20 hodin „smrděl“ Hamás u ní doma. Zabavila je a přežila

10.10.2023 7:47

Válka izraelských ozbrojených sil proti teroristům pokračuje. Letectvo dál zasahuje v pásmu Gazy a premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že tyto letecké operace jsou jen začátkem. Armáda podnikne i další kroky. Mimo jiné k osvobození lidí, které unesli Palestinci a další ozbrojenci z hnutí Hamás. Jeden ze střetů se odehrál i při hranicích s Libanonem. Libanonská Národní tisková agentura (NAA) tvrdí, že izraelská armáda použila fosforovou munici.

20 hodin „smrděl“ Hamás u ní doma. Zabavila je a přežila
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

„Zatímco jsem čekala na záchranu, nabídla jsem teroristům pití a ujišťovala je, že se chci naučit arabsky.“ Jedna z žen takto izraelskému listu Haarec popsala vpád pěti ozbrojenců do svého domu, kde ji následně řadu hodin drželi jako rukojmí. A ona doufala ve vysvobození. Mezitím počet mrtvých v důsledku teroristické akce Hamásu a odpovědi izraelské armády stále stoupá.

Ozbrojenci z hnutí Hamás před několika desítkami hodin obsadili několik vesnic v okolí palestinského pásma Gazy. Izraelská armáda už nad nimi opět získala kontrolu, ale střety mezi teroristy a izraelskou armádou pokračují dál. Palestinci a ozbrojenci z hnutí Hamás také unesli desítky civilistů. Včetně cizinců.  

Server izraelského listu Haarec s odvoláním na další zdroje upozornil, že mezi lidmi, kteří byli drženi jako rukojmí, je i manželský pár, kterému teroristé obsadili dům na 20 hodin. Rahel Edri zpravodajskému webu Walla řekla, že krátce poté, co slyšela sirény oznamující raketový útok, do jejich domu vtrhli teroristé. Pět mužů jim rozbilo okna a tvrdili, že jsou policisté, ale z velké části mluvili arabsky.

 Manželé jejich útok přečkali, protože žena nabídla ozbrojencům pití, vodu i colu, a žertovala s nimi.

„Namířili na mě pistolí a drželi mi nad hlavou granát,“ prozradila dáma, „řekla jsem jim, že si musím píchnout inzulin a snažila jsem se odvést jejich pozornost od faktu, že mám děti, kteří pracují jako policisté,“ pokračovala.

Nabízela útočníkům, že je naučí hebrejsky a ráda se od nich naučí arabsky. V duchu počítala čas, dokud nedorazí izraelské síly a ji i manžela osvobodí. A to se nakonec také stalo. Teroristé před bezpečnostními silami státu Izraeli prchli. „Chci poděkovat policii. Jsou to naši hrdinové,“ zdůraznila žena.

Počet mrtvých mezitím stále narůstá. U přesáhl 9 stovek. Zraněných jsou tisíce. Palestinci tvrdí, že na jejich straně zemřelo na 560 lidí a 2700 dalších bylo zraněno.

Vedle totální blokády pásma Gazy izraelští vojáci kontrolují i hranici s Libanonem, protože na libanonsko-izraelském pomezí provedlo útok hnutí Hizballáh, což izraelská armáda nenechala bez odpovědi.  Americká zpravodajská stanice CNN s odvoláním na libanonskou Národní tiskovou agenturu (NNA) uvedla, že po útoku na severu Izraele se u hranic objevily izraelské helikoptéry, které odpálili několik střel. Podle libanonské strany bylo poškozeno několik domů a obchodů a někteří místní obyvatelé uprchli do města Saida, asi 60 kilometrů od hranic.

Podle snímků odvysílaných v libanonských médiích byl také spatřen požár v jednom z regionů, na který se útok zaměřil. K požáru údajně došlo po dopadu izraelských fosforových bomb. To tvrdí to alespoň NNA. Izraelské ozbrojené síly použití fosforových bomb nepotvrdily.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v této obtížné době vyzval politické strany, aby vytvořily co nejširší koaliční vládu. Upozornil také, že izraelské letecké útoky na pásmo Gazy „jsou teprve začátkem“ celé vojenské operace. Na jeho slova upozornila BBC.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…