„Vyhubit tu havěť.“ Že jsme mysleli Romy? Bylo to úplně jinak, zaznívá z Mostu po křiku aktivistů

10.09.2018 7:35

Hnutí Otevřená radnice Most přišlo koncem týdne s volebním plakátem s nápisem „Jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí“. Podle některých předvolebních protivníků jde o jasný protiromský rasismus, chystá se i trestní oznámení, jak jsme v pátek psali. Všichni jsou prý ale vedle jak ta jedle. Jde o havěť, které se bojí třeba důchodci v MHD nebo rodičky v porodnici, vyznívá z aktuálního prohlášení autorů.

„Vyhubit tu havěť.“ Že jsme mysleli Romy? Bylo to úplně jinak, zaznívá z Mostu po křiku aktivistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vybydlený panelový dům v Chanově

Podle serveru Romea.cz si je to leták jako z nacistické propagandy. Petr Globočník ze Zelených na Mostecku vnímá kampaň jako zjevný rasismus proti Romům a jeho strana chystá trestní oznámení.

Havětí ale podle autorů nejsou míněni příslušníci jakékoliv národnostní menšiny. Lidé by se měli místo obviňování z xenofobie zaměřit na to, že v Mostě už se cestující bojí sednout kvůli štěnicím na sedačky v MHD a tyhle hmyzí potvory zřejmě potrápily už i rodičky v tamní porodnici.

V noci na dnešek hnutí na facebookovém profilu zveřejnilo vysvětlení, co má plakát představovat. Havěť na předvolebním plakátu prý rozhodně není o Romech. výrok byl zvolen kvůli tomu, v čem žijí „slušní obyvatelé mnoha čtvrtí v Mostě. Slušní znamená ty, kteří dodržují pravidla společnosti, a je jedno, ke které etnické skupině patří“.

Anketa

Podporujete zdanění církevních restitucí?

92%
8%
hlasovalo: 9279 lidí

V prohlášení členové upozorňují na neudržitelnou hygienickou situaci v řadě domů, ve školách i na dalších místech včetně obchodů. „Havětí jsou míněny štěnice, švábi, potkani a zároveň je to opis pro stav, kdy se lidé musejí vyhýbat exkrementům na společných chodbách, obávat se, co k nim doputuje z bytu souseda, který patří mezi nepřizpůsobivé a paradoxně je stále v podstatě chráněn,“ sdělují v dokumentu.

Celé prohlášení lze nají na tomto odkazu na profilu Otevřené radnice Most.

Senioři chtějí sedět na plastu

Důchodci v Mostě se kvůli štěnicím bojí jezdit autobusem. Z toho vychází i jeden z volebních programů kandidující sestavy, z oblasti dopravy. Stojí tam psáno: „Nechceme štěnice v MHD! Vyměníme sedačky za plastové, aby se lidé nemuseli bát sednout si. Na plastu prý štěnice nezabrzdí. Pravidelná deratizace MHD.“

Do městské hromadné dopravy by rovnou chtěli zavést dopravní preventisty, jako mají například v Ostravě. Ti by z autobusů a tramvají vyloučili cestující, kteří nedodržují pravidla – například osoby pod vlivem alkoholu nebo drog, zapáchající jedince a podobně.

Otevřená radnice se netají tím, že slogan cílí i na problém s nepřizpůsobivými: „Co je ale mnohem důležitější, je změnit přístup a nastavit potřebná opatření ve vztahu ke skupinám nepřizpůsobivých občanů. Zdůrazňujeme – skutečně nepřizpůsobivých, nikoli sociálně slabých, i když to často bývá mylně spojováno.“

Z volebního programu:

Když to přijde, je to jako začít od nuly

Uskupení má i přímo na kandidátce kolegy, kteří mají bezprostřední zkušenosti se štěnicemi, šváby, i potkany, hlodavci. A pomoc nikde.

„Obyvatelé žijící v bytových domech se trvale a dlouhodobě doslova bojí, jaký nepříjemný hmyz jim přileze ze sousedova bytu do jejich bytu, jaký hmyz na ně bude padat ze stropů ve společných prostorech těchto obytných domů. Jsou velmi časté případy, kdy rodina za účelem likvidace štěnic se nuceně musí zbavit nábytku, koberců, matrací, postelí, tapet či oblečení. Zůstanou v holém bytě s pocitem, že se ten šílený hmyz může kdykoliv vrátit a navíc nemají peníze na nákup věcí, které museli vyhodit. Pro takové občany jsou ty štěnice a podobný hmyz prostě šílenou havětí, která jim ničí život. Sama jsem si tím prošla,“ uvedla jedna z aktivních členek hnutí Marcela Černá.

Z facebookového profilu Otevřené radnice Most.

 „Dokonce i v porodnici se měly objevit štěnice, i o tom psala média,“ zmínil lídr hnutí Karel Novotný.

Lídrem hnutí Otevřená radnice v Mostě do letošních komunálních voleb je zastupitel Karel Novotný, někdejší náměstek mosteckého primátora, který před tři čtvrtě rokem po necelých dvaceti letech opustil ČSSD, a to bezprostředně poté, co mu partajní šéf vyčinil za kauzu „Medúzy“. „Cikáni jsou jako medúzy, otravný a k ničemu,“ napsal zhruba před rokem pod jeden ze statusů na profilu Naštvaných matek.

Je možné, že se političtí rivalové spletli a vnímají za slovem „havěť“ romské etnikum právě kvůli případům, jako je kauza „Medúzy“, a kvůli spojení s Karlem Novotným, který se netají kritikou nepřizpůsobivých obyvatel v Mostě – s lídrem hnutí chystáme rozhovor.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…