„Vyse*u se vám na to!“ Naštvaná lékařka píše Prymulovi. Nejistota vrcholí

12.10.2020 21:17

Stále není jasné, jakými opatřeními vláda omezí život v Česku. Na ministra zdravotnictví se na sociální síti obrátila jedna z lékařek, která nejistě čeká, co bude dál. Připojila jasný vzkaz, co udělá, pokud vláda rozhodne uzavřít první stupeň základních škol – půjde na neschopenku. A zřejmě nebude sama, kdo takový přístup zvolí. Lékaři se už nyní obávají, že to bude jeden z důvodů nedostatku profesionální péče o pacienty a životy lidí budou v daleko větším ohrožení.

„Vyse*u se vám na to!“ Naštvaná lékařka píše Prymulovi. Nejistota vrcholí
Foto: Screen Partie TV Prima
Popisek: Roman Prymula v Partii TV Prima

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) měl večer vystoupit ve třech televizích k aktuálnímu vývoji epidemie covidu-19. Očekávaný projev na poslední chvíli odložil. Omluvil se za to na svém twitterovém účtu.

Pod jeho oznámení přišla řada reakcí, především znepokojených lidí, kteří nevědí, co je čeká. Ve hře je totiž také uzavření prvního stupně základních škol, o kterém vláda stále vyjednává.

„Jsem lékařka, která čeká, jestli bude muset opět najet na režim lékařka/kuchařka/učitelka/uklízečka/dráb. A říkám vám, že jestli zavřete první stupeň, jdu do PN a vyse.u se vám na to,“ vzkázala uživatelka BílýŠťastnýDrak ministru zdravotnictví, že v takovém případě pro ni bude nejschůdnějším řešením pracovní neschopnost.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí
Už nyní hrozí kolaps zdravotnického systému. Lékaři a zdravotníci, kteří by v případě zavření škol museli být s dětmi doma, by nemusely české nemocnice, potažmo pacienti přežít. Například Fakultní nemocnice v Brně má už 344 zaměstnanců v karanténě. Někteří mají pozitivní test na covid-19 a někteří mají pozitivní případy v rodině.

Svatoanenská nemocnice má 59 nakažených pracovníků. Hledá dobrovolníky z řad studentů medicíny. Všude začíná chybět personál. V nemocnici jsou na sebe navíc všechny profese navázané a některé už omezují provoz i na operačních sálech.

I podle vedoucího lékaře kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice Martina Balíka by případné uzavření základních škol připravilo Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze až o 30 procent vysoce kvalifikovaného personálu, který by musel zůstat s dětmi doma.

V rozhovoru pro ČT sdělil, že uzavření škol má z epidemiologického hlediska nejistý efekt, pokud vláda k takovému kroku přistoupí, mělo by to během dvou týdnů, kdy by byly školy uzavřené, fatální efekt, protože o pacienty by se nestaral kvalifikovaný personál.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…