A je zle. Chceme reparace! Slyší Německo od spojenců, které obsadilo

30.10.2018 12:40

Německo čelí jenom hluboké krizi všech tří koaličních stran, ale také aktuálním požadavkům na zaplacení válečných reparací ze strany Polska a Řecka.

A je zle. Chceme reparace! Slyší Německo od spojenců, které obsadilo
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Budoucnost německé vlády je po volebních debaklech koaličních stran v Bavorsku a Hesensku nejistá a ke klidu nepřispívá ani oznámení Angely Merkelová, že se v prosinci již nehodlá ucházet o předsednictví v CDU. Navíc v SPD se hlasitě hovoří o možnosti vystoupit z koaliční vlády a přejít do opozice. Aby to nebylo málo, tak tlak je na Německo vyvíjen také ze zahraničí. Polsko a Řecko v posledních dnech zesílilo volání po zaplacení válečných reparací.

V Řecko byla po měsících parlamentního vyšetřování zveřejněna zpráva, podle které by země měla dostat od Německa v důsledku útrap způsobených ve válečných letech 1941 – 1944 reperace ve výši 256 miliard liber. „K dispozici nyní máme kompletní zprávu, která se zabývá celkovými škodami, které Řecku způsobila nacistická okupace. V minulosti jsme se sice zabývali dílčími problémy, ale niky v takovém měřítku,“ uvedl šéf parlamentního Výboru pro obranu zahraniční vztahy Costas Douzinas.

Celý text v angličtině je ZDE.

Autoři zprávy v rámci procesu sestavení zprávy přezkoumali více než 400 000 dokumentů v amerických archivech. Informace odhalily rozsáhlé masakry na domácím obyvatelstvu, ale také ničení domů a průmyslových budov. Jak uvádí britský deník Express, v průběhu nacistické okupace zahynulo nejméně 300 000 Řeků v důsledku hladomoru. Další desítky tisíc zemřely při represích. Téměř zcela byla vyhlazena zdejší židovská komunita,“ píše britský deník.

Europoslanec za řeckou vládnoucí stranu Syriza Stelios Koulouglou tvrdí, že Německo nikdy zcela nepřijalo odpovědnost za destrukci Řecka v průběhu druhé světové války. Německá vláda však tvrdí, že Řecku nic nedluží a odkazuje na zaplacení 115 milionů německých marek v roce 1960, kterými byly nároky na válečné reparace uspokojeny. Válečné reparace po Německou vedle Řecka požaduje také Polsko.

„Dokud Německo neuzná své válečné dluhy a neprojeví snahu osobám kruté zacházení finančně kompenzovat, nemůže si získat důvěru milionů lidí. Včetně mé osoby. Na mučení a vraždění německými vojáky nezapomeneme budeme s těmito událostmi seznamovat i další generace. Do té doby, než bude tento problém vyřešen,“ uvedl již v květnu letošního roku britský poslanec polského původu Daniel Kawczynski,podle kterého činí dluh Německa vůči Polsku 3,6 miliardy liber.

Ovšem volání po zaplacení válečných reparací je slyšet i z nejvyšších míst v samotném Polsku. „Reparace zdaleka nejsou uzavřeným tématem. V polském parlamentu se těmito záležitostmi zabývá skupina expertů a o tématem se budou zabývat poslanci,“ uvedl v rozhovoru pro Bild am Sonntag tuto neděli prezident Polska Andrzej Duda. Jeho postoje v tomto ohled plně podporuje také vládnou strana Právo a spravedlnost.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…