A je zle: Ukázalo se, o co jde ve věci Lipavského. Blbé pro Fialu

09.12.2021 9:42 | Ze sítí

Žalovat prezidenta kvůli nejmenování Lipavského? Liberálně orientovaný marketér Martin Jaroš by byl rád, kdyby prezident do volby ministrů „nekecal“. Ale sám má s Lipavským problém. A co si o tomto tématu myslí bývalí poslanci ODS? Podle Kateřiny Dostálové je to hazard v době krize a vláda prý předjímá, že její většina bude platit i u Ústavního soudu. Navíc podle ní jde o vyrovnávání 30 let starých účtů. Petr Tluchoř zase nadhodil, že by vláda mohla vzniknout až v březnu. A bez Pirátů.

A je zle: Ukázalo se, o co jde ve věci Lipavského. Blbé pro Fialu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Petra Fialu do funkce předsedy vlády ČR

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Ačkoliv zatím není nic potvrzeno, přibývá indicií, že jméno, se kterým má prezident Zeman v nové, ještě nejmenované vládě, problém, je kandidát Pirátů Jan Lipavský. Prezident mu měl podle Frekvence 1 naznačit, že by se ministerstských ambicí měl zříci. Řeší se tedy, jak tento případný spor vyřešit a často skloňované je slovní spojení kompetenční žaloba. Premiér Petr Fiala už řekl, že by ji podal, pokud by vláda nebyla jmenována tak, jak bylo se stranami dohodnuto a šéfové ostatních koaličních stran ho v tomto kroku podporují.

Názory na to, zda by tak měl, nebo neměl udělat, se různí. „Nejhorší je, že na jednu stranu jsem s Fialou, aby do toho prezident obecně nekecal. Na druhou stranu zrovna tohoto člena vlády bych nejradši vyměnil taky!“ míní marketér Martin Jaroš a v diskusi pak ještě dodal, že u Lipavského mu vadí jeho názor na jeden konkrétní stát, s největší pravděpodobností Izrael.

Že by Fiala nedělal dobře, si myslí také Kateřina Dostálová, bývalá poslankyně ODS. „Postavit jmenování vlády na 2 % voličských hlasů a absolutně nekompetentním kandidátovi na post ministra zahraničních věcí Janu Lipavském, je hazard s námi všemi. Hazard v době narůstající energetické, inflační a covidové krize,“ míní a ptá se, zda je toto, co si voliči koalice SPOLU přáli. „Tohle je ta Změna? Babiš je poražen, ale poslední meta Havlovské pravdy a lásky zdolána nebyla. Jde o prezidenta,“ upozorňuje.

„Tato nastupující vláda si nás bere jako rukojmí k dořešení víc než 30 let starého kompetenčního sporu: Prezident, versus premiér. Sice vznikla na koaličním podvodu, ale je silná. Předjímá však už i na poli Ústavního soudu své vítězství. Je to velmi hazardní hra, která se opírá o nejbizarnější cihlu této stavby nesourodosti. Není pálená, je z vepřovic, vepřovic, které rozpustí první povodeň. Těch cihel je však v tom stavebním plánu daleko víc. Můžou si to dovolit? Máme se na co těšit,“ myslí si bývalá poslankyně.

A bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř naznačil, jak se asi Miloš Zeman k Fialově nominacím postaví: „Petře, všichni ti lidé, co mi sem posíláš, jsou hrozně milí. Ale snad jsi to všechno slyšel, jsi inteligentní akademik. Komplet březen a bez Pirátů?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…