„Zasraný schizofrenik“ a další průšvihy kolem Donalda Trumpa: Prezident dělá pořádek, ale...

30.07.2017 21:37

Je stále jasnější, že se prezident Trump ocitá v pasti. Těmito slovy zahajuje svůj komentář pro server deníku The New York Post Michael Goodwin, když rozebírá možnosti, které 45. prezident USA má. Mnoho jich prý není a Trump si za to částečně může sám, protože si nedokáže udělat pořádek mezi svými podřízenými v Bílém domě.

„Zasraný schizofrenik“ a další průšvihy kolem Donalda Trumpa: Prezident dělá pořádek, ale...
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Prezident Trump je v úřadu přes půl roku a musí řešit celou řadu problémů. Na jedné straně je pod tlakem médií, ale to, že nebude miláčkem celé řady novinářů bylo jasné ještě před tím, než se stal prezidentem.  Horší podle Goodwina je, že Trump svým odpůrcům vlastně nahrává, když nechává své podřízené, aby se vzájemně napadali přes média. Stačí se prý podívat na útok nového šéfa odboru pro styk s médii Anthonyho Scaramucciho, jenž se velmi nevybíravě vyjádřil o jednom ze svých dnes již bývalých kolegů.

Tvrdě zaútočil na personálního šéfa Bílého domu Reinceho Priebuse. „Reince je zasraný paranoidní schizofrenik,“ vypálil v jednu chvíli Scaramucci v rozhovoru pro časopis The New Yorker. Nešetřil ani hlavního poradce prezidenta Trumpa Steva Bannona, který podle Scaramucciho jen prezidenta využívá k vlastnímu zviditelňování.

Anketa

Považujete sudetské Němce za své krajany?

6%
94%
hlasovalo: 3440 lidí

Goodwin má za to, že podobné slovní přestřelky odvádějí Trumpovu administrativu od práce. Teď už je jasné, že Priebuse nahradí ve funkci ministr vnitřní bezpečnosti John F. Kelly. Trump si od něj pravděpodobně slibuje, že v Bílém domě bude vyžadovat vojenskou železnou kázeň.  

Celý článek v angličtině naleznete zde

Prezident tak bude mít volné ruce, aby mohl řešit další problémy. I bez šarvátek mezi svými podřízenými jich má dost. Vrásky na čele by měl mít především z vyšetřování údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby z roku 2016. Trumpa velmi rozezlilo, že se dohledu nad vyšetřováním dobrovolně vzdal ministr spravedlnosti Jeff Sessions. Kdyby 45. prezident USA věděl, že se Sessions zachová právě takhle, vybral by prý pro ministerský post někoho jiného.

Goodwin k dokreslení celé situace dodává, že Trump svého ministra spravedlnosti hned tak neodvolá, protože narazí na odpor republikánských zákonodárců. Ti jsou teď ve vztahu k Donaldu Trumpovi poměrně opatrní a vyčkávají, jak se vyšetřování údajných kontaktů Trumpova týmu na Rusy vyvine. Možná i kvůli tomu se Trumpovi nedaří zrušit zdravotní program Obamacare. Pokusil se o to opakovaně a opakovaně selhal.

Co mluví v Trumpův prospěch?

Trump se však podle autora zatím nenachází v neřešitelné situaci. Může se opřít o podporu lidí, kteří mu v listopadu loňského roku odevzdali své hlasy. Kdyby se mu současně podařilo uklidnit situaci v Bílém domě a dokázal by prosadit očekávanou daňovou reformu, posílil by svou pozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…