20 % pro Fica. Ale 42 % věří Čaputové. Na Slovensku to bude boj

25.08.2023 10:52

Slovensko čekají na podzim předčasné parlamentní volby a volební průzkumy z posledních měsíců zachycují vzrůstající podporu strany SMER-SD bývalého premiéra Roberta Fica. Ta má podle srpnových průzkumů náskok nad stranou HLAS-SD dalšího bývalého premiéra Petera Pellegriniho. Výrazně však posílila i strana Progresívní Slovensko (PS), kterou nyní vede Michal Šimečka, právě to má být Ficův hlavní soupeř a klíčovou roli v boji Fica a Progresivního Slovenska hraje prezidentka Zuzana Čaputová, uvádí iROZHLAS.cz.

20 % pro Fica. Ale 42 % věří Čaputové. Na Slovensku to bude boj
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý premiér Slovenska Robert Fico

Letošními kandidáty do parlamentu jsou nově vzniklé strany a hnutí i dobře známá jména z předchozích voleb. Mezi favority patří SMER-SD, HLAS-SD a také Progresivní Slovensko. Kromě nich se pak o přízeň voličů uchází hnutí OĽaNO, tedy vítěz posledních voleb, a další členové současného parlamentu, kterými jsou například strany Sme rodina nebo SaS. Do parlamentu by se podle průzkumu dostalo až devět stran a hnutí, uvádí průzkum agentury Focus server e15.cz.

Nejsilnější stranou je stále Smer, následovaný Progresivním Slovenskem. Podle posledního průzkumu agentury Focus by Smer získal 20 procent, zatímco Progresivní Slovensko o pět procent méně. Třetí Hlas by získal 14,2 procenta hlasů.

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí
Necelých šest týdnů před volbami stále vše nasvědčuje vítězství Smeru, který má v současnosti 20 procent a jeho preference dlouhodobě stoupají. Jak poukazuje server iROZHLAS.cz jeho hlavním rivalem ve volbách 30. září bude Progresivní Slovensko.

„Smer na jedné a Progresivní Slovensko na druhé straně názorového spektra se stávají ‚sběrnými‘ stranami, které si berou nerozhodnuté voliče a těží ze strachu z propadnutí hlasů,“ popsal pro SME analytik NMS Market Research Mikuláš Hanes.

„Jak je společnost rozdělena zahraničněpolitickou orientací či v otázce progres vs. konzervatismus, tak se dá říci, že Progresivní Slovensko a Smer jsou politické bašty těchto dvou skupin. Názorově a postojově jsou to protipóly,“ potvrzuje Jakub Hankovský z agentury Ipsos.

Na Progresivní Slovensko Fico útočí i přes prezidentku Zuzanu Čaputovou, která byla před svým zvolením ve vedení progresivců, a tak je pro Fica snadné na ně útočit souběžně, uvádí redaktor Jakub Grim. „Hlava státu čelí útokům Smeru už roky. Nejaktivnější jsou předseda Fico a jeho věrný pobočník, poslanec Luboš Blaha,“ dodává s tím, Fico v souvislosti s prezidentkou dokonce použil například slovo „potkan“ a neustále opakuje, že je v žoldu americké ambasády. „Slovensko nemá hlavu státu, Slovensko má americkou spolupracovnici,“ říká například.

Progresivní Slovensko se naopak snaží využít toho, že prezidentka Čaputová je dlouhodobě nejpopulárnější slovenskou političkou. Nový průzkum agentury Ipsos potvrdil její první místo se 42procentní důvěrou. „Zatím má ale relativně mdlou kampaň bez výraznějších výstřelků. Je za tím i dubnové fiasko s plánovanou manifestací na podporu Čaputové. Tehdy zorganizovali shromáždění před prezidentským palácem, kde chtěli vyzdvihnout její klady a přemluvit ji, aby znovu kandidovala,“ dodává Grim.

Ficovi se tak podle něj mezitím podařilo akcie svého Smeru vzkřísit z takřka beznadějné situace. Dokázal zastavit odliv dřívějších voličů ke kultivovanějšímu Pellegrinimu i úkrokem k politickému extrému. Z nejdéle vládnoucí strany po roce 1989 se Smer transformoval na hlavní hlas slovenského antisystému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …