A ještě jednou před Vánoci naštval Miloš Zeman své odpůrce. A pořádně. Už se ozývají

19.12.2016 12:00

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu zákona o střetu zájmů, takzvaný „lex Babiš“. Na Twitteru o tom dnes informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle novely by firmy ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše přišly o možnost ucházet se o nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky. Podle Zemana je předpis v rozporu s českým ústavním pořádkem.

A ještě jednou před Vánoci naštval Miloš Zeman své odpůrce. A pořádně. Už se ozývají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronesl proslov ve sněmovně. Vyzval k úspoře státních výdajů v oblastech sociálních dávek a fotovoltaiky

Novela o střetu zájmů se vrací poslancům, kteří o ní budou opětovně rozhodovat. Vzhledem k výsledkům předchozích hlasování o předloze je pravděpodobné, že Poslanecká sněmovna Zemanovo veto zvrátí.

Norma pojednává i o některých médiích. Budoucí členové vlády a mnoho dalších funkcionářů by je nemohli provozovat. I tato restrikce míří na Babiše, jenž vlastní vydavatelství a rozhlasovou i televizní stanici.

Poslanecká sněmovna by měla předlohu opětovně posuzovat v lednu. V září ji přijala hlasy 135 ze 183 přítomných poslanců, v listopadu potvrdila předlohu se senátními úpravami hlasy 125 ze 174 poslanců. Předsedové vládní KDU-ČSL a opoziční ODS Pavel Bělobrádek a Petr Fiala se už dřív shodli na tom, že dolní parlamentní komora by případné Zemanovo veto přehlasovala.

Analytik a vysokoškolský pedagog Josef Šlerka k prezidentově vetu na svém facebookovém profilu napsal: „Takže Zeman už je v holdingu?“ Šlerka tak zřejmě narážel na holding Agrofert, jehož je Andrej Babiš majitelem.

Rozhodnutí prezidenta Zemana vetovat novelu zákona o střetu zájmů podle předsedy ODS Petra Fialy dokládá jeho sbližování s Andrejem Babišem. „Zákon o střetu zájmů je potřeba. Dosud nikdy nedocházelo k takovému zneužívání výkonné moci k podpoře vlastního podnikání, jako se to děje nyní,“ argumentuje Fiala.

Nepopírá, že hlavním důvodem přijetí této podoby zákona je jednání Andreje Babiše. „Zákon je však univerzální, není pro jednu osobu, ale platí pro všechny v podobném postavení. Zákon je potřeba tam, kde se přestanou ctít pravidla. Dříve se bylo nutno rozhodnout, zda budu podnikat, nebo se podílet na řízení státu. Dnes to respektováno není, společnost si proto svou ochranu před zneužíváním moci musí vynutit zákonem,“ dodal Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…