„Za co se má stydět?“ Witowská udeřila na Putnu. Záruba setřel olympiádu

06.02.2022 14:50

Literární historik a pedagog Martin C. Putna vyjádřil nespokojenost, že letošní zimní olympijské hry hostí Čína, a odsoudil ty, kdož se těchto her v totalitní zemi účastní. Jeho postoj – všechny takto odsoudit – zkritizovala moderátorka ČT Světlana Witowská a odkázala na vyjádření sportovního komentátora a vysokoškolského pedagoga Roberta Záruby.

„Za co se má stydět?“ Witowská udeřila na Putnu. Záruba setřel olympiádu
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Světlana Witowská

Letošní olympijské hry rozdělují českou společnost na dva tábory. Někdo se staví na stranu sportovců, hájí je, že nemohou místo konání her ovlivnit a jejich prioritou je soustředit se na výkon a výsledky. Jiní českou výpravu odsuzují, že upřednostnila sama sebe před morálními hodnotami a odjela do země porušující lidská práva.

Do druhé skupiny se řadí i Martin C. Putna. Na svém twitteru se opřel do všech, kteří se těchto her v Číně účastní či s jejich pořádáním mají nějakou souvislost. „Všem, kdo se jakkoli účastní olympiády v Číně, HANBA,“ neudržel se a napsal ve svém tweetu, který spustil diskuse plné emocí, kdy diskutéři nešetřili na jeho adresu kritikou.

Postoj Putny neušel pozornosti moderátorky ČT Světlany Witowské. Jako protiargument si vzala na pomoc vyjádření sportovního redaktora Roberta Záruby, jedno z těch, na které by podle Putny měla padat ona „hanba“.

„Sportovci z celého světa se znovu scházejí ve zvláštní době a ve zvláštní zemi. Nelze přehlédnout fakt, že organizátor těchto her, vedle úspěšné snahy zařadit se mezi světové velmoci, soustavně porušuje lidská práva a utlačuje národnostní menšiny,“ komentoval Záruba zahájení zimních her v Pekingu.

Witowská se proto pozastavuje, zda je skutečně vhodné proti němu a jemu podobným tak ostře vystupovat. „Za co má být Robertu Zárubovi hanba?“ dožaduje se od Putny odpovědi.

Na svém twitteru Putna také sdílel souhlasně článek z Deníku N o tom, že státní média v komunistické Číně k propagandě využívají i české reprezentanty. V něm se vyjadřuje český kanoista a olympionik Josef Dostál, že má štěstí, že není součástí olympiády v nedemokratické zemi. Další sportovci se k němu však nepřipojili a česká výprava do Pekingu je nejpočetnější v historii.

Řada zemí se rozhodla sportovní událost v Pekingu diplomaticky bojkotovat. Zejména Západ se tak vymezuje vůči porušování lidských práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…