„Vybral si Prigožina, chytili ho za k*ule." Kreml chystá čistky

29.06.2023 8:24

VÁLEČNÝ MONITORING CNN anglicky mluvícím čtenářům sdělila, že ruský prezident Vladimir Putin se sice po pochodu Wagnerovců na Moskvu snaží dělat všechno pro to, aby obnovil svou autoritu, ale jeho snaha má tak jako tak trhliny. Jeden z ruských vojáků podle serveru Kyiv Post během akce zakladatele Wagnerovců Jevgenije Prigožina vyjádřil naději, že žoldnéři dojdou do Kremlu a „vy**bou s tím z**dem Putinem.“ Na toto vyjádření upozornila ukrajinská tajná služba. V ruském velení už odstartovaly čistky.

„Vybral si Prigožina, chytili ho za k*ule." Kreml chystá čistky
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Ukrajinská tajná služba zachytila rozhovor jednoho z ruských vojáků, který v telefonátu se svou ženou jednoznačně podpořil pokus o puč v podání Jevgenije Prigožina. Na nahrávku uveřejněnou tajnou službou upozornil server Kyiv Post, který také ihned uvedl, že nebyl schopen ověřit její pravost.

Voják v telefonickém rozhovoru tvrdil, že pochod na Moskvu v podání Wagnerovců měl mezi vojáky v jeho okolí značnou podporu. Osobně vyjádřil naději, že Wagnerovci dojdou do Kremlu a „vy**bou s tím z**dem Putinem.“ Pokud je nahrávka pravá, musela vzniknout ještě před tím, než Prigožin své Wagnerovce z pochodu na Moskvu odvolal.

„Je čas, aby se všichni dostali do pr**le,“ sdělil podle ukrajinské rozvědky voják své ženě. „Je nejvyšší čas - podporuji ho. Rozhodně, dobrá práce, Prigožine! Všichni se jich tam bojí, dokonce i policajti; všichni jsou v armádě. Skládají zbraně přímo před nimi. Ani se s nimi nepokoušejí bojovat.“

Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že Kreml dělá vše pro to, aby obnovil Putinovu autoritu a ukázal jednotu armády a státu. CNN má však za to, že v myslích mnoha komentátorů bude obtížné udělat tlustou čáru za tím, co se stalo v sobotu.

Ruští prováleční blogeři se podle CNN pozastavují nad tím, že se o slovo přihlásil čečenský vládce Ramzan Kadyrov a hotovil se bránit Kreml. Blogeři si kladou otázky, kam se poděly ostatní bezpečnostní složky státu. „Někteří ruští vojenští blogeři se značnou sledovaností očekávají ve světle Prigožinovy vzpoury vážné změny v armádě a možná i v bezpečnostních službách,“ uvedla CNN s tím, že čistka se může rozšířit i mimo armádu. Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin požadoval analýzu toho, kdo se o víkendu pokusil odletět z Ruska.

„Všichni odsuzujeme ty, kteří v těžké chvíli pro zemi odešli, utekli. Mělo by to být opravdu trestné, mimo jiné,“ řekl Volodin.

Server amerického listu New York Times napsal, že o chystané vzpouře Wagnerovců věděl předem jeden z někdejších velitelů operací na Ukrajině Sergej Surovikin. Podle listu Moscow Times byl Surovikin zadržen. „Zřejmě si (Surovikin) vybral (Prigožinovu) stranu a oni ho chytili za koule,“ uvedl jeden ze zdrojů serveru listu Moscow Times.

V tuto chvíli prý není jasné, co bude se Surovikinem dál. Konečné rozhodnutí leží na Vladimiru Putinovi a ten se podle serveru může rozhodnout, že Surovikin bude dál pomáhat ve vedení války na Ukrajině, jestliže kremelský pán dospěje k závěru, že generál mohl o chystané vzpouře vědět, ale nepomohl jí.

Podle Institutu pro studium války (ISW) je možné, že se Prigožin vrátil do Ruska, konkrétně do Petrohradu, a vyjednává tam další podrobnosti dohody uzavřené s ruským politickým vedením.

„Ruský opoziční server Meduza s odvoláním na zdroj z ruského ministerstva obrany však tvrdil, že do Běloruska s Prigožinem odjelo pouze 1 000 Wagnerovců. Běloruský opoziční kanál Belamova navíc tvrdil, že satelitní snímky z 27. června ukazují výstavbu nového vojenského objektu v Osipovickém rajónu, který nebyl 13. června vidět, což naznačuje, že snímky by mohly ukazovat výstavbu výcvikového tábora Wagnerovců v Bělorusku. Není jasné, zda se výstavba vojenského objektu objevila ještě před oznámením dohody Prigožina a Lukašenka 24. června, a ISW nemůže nezávisle potvrdit, zda objekt nějak souvisí s Wagnerovci. Nicméně všudypřítomné spekulace kolem postavení Prigožina v Bělorusku naznačují, že se na některých aspektech dohody stále pracuje,“ uvedl washingtonský institut.

Náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov prý zůstane náčelníkem generálního štábu, ale už by nemusel mít vliv na operace na Ukrajině. „ISW již dříve vyhodnotila, že Gerasimovovo odvolání z obou pozic by příliš poškodilo Putinovu pověst a pověst ministerstva obrany. Putin je pravděpodobně dále motivován k tomu, aby Gerasimova veřejně nevyměnil z obav z legitimizace vzpoury jako úspěšného prostředku vydírání,“ uvedl institut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 29.06.2023 10:34:13
No jo, ale co ta zatracená ukrajinská ofenzíva?! Jak se v tom má sakra normální člověk vyznat? Nejdřív banderovci útočí na Krym ale zastaví se v obci Pětichatka, do toho wagnerovci útočí na Moskvu, ale nakonec to stočí na Minsk. Teď ještě navíc nějací nezbedové zapálili Paříž a nějací extémisté v Praze čmárají v metru utajované skutečnosti.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…