A archivy se otevřou. Dozvuk Putinova článku o Hitlerovi a Západu

21.06.2020 20:15

„Nechme mluvit archivy, i když to může být nepříjemné a bolestivé,“ píše pedagožka a analytička Anna Čurdová k historické stati, kterou uveřejnil ruský prezident Vladimir Putin. Článek ruského prezidenta pobouřil Polsko i západní Evropu. Čurdová se na něj s odstupem dívá v analýze sepsané pro ParlamentníListy.cz.

A archivy se otevřou. Dozvuk Putinova článku o Hitlerovi a Západu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin při projevu o stavu země

Anketa

Co se Vám nejvíce líbí na Andreji Babišovi?

hlasovalo: 6268 lidí
Doslova v předvečer velké vojenské přehlídky, která se uskuteční na počest vítězství Rudé armády, vyšel v americkém časopise National Interset obsáhlý text V. V. Putina, který je věnován událostem, které předcházely druhou světovou válku.

Prezident Vladimir Putin jeho vznik avizoval již v listopadu roku 2019 na své pravidelné tiskové konferenci. A jen koronavirová krize zbrzdila jeho vydání v květnu letošního roku.

Od jeho zveřejnění tento pátek média přinášejí řadu úryvků z textu a komentářů. Vždy je však lepší přečíst text celý a vnímat jej v jeho logické stavbě a struktuře včetně citátů z archivů, které VVP používá a velmi pečlivě vybírá. Dokládá jimi svoje tvrzení a rovněž vyvrací řadu mýtů a novodobých výkladů dějin, které se v posledních letech v Evropě objevují.

Putin vychází ze své životní a rodinné zkušenosti, žil v Leningradu, jeho rodiče přežili blokádu, otec odešel bránit město a maminka jako zázrakem přežila, ale během blokády zemřel jeho dvouletý bratr Víťa. Patří tak k rodinám, které v Sovětském svazu poznamenala válka. Sovětský svaz ztratil ve válce 27 milionů obyvatel, v přepočtu to byl každý sedmý, Velká Británie ztratila jednoho občana ze 127 a USA jednoho občana ze 320 obyvatel.

Pro Rusko to nejsou  konečná čísla, protože stále pokračuje v dohledávání materiálů, prochází a doplňuje archivy a s dědictvím Velké vlastenecké války stále pracuje.

Putin upozorňuje na zodpovědnost, kterou Rusko  jako nástupnický stát má před pokoleními vnuků a pravnuků, kterým je povinné předat historická fakta, která dokladují to, že to byli občané Sovětského svazu, kteří zvítězili nad nacismem. Historie by měla budoucí generace také poučit a zabránit v opakování tragických událostí.

Záměr o „hodinách historie“ byl široce konzultován na summitu lídrů SNS a vyvolal velký ohlas v Evropě i světě. Což ale také znamenalo, že obrat k historii je nutný, i když přinese mnoho bolesti a zla. Spolu s tím vyplulo mnoho emocí, zloby,  dobře ukrývaných komplexů, hlasitých obvinění. Část politiků rychle přispěchala s obviněním Ruska z přepisování historie, ačkoli nemohli vyvrátit nic z uvedených faktů. Historii je třeba posuzovat na základě faktů, které najdeme v archivech, a to bez ideologických předsudků. A je obtížné vyvracet originální dokumenty, které najdeme nejen v archivech ruských, ale i zahraničních.   

Anketa

Vadí vám údajný střet zájmů Andreje Babiše?

9%
91%
hlasovalo: 16981 lidí


Střední část textu je věnována příčinám vzniku druhé světové války, předválečné situaci, dohodám a vývoji v Evropě. Na citacích a textech z dobových a dosud tajných materiálů je popsáno zákulisí mnichovské dohody a role Polska v dějích, které předcházely a následovaly po Mnichovu.

Za jednu z příčin druhé světové války považuje Versailleský mír, který se pro Německo stal symbolem hluboké nespravedlnosti. Fakticky se hovořilo o okradení země, která byla povinna vyplatit západním spojencům obrovské reparace, a francouzský maršál F. Force prorocky charakterizoval Versaille: „To není mír, to je jen příměří na příštích 20 let.“

Hlavně ponížení bylo tou hlavní příčinou, která dala možnost radikálním a revanšistickým politikům dostat se k moci a formovat nebezpečnou frontu v Evropě.

Další část textu je věnována Lize národů, kde hlavní roli hrály Francie a Velká Británie. Upozorňuje na její nečinnost a neschopnost reagovat na řadu problémů, které se v té době objevovaly.

Co se týká rozdělení Československa a mnichovské dohody, zmiňuje roli Polska, které zákulisně spolupracovalo s Hitlerem. Společně se domlouvali, jaká československá území připadnou Německu a jaká Polsku. 20. září 1938 polský velvyslanec v Berlíně Lipski předává ministru zahraničních věcí Polska Bekovi slova Hitlera: „V případě, že mezi Československem a Polskem dojde ke konfliktu, rajch se postaví na stranu polských zájmů ohledně Těšína. Nacistický pohlavár ale radil i dále, např. aby začátek polských akcí začal, až Němci obsadí Sudety…“

V textu je uvedena řada dalších citací, které svědčí o kontaktech představitelů tehdejší polské vlády s Hitlerem a jejich vzájemné pomoci a podpoře zájmů.

Ve světle faktů pak vypadá jinak i démonizovaný pakt Ribbentrop – Molotov. Ve složité situaci bylo Rusko nuceno bránit svoji zemi a svoje zájmy stejně jako ostatní země, které měly smlouvy s Německem uzavřeny daleko dříve. Návštěva Ribbentropa v Moskvě nepřinesla Německu žádné výhody. Stalin se nezamazal spoluprací s Hitlerem jako jiní evropští vůdci té doby.  

Anketa

Jsou Romové oběťmi české společnosti?

1%
99%
hlasovalo: 20801 lidí


Nezávislý arménský žurnalista David Petrosyan, který  zveřejnil celý text na svém facebookovém profilu, k němu napsal: „Z mého pohledu je v textu hodně zajímavého, podle všeho uvedené archivní dokumenty nemá k dispozici žádná jiná země. Na tom není nic divného, vždyť Rudá armáda dobyla Berlín a hlavně to byla ona, která získávala na osvobozených územích do svých rukou státní archivy, a to nejenom v Německu.

Stať budou číst jak příznivci současného prezidenta, tak jeho odpůrci, ale je třeba se na ni dívat jako na oficiální stanovisko Ruska k těmto historickým událostem. A to by mělo být hlavně důležité pro ty, kteří se považují za součást expertního a žurnalistického světa.“

A já k tomu dodávám, že bychom se skutečně měli oprostit od ideologických balastů a výkladů. Nikdo z nás neví, jak by se zachoval tváří v tvář nebezpečí té doby, a hodnotit události dávno minulé prizmatem dnešní doby není možné. Zkreslování a přepisování historie pak může vést jen k jednomu, k jejímu opakování.   

Nechme mluvit archivy, i když to může být často nepříjemné a bolestné, protože to je jedna z možných cest, jak tuto část evropské historie hodnotit objektivně a bez emocí.

Autor: Anna Čurdová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: .

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …