„Vy odpírači...“ Babiš zajel k očkování. Lidé se shlukli, premiér uzemnil

04.08.2021 15:02 | Reportáž

Premiér Andrej Babiš využil před parlamentními volbami aktivity vedení moravskoslezského hejtmanství ohledně cest mobilních očkovacích pracovišť do odloučených lokalit a navštívil dne 4. srpna ráno jedno takové ve Vítkově na Opavsku. Jak sám uvedl, sever Moravy a Slezska patří s mobilním testováním i očkováním mezi lídry v rámci celé republiky. Předseda vlády si pak na místě zjišťoval, jak byla celá akce logisticky připravena.

„Vy odpírači...“ Babiš zajel k očkování. Lidé se shlukli, premiér uzemnil
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Premiér Andrej Babiš vyjel do Vítkova na Opavsku, aby zjistil, jak úspěšné je očkování mobilních týmů v odloučených lokalitách. To pak zhodnotil na tiskové konferenci

Anketa

Co vy a Šlachtovo hnutí Přísaha?

hlasovalo: 27956 lidí
„Situace s covidem se ve světě opět zhoršuje. U nás to zatím neplatí, ale zase máme rezervy v očkování, proto tyto aktivity vítám. Budeme chtít naočkovat co možná největší procento populace a k tomu budeme využívat různé pobídky i inzerci v médiích, abychom vyvrátili různé nepodložené fámy o očkování, které se ve veřejnosti často šíří. Podle našich statistik v počtu úmrtí na covid, v nich figuruje až 97 procent neočkovaných lidí. Nevím, jaký větší důkaz by odpírači vakcinace vlastně chtěli, “ uvedl mimo jiné český premiér Babiš. 

Na Vítkovsku lidé tuto iniciativu se zájmem uvítali a i přes nepřízeň počasí se utvořila před mobilním očkovacím centrem u místního kulturního domu dlouhá řada zájemců. Ti si mohli vybrat mezi dvěma vakcínami, a to mezi preparáty od firmy Johnson&Johnson nebo Pfizer/BioNTech. Účinné látky pak místním aplikovali zdravotníci z Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO), konkrétně členové jejich výjezdního týmu, které ale tentokrát doprovázel i jejich ředitel Jiří Havrlant, včetně hejtmana MSK Ivo Vondráka a náměstka pro zdravotnictví Martina Gebauera.   

„Já si to určitě chválím, nemusím se nikde složitě registrovat a pak ještě někam jezdit. Dnes dostanu svoji první dávku očkování,“ konstatoval pro ParlamentniListy.cz jeden z místních  zájemců – dvaapadesátiletý Marek z Vítkova. Podobně si tyto aktivity pochvaloval i přibližně stejně starý Stanislav, který se dostavil k vakcinaci i se svým dospělým synem. „Líbí se mi to, nechám se i s klukem očkovat vakcínou Johnson&Johnson, která je jednorázová. Nemusí se nikam cestovat jako třeba za testy, které pro nás dělají jen v Novém Jičíně a Opavě,“ sdělil.

O očkování mobilním týmem z Fakultní nemocnice v Ostravě byl mezi obyvateli Vítkova na Opavsku velký zájem. Foto: Jan Štěpán

Nová mobilní pracoviště ocenil i starosta Vítkova Pavel Smolka (SNK): „Je to šance pro lidi, kteří se očkovat chtějí. Uvítají to zejména obyvatelé z menších okolních obcí, kteří by jinak možná do okresních měst za vakcinací ani nedojeli. Zájem našich občanů je vidět, i když se jedná o akci připravenou na ráno, a to ještě v pracovní den. Je jen trochu škoda, že jsme se to dozvěděli až na poslední chvíli, jinak by přišlo ještě více zájemců. Pokud se to osvědčí, určitě si to alespoň ještě jednou zopakujeme,“ informoval starosta Smolka.

Mobilní tým z Fakultní nemocnice v Ostravě už navštívil v tomto týdnu i Osoblažsko na Bruntálsku, Jablúnkovsko u Českého Těšína a nyní i Vítkovsko. Krom těchto odloučenějších regionů zajeli i lékaři a zdravotníci i do vyloučených lokalit na Ostravsku, kde ale na rozdíl od zmíněných regionů nebyl o očkování zájem.

„Už loni jsme vyjížděli do domovů pro seniory a různých dalších sociálních zařízení. Nyní jsme začali objíždět odlehlejší obce a myslím si, že s tím máme úspěch. Například v Osoblaze se tak naočkovala desetina místních lidí. Nepovedlo se nám to zatím jen v lokalitách, kde bydlí sociálně slabší občané. Musíme také najít recept, jak se s očkováním dostat mezi romskou komunitu,“ prohlásil hejtman MSK Ivo Vondrák.

Po rychlé registraci přímo na očkovacím místě dostali zájemci ihned vakcínu. Foto: Jan Štěpán

Po tiskové konferenci, která proběhla na závěr návštěvy premiéra, se vítkovský  starosta Smolka dohodl s ředitelem FNO Havrlantem, že si očkování s mobilním týmem ještě jednou zopakují za 3 týdny.   


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Štěpán

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…