20 let dal soud uprchlému muži za boje na Ukrajině

02.02.2023 12:14

Za zapojení do bojů na Ukrajině v řadách separatistů mezi lety 2016 a 2020 dnes soud znovu uložil Alojzi Polákovi 20 let vězení. Podle zatím nepravomocného verdiktu se dopustil teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. Muže, který je stíhán jako uprchlý, obžaloba viní ze zabití minimálně čtyř příslušníků ukrajinských vládních jednotek, podle rozsudku ale nebylo prokázáno, že by Polák někoho usmrtil.

20 let dal soud uprchlému muži za boje na Ukrajině
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí
Soudkyně pražského městského soudu Hana Chaloupková zdůraznila, že to, co se dělo a děje na Ukrajině, je odsouzeníhodné a že není pochyb o tom, s jakým úmyslem Polák do země odjel. Je podle ní pravděpodobné, že tam také někoho usmrtil. „Nicméně abychom ho odsoudili jen na základě toho, že napsal na facebook, že zastřelil při této akci člověka, při jiné akci jiného, když to nemáme možnost ověřit z jiného zdroje, to podle nás nejde,“ řekla. „V demokratickém státě by měl být člověk odsouzen jen za to, co mu lze prokázat,“ dodala Chaloupková.

Polák podle státního zástupce Marka Bodláka odjel v prosinci 2016 z Prahy na území ovládané vojensky organizovanými jednotkami takzvané Doněcké lidové republiky. Nechal se vyzbrojit a vystrojit a začal plnit vojenské úkoly. Aktivně se také zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám v řadách takzvané republikánské gardy. Nejprve působil jako ostřelovač a později jako velitel čety.

Trestné činnosti se Polák podle obžaloby dopouštěl nejméně do zahájení trestního stíhání, tedy do konce března 2020. Nyní o něm zprávy nejsou.

Bodlák pro Poláka navrhoval trest 25 let vězení, trestná činnost podle něj byla prokázána. Obhájce, kterého Polák dostal přiděleného soudem, naopak žádal zproštění svého klienta. Poukázal také ale na případ bývalého vojáka Martina Sukupa, který byl podle něj za obdobnou činnost pravomocně odsouzen ke čtyřem letům vězení. Sukupa soud uznal vinným z účasti na nestátní ozbrojené skupině, trestný čin přibyl do zákoníku loni v červnu. Bodlák doplnil, že v tomto případu podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Městský soud v Praze se případem Poláka zabýval podruhé. Loni v dubnu muži uložil stejný trest, odvolací senát ale rozsudek v neveřejném zasedání zrušil a nařídil doplnění některých důkazů, které dnes soud provedl.

Doněcká a Luhanská oblast leží na východě Ukrajiny. Konflikt tam vypukl na jaře 2014. Proruští separatisté vyhlásili samozvané státy, Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ukrajina a Západ obviňovali z vojenské podpory separatistů Rusko, Moskva to dlouho popírala. Loni v únoru pak ruská armáda vtrhla na Ukrajinu a separatisté bojují po jejím boku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to totalitní tyátr vzor Urválek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegenerál , 02.02.2023 13:38:13

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…