A Čína může být vysmátá... Trochu jiný pohled na dění v Sýrii

13.04.2018 9:02

Zatímco svět hovoří o blížící se válce a spekuluje o tom, jestli americký prezident Donald Trump zahájí útok v Sýrii, a Amerika se tak dostane do přímého konfliktu s Ruskem, Čína jejich přetahování pozorně sleduje a čeká na svou příležitost, míní komentátor deníku MF DNES Ladislav Kryzánek. „Za určitých okolností může být Peking hlavním vítězem, nynější vývoj situace mu strategicky vyhovuje,“ míní Kryzánek.

A Čína může být vysmátá... Trochu jiný pohled na dění v Sýrii
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching

„Pokud se Bílý dům rozhodne ‚potrestat‘ syrského vládce Bašára Asada, mohou být Spojené státy více vázány na Sýrii a Pekingu se uvolní prostor pro prosazování mocenských a ekonomických zájmů jinde ve světě,“ napsal v úvodu svého textu v MF DNES Ladislav Kryzánek. „Čína usilovně pracuje na vytváření alternativního světového pořádku, jehož výsledkem má být nahrazení Spojených států na postu světové supervelmoci,“ řekl analytik Richard McGregor z Lowy Institute v Sydney.

A pokud by se přece jen Donaldu Trumpovi a jeho spojencům nezdařilo svým případným větším zásahem zvrátit nynější směřování syrské války, i to hraje Číně do karet, a to přímo v Sýrii, míní Kryzánek. Co se totiž týče Ruska, tak tomu Peking výrazně pomáhá při hlasování o Sýrii v Radě bezpečnosti OSN a tak si ho prý do budoucna zavazuje. „Není tajemstvím, že k prohloubení čínských záměrů by se velice hodil návrat Bašára Asada k plnohodnotné moci,“ dodal komentátor s tím, že při nejmenším by se s ním Číně skvěle jednalo. Asada prý dobře zná, jelikož mu léta dodávala zbraně.

Proto zatímco mezi USA a Ruskem jako sopka doutná druhá studená válka, Čína se podle Kryzánka drží chytře stranou. „Její představitelé vyzývají k politickému řešení syrské občanské války a ve skrytu doufají, že s pomocí Moskvy bude nakonec slavit jejich favorit Asad,“ uvedl komentátor MD DNES.

Jelikož Čína není v těcho bojích přímo účastna, není prý vystavena stejným rizikům jako Rusko, Írán, či Turecko, a může tak uspět v budoucnu, až válka skončí, a o to jí jde. „Až se bude rozhodovat o tom, kdo se bude podílet na rekonstrukci a obnově zdevastované země, Peking bude připraven. Čína má navíc dostatek potřebných zdrojů oproti Rusku,“ uzavřel Kryzánek s tím, že tím, kdo už může být vysmátý, je právě Čína.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…