„Vy bílý svině. Zeman nás zachraňuje.“ Totální a absolutní převrat v Česku. Stalo se prý něco, co se stát muselo

05.08.2015 15:31

Informování domácích médií o migrantech se podle komentátora Karla Hvížďaly v poslední době více emocionalizuje, zatímco mediálního analytika Petra Štěpánka jen utvrzuje v tom, že Česká televize je nástrojem eurounijní propagandy, podle níž máme migrantům rozevřít náruč a být nadšeni z toho, že budeme obohacováni. To, že dochází k posunu ve zpravodajství od oficiálního euronázoru, lze vysvětlit obavou europapalášů a europresstitutů, že by mohli se svým názorem brzy zůstat jako kůl v plotě.

„Vy bílý svině. Zeman nás zachraňuje.“ Totální a absolutní převrat v Česku. Stalo se prý něco, co se stát muselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman se zúčastnil odhalení busty bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda v zahradách pod Pražským hradem před Jazzovou sekcí

Po období, kdy pozornost sdělovacích prostředků u nás i v Evropě poutalo dohadování o další budoucnosti Řecka, se s ještě větší intenzitou vrátilo téma migrantů mířících z různých koutů světa do Evropy. Média reagují na události, k nimž dochází především ve francouzském přístavním městě Calais, u nás se do středu zájmu dostalo utečenecké zařízení u Bělé pod Bezdězem. „Neprováděl jsem si žádnou analýzu, ale z mého nahodilého sledování médií se mi zdá, že se informování o migraci více emocionalizuje,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala, jenž pravidelně komentuje domácí a zahraniční politické události a také dění na mediální scéně pro Český rozhlas Plus.

Bývalý spolupracovník rozhlasových stanic Radio Svobodná Evropa, Deutschlandfunk, Deutsche Welle i BBC z dob svého dvanáctiletého exilu ve Spolkové republice Německo ale upozorňuje, že se tento jev netýká jen našeho prostoru, ale celé Evropy. „Selhání vidím v tom, že neumíme před veřejností říci věci jasně a natvrdo. Tedy že to, co teď zažíváme, je s velkou pravděpodobností jenom začátek skutečného stěhování národů, které nás čeká. A na to bychom měli reagovat promyšleně jako celá Evropská unie, což se zatím nestalo. Ale ta výtka nepatří jen médiím, ale i politikům, to nelze od sebe odtrhnout,“ podotýká komentátor.

Česká televize je nástroj eurounijní propagandy a politiky otevřené náruče

K informování českých médií a především veřejnoprávní televize o migrantech mířících do Evropy má velké výhrady bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek. „Za naše vlastní peníze z nás Česká televize dělá pitomce. V posledních dnech to určitě nějaký vývoj má. Když budete chtít tvrdit, že Česká televize teď o něco více reflektuje realitu, tak to možná bude pravda. Na druhou stranu je naprosto neoddiskutovatelné, že Česká televize je nástroj eurounijní propagandy. A ten jediný správný názor v Evropské unii stále je, že máme rozevřít náruč a být nadšeni z toho, že budeme obohacováni,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Štěpánek.

Ten jediný správný eurounijní názor o rozevřené náruči migrantům rozhodně nezastává prezident Miloš Zeman, jenž je za svůj odmítavý postoj většinou mainstreamových médií nemilosrdně kritizován. I proto překvapil úterní komentář šéfredaktora Mladé fronty Dnes Jaroslava Plesla, jenž se v této souvislosti hlavy státu částečně zastal. Upozornil, že v lepší společnosti je módou označovat prezidenta za populistické prase, čímž evidentně narážel na to, jak Zemana označil na sociální síti redaktor Lidových novin Petr Kamberský, ale sám vyjádřil přesvědčení, že Miloš Zeman nyní zachraňuje náš politický systém. „Až nastoupí skuteční náckové, pak teprve všichni Zemanovi kritici poznají, jak užitečnou úlohu prezident sehrával,“ uzavřel Jaroslav Plesl své zamyšlení.

Jen se víří emocionální pnutí, přitom nepustit lidi na pevninu není možné

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana k migrantům, ale i zmíněný komentář Jaroslava Plesla vnímá politický komentátor Karel Hvížďala jako výsledek mediální krize. „Sdělovací prostředky se snaží být mnohem výraznější a důraznější v domnění, že tím přitáhnou více čtenářů. Protože ať už výroky pana prezidenta, tak i šéfredaktora MF Dnes jenom dál víří emocionální pnutí ve společnosti a nezabývají se podstatou. Přece lidi nelze nepustit na pevninu, když jsou v ohrožení života. To naše židovsko-křesťanská tradice a ani pravidla Evropské unie nedovolují. Když je někdo v ohrožení života, musíme mu pomáhat,“ konstatuje Karel Hvížďala.

Zastání, kterého se prezidentovi dostalo od šéfredaktora nejčtenějšího, tzv. seriózního deníku, považuje Petr Štěpánek za jisté překvapení. „Ale že bych to bral jako nějaký průlom, to ne. Spíš si kladu otázku, co za tím je. Kdyby tohle Plesl napsal někde na svém Facebooku, tak mě to třeba nepřekvapí,“ říká Štěpánek s tím, že když se tento názor objeví v novinách, „tak si přece jenom musím říkat, co za tím je za politickou strategii“.

Reportáž deníku Právo tentokrát bez politické korektnosti

Přitom mu to nedá, aby se nepozastavil u toho, jak reagoval komentátor Lidových novin Petr Kamberský na sociální síti, když se na dovolené dozvěděl o prezidentově rýpnutí do vlády, že nechce dát peníze na oddlužení Klokánků a naproti tomu pro imigranty ze severní Afriky se finanční prostředky našly. K titulování hlavy státu „prase, prase, prase“ ze strany komentátora Lidových novin proto Petr Štěpánek poznamenává: „Já mám ke Kamberskému také krátký komentář: Prase, prase, prase. Tím hodnotím zase já výkon pana Kamberského.“

Dosavadní korektní a velice chápavý postoj k migrantům ze strany českých sdělovacích prostředků dostal trhlinu v hlavním článku středečního deníku Právo, který vyšel pod titulkem „Pracovníci uprchlického tábora v Bělé čelí hrozbě nemocí i častým výhrůžkám“. Reportáž odhaluje, že civilním pracovníkům tohoto zařízení, jejichž počet klesl pod únosnou mez, není zajišťována žádná ochrana. Jednak proti nakažlivým chorobám, protože jim chybějí rukavice, roušky i očkování, ale i proti agresivitě umístěných cizinců. Prý hlavně Afghánci vyhrožují: „Počkejte, vy bílý svině, až nás tu bude víc, všechny vás podřízneme!“

Europapaláši a europresstituti zjistili, že by zůstali jako kůl v plotě

Podle Karla Hvížďaly ale takové zpravodajství vyvolá bumerangový efekt. „Takhle přepísklá emocionalita v Právu, které se zrovna ve vnitrostátním zpravodajství snažilo o jistou vyvážnost, spíše ty intelektuálnější kruhy, jež tuhle tiskovinu četly, od dalšího čtení odradí. Tenhle povrchní kalkul, že vyšší emocionalita pomůže vyšší prodejnosti, platí hlavně pro bulvár. A v okamžiku, kdy i to i takováto média začínají rozviřovat, si podřezávají větev. Je to falešný kalkul s vyšší čteností. Právo díky některým rubrikám v posledních letech k sobě přitáhlo nejenom levicovou čtenářskou obec, ale v okamžiku, kdy se začne chovat stejně jako bulvár, intelektuálnější čtenáře od sebe odradí,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Petr Štěpánek se při čtení tohoto článku zamýšlí nad tím, co média vede k tomu, že nabízejí i takovéto reportáže a články. „Jestliže osmdesát procent lidí v Česku má na něco nějaký názor, zatímco politické ‚elity‘ si drží jakýsi oficiální euronázor, který jde proti mínění většiny veřejnosti, samozřejmě pak nastává to, že se veřejnost jakoby od toho hlavního politicko-mediálního proudu začíná odpojovat. To jde dělat chvilku, ale najednou i ti europapaláši a europresstituti zjistí, že se jim může stát, že zůstanou jako kůl v plotě,“ vysvětluje mediální analytik.

Teplá místečka jsou pro politiky více než hájení proimigračního názoru

A tomuto jejich zjištění odpovídá i jejich následná změna postoje. „Takže ač jim to je proti srsti, najednou musejí otočit, i když nechtějí. Protože přece jenom ta jejich teplá místa, teplá křesla a teplé kanceláře jsou jim milejší nežli principiální hájení jejich názoru, tedy v ten moment proimigračního. Takže nad samotný článek bych se povznesl a raději se na to koukal a vnímal to takhle. Protože se pak opravdu může stát, že přijdou příští volby a s nimi společenská objednávka, která tady existuje. Pak by ji skutečně mohl zaplnit Konvička a spol.,“ poukazuje Petr Štěpánek na to, že než ztratit lukrativní pozice, politici raději změní svůj postoj k migrantům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …