„Vydírání.“ Uniklo všem: Maďarsko vypálilo na Věru Jourovou. Prý jde o migraci

12.04.2021 10:31

V Maďarsku už je naočkována více než čtvrtina populace, do konce dubna to má být víc než třetina. A podle mluvčího maďarské vlády pro zahraniční záležitosti Zoltána Kovácse je to proto, protože Maďarsko se více stará o to, aby zachránilo životy než aby si naklonilo mainstreamový tisk. Sputnik V a Sinophram prý muselo pořídit, když EU selhala. Ale to nebyla jediná kritika EU. Došlo také na Věru Jourovou.

„Vydírání.“ Uniklo všem: Maďarsko vypálilo na Věru Jourovou. Prý jde o migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Podle posledních zpráv bylo v Maďarsku naočkováno 2 835 894 lidí. Maďarsko má přibližně 270 tisíc aktivních případů, 10,5 tisíce hospitalizovaných, z toho přiblližně 1300 na ventilátorech. Maďarsko je také zemí, kde se očkuje jak ruskou vakcínou Sputnik V, tak čínským Sinopharmem. Dle Zoltána Kovácse, mluvčího maďarské vlády pro zahraniční záležitosti je to kvůli tomu, že Maďarsko, narozdíl od jiných západních vlád, se více stará o to, aby zachránilo životy, než aby si naklonilo mainstreamový tisk a dostalo se do titulků. „Ti, kteří sledovali debatu o přístupu k vakcínám v Evropské unii, si vzpomenou, že Maďarsko a zvláště premiér Orbán, byli první (a dlouho jediní), kdo odmítali spojovat politické a ideologické otázky se získáním život zachraňující vakcíny,“ připomenul Kovács. Dle něho Maďarsko začalo jednat s Číňany a s Rusy poté, co v listopadu seznalo, že Evropská unie nezvládne dodat očekávaný počet vakcín.

Právě díky tomu, že Maďarsko jednalo i s východními poskytovateli vakcín, se dle Kovácse může pyšnit tím, že má naočkováno daleko větší část populace, než je průměr EU. Vláda odhaduje, že na konci dubna či začátku května by mohlo být naočkováno 3,8 milionu Maďarů a mohlo by dojít k dalšímu rozvolnění.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí
Ovšem Kovács nemluvil jen o viru. Maďarské vládě již nějakou dobu leží v žaludku eurokomisařka Věra Jourová. A dle Kovácse „(Sorosovo) impérium vrací úder“. Jourová totiž poskytla rozhovor německému listu Der Spiegel a dle mluvčího znovu opakovala slova, která maďarskou vládu mírně řečeno netěší.

Kovács Jourovou obviňuje, že je to právě ona, kdo stojí za spojováním přidělování fondů EU a „vlády práva“. Připomíná, že eurokomisařka v září v rozhovoru prohlásila, že Maďarsko je „nemocná demokracie“ a Maďaři si nemohou samostatně vytvořit objektivní názor. Dle Kovácse jsou taková vyjádření neslučitelná s pozicí místopředsedkyně Evropské komise a Maďarsko s ní správně přerušilo komunikaci.

,,Vydírání. Lepší slovo není"

„Jakoby to nestačilo, v interview ve Spiegelu z 2. 4. 2021 Věra Jourová jela stejnou linii,“ píše Kovács s tím, že se eurokomisařka radovala, že i když tento způsob alokace prostředků Polsko a Maďarsko napadají u Evropského soudu, „pořád jim můžeme zablokovat docela dost peněz, dostali jsme do rukou silný nástroj“.

„I když mnoho našich kritiků se nedívá přívětivě na to, že používáme slovo ‚vydírání‘, pro to, co plánuje Jourová, žádný lepší termín není,“ říká Kovács. Konstatuje, že Jourová a Evropská komise skutečně dostali zbrusu novou nabitou zbraň a stačí jim jenom stisknout spoušť. „Je připravená k použití proti jakékoliv zemi, která odmítá unijní liberální proimigrační agendu,“ píše Kovács.

„Ale upozorňuji, že to, že může zmáčknout spoušť, tento akt nedělá legitimním, přijatelným či dokonce spravedlivým. Je to politika. A takováto vyjádření od komisařky, která má stát nad politikou, jsou naprosto nepřijatelná a jsou důvodem k jejímu odvolání,“ praví Kovács závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…