50. léta! Ještěže Minář nemůže žádat trest smrti. Silná slova o Milionu chvilek

19.09.2019 11:50

Jak jsme již informovali, spolek Milion chvilek pro demokracii se vyjádřil k zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo. „Zveřejnění kompletního odůvodnění, proč se tak stalo, je ve veřejném zájmu. Veřejnost má také právo na vysvětlení pochybností, které se objevují v mediálním prostoru,“ tvrdí. Ale od Michala Haška z ČSSD přišlo tvrdé přirovnání. Kdyby měly soudy podléhat tlaku veřejnosti, tak by to prý bylo jako v 50. letech.

50. léta! Ještěže Minář nemůže žádat trest smrti. Silná slova o Milionu chvilek
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář před Hradem trhá Ústavu ČR

Včera spolek Milion chvilek pro demokracii, založený Mikulášem Minářem, zveřejnil svou reakci na zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Zaklíná se v něm zájmem veřejnosti. „Nedostatečné odůvodnění překvapivého obratu v kauze, která se týká předsedy vlády vážně narušilo důvěru mnoha občanů ve spravedlnost. Zveřejnění kompletního odůvodnění, proč se tak stalo, je ve veřejném zájmu. Veřejnost má také právo na vysvětlení pochybností, které se objevují v mediálním prostoru. Nejde zde jen o konkrétní kauzu – Čapí hnízdo. Tímto rozhodnutím se otevřela Pandořina skříňka, která může mít miliardové důsledky,“ míní spolek.

Anketa

Máte pochopení pro mládežníky, kteří stávkují kvůli globálnímu oteplování?

6%
94%
hlasovalo: 27036 lidí

A ještě dodává: „Otázka: Jak se vy osobně díváte na to, když někdo tvrdí, že rozhodnutí státního zastupitelství je nutné respektovat, protože jinak, řečeno slovy opět některých politiků, budeme banánová republika?

Státní zastupitelství i soudy jsou úřady jako každý jiný, proto někdy vydají dobré rozhodnutí, někdy špatné rozhodnutí. Bude-li nějaké rozhodnutí pravomocné, musíme ho respektovat, pokud jde o právní následky. Ale můžeme ho kritizovat a (ne)respektovat morálně, zejména pokud by šlo o podivné rozhodnutí v politicky citlivé kauze.

Otázka: Takže, co teď radíte? Vyčkat na podrobné vysvětlení státních zástupců?

Teď musíme vyčkat, než bude plné znění usnesení veřejně dostupné. Doufám v zájmu státních zástupců i veřejnosti, že bude velmi odborně kvalitní a velmi přesvědčivě napsané. Pokud ano, bude to skvělé. Pokud ne – pak budeme banánová republika.“

Na jejich slova reagoval bývalý hejtman a současný poradce ministra Tomana Michal Hašek: „ŽÁDÁM chvilkaře Mikuláše Mináře, aby se nezašťiťoval ‚veřejností‘. Za mne určitě nemluví. Každý, včetně nynějšího premiéra, má v právním státě nárok na standardní trestní řízení, které je až do případné fáze hlavního líčení před soudem neveřejné. Pokud by orgány činné v trestním řízení měly být podřízené tlaku a požadavkům ulice (terminologií Mikuláše Mináře veřejnosti), přestaneme být demokratickým právním státem. Potom už mohou následovat petice za co nejpřísnější trest, na rozdíl od 50. let už ne trest smrti. Jeden mustr z té doby pro Mikuláše Mináře a rozhořčenou veřejnost přikládám.“

Příkladem posloužila Haškovi rezoluce z roku 1950, ve které Okresní akční výbor Národní fronty Prahy 14 děkuje státnímu soudu za „spravedlivý rozsudek, který byl nad zrádci vynesen“. „Žádáme, aby Nejvyšší soud co nejrychleji rozhodl o odvolání těch, kdož byli odsouzeni k smrti, aby mohl být vykonán spravedlivý trest. Tuto rezoluci odhlasovalo 3 000 účastníků projevu,“ zakončil rezoluci akční výbor v r. 1950.

reklama

autor: kas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …