„Vy na to kašlete!“ Další krize Babišovy vlády už bobtná

01.08.2019 9:16

Do kritiky státního rozpočtu se pustila na svém facebookovém profilu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle jejích slov je rozpočet nepromyšlený a nedokáže pokrýt základní funkce státu. Situace je dle jejích slov vážná. Po krizi kolem ministra kultury je tu tak další vládní problém.

„Vy na to kašlete!“ Další krize Babišovy vlády už bobtná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

„Tohle už začíná být vážné! Rozpočet na příští rok je nepromyšlený a nedokáže pokrýt základní funkce státu. Na jedné straně návrh kolegyně Schillerové zohledňuje růst důchodů a rodičovského příspěvku, na druhé straně nám pořád schází 11 miliard na další zranitelné skupiny. Rozpočet se prostě musí přepracovat,“ uvedla.

„Není možné jedněm potřebným přidat a na druhé se vykašlat. Ten nejkřiklavější příklad nedomyšlenosti rozpočtu jsou sociální služby. Na ně ministerstvo financí ve svém návrhu vyčlenilo STEJNĚ peněz jako letos, přestože moc dobře ví, že to ani náhodou nestačilo. Opravdu chceme riskovat kolaps sociálních služeb, masivní propouštění a zavírání domovů pro seniory?“ dodala s tím, že je to mnohem víc.

„Třeba na veřejně prospěšné práce a další podporu zaměstnanosti nutně potřebujeme 3,27 miliardy, ale v návrhu rozpočtu je na to vyčleněno JEN zhruba 500 milionů. Opravdu nechci, aby těžce zaměstnatelní lidé kvůli tomu ztratili poslední možnost výdělku a skončili na dávkách. Doplatí na to obce a města, lidé i stát,“ zmínila. 

„Podobně skoupé je ministerstvo v případě ochrany těch nejzranitelnějších. Na sociálně-právní ochranu dětí na obcích nám finance vyčlenily 500 milionů, přestože jsme reálnou potřebu vypočítali na 1,57 miliardy. Pokud by měl projít tenhle návrh rozpočtu, byl by KONEC. Děti by ztratily zastání při často vyhrocených sporech rozvádějících se rodičů, v případech domácího násilí, závislosti rodičů na drogách, hazardu apod. Nemluvě o tom, že obce by musely propouštět sociální pracovníky,“ míní Maláčová.

„Skoro likvidační je návrh i pro sociální práci na obcích. Tady je potřeba 0,87 miliardy, ale návrh počítá jen se 180 miliony. Nerada bych, aby kvůli tomu končily matky samoživitelky s dětmi na ulici nebo aby se děti odcházející z dětských domovů, senioři nebo zdravotně postižení neměli na koho obrátit,“ uvedla.

„Ještě si někdo myslí, že těch 11 miliard navíc chceme jen tak rozfofrovat? NE! Šetření na seniorech, kteří vybudovali naší ekonomiku, na dětech, které jsou budoucností téhle země, na matkách samoživitelkách, které je vychovávají a na pracujících, kteří nás živí opravdu v GENECH nemáme!“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…