„Všichni měli pocit, že je to i naše babička.“ Špaček a Žantovský k úmrtí královny

09.09.2022 9:30

Ve věku 96 let zemřela královna Alžbeta II. Šlo o nejdéle vládnoucí panovnici v britských dějinách. O tom, co znamenala pro tento svět a Británii, hovořili v Událostech, komentářích Michael Žantovský, někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla a český velvyslanec v Británii, a Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla a odborník na etiketu. Shodli se, že královna byla „průvodcem všech našich životů, tmelem a jednotícím prvkem“.

„Všichni měli pocit, že je to i naše babička.“ Špaček a Žantovský k úmrtí královny
Foto: Worldpress.com
Popisek: Britská královna Alžběta II.

Pro Británii podle Žantovského znamenala Alžběta II. mnohem víc než pro svět. „Pro svět byla britská královna symbolem mediálně velmi obdivovaným, atraktivním. Pro Spojené království a do jisté míry pro země Commonwealthu byla tmelem, byla jednoticím prvkem. Byla tím symbolem společné identity národů Spojeného království a britského společenství národů. Tento symbol teď odešel,“ řekl Žantovský.

Ladislav Špaček k tomu dodal lidský rozměr britské královny: „Ona byla průvodce všech našich životů. Jen málo lidí, těch nejstarších, se mohou honosit tím, že se narodili dřív, než britská královna nastoupila na trůn. To už jsou vzácné výjimky. Celý život nás provázela, pořád jsme žili s ní.

Její projev byl vždy tak laskavý, tak vstřícný. Vzpomínám na několik rozhovorů s ní, že jsme všichni měli pocit, že je to vlastně i naše babička. Byla takový příslušník rodiny každého. Nejenom v Británii... Takto si myslím, že to vnímá celá planeta,“ uvedl Špaček.

Všichni jakoby podle Špačka očekávali, že tu královna Alžběta II. vždy bude. „Proto je to pro celý svět taková rána, i když jsme to očekávali a dalo se to předvídat. Přesto to všechny zasáhlo,“ doplnil.

Novým britským králem se stal její nejstarší syn princ Charles, vládnout by měl pod jménem Karel III.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…