautově ulici.

V minulosti pro přelety v Česku politici používali především armádní vrtulníky. K dispozici měli také menší letouny Jak-40, které ale už byly z armádní výzbroje vyřazeny, životnost končí i dalšímu menšímu letadlu, Challengeru.

CASA nabízí sklopení plošiny v zadní části letadla. Zemanovi, který se už několik měsíců pohybuje na vozíku, umožní pohodlnější nástup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…