A my se tváříme, jak jsme Rusku ublížili... Hloupá Evropa celému světu zaplatí mejdan, ukazuje Rajchl

03.02.2023 7:31

Co se stane, až dojdou ropné produkty kvůli embargu? Evropská unie se obrátí na Čínu, která je vyrobí z ruské ropy. „Čína a Indie na tom budou profitovat, Rusko dostane, co chce a Evropská unie a její občané celý mejdan zaplatí,“ tvrdí advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl a varuje, že se tak dostaneme ze závislosti na jednom autokratickém režimu do druhého, ještě horšího – zatímco se tváříme, že jsme Rusku ublížili.

A my se tváříme, jak jsme Rusku ublížili... Hloupá Evropa celému světu zaplatí mejdan, ukazuje Rajchl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda strany PRO Jindřich Rajchl

A jak zestátnit podíly soukromých akcionářů ČEZu? Způsob hledá česká vláda, její návrh však byl legislativci zatím odmítnut pro možné porušení ústavy. Podle Rajchla je nepřijatelné, aby pětikoalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a Starostů provedla takzvaný lex ČEZ. Za mnohem rozumnější považuje to, co prý měla vláda udělat už dávno – akce vykoupit. „Ne je znárodnit zákonem, to je nesmysl a obrovská chyba, což víte, pokud jednáte se zkušenostmi z byznysu – ty vláda nemá a není v ní nikdo, kdo je má. Pak by byli schopni se s akcionáři domluvit na ceně, která bude akceptovatelná pro obě strany. Nebo se domluvit, že budou souhlasit s nižšími zisky za dlouhodobější garanci ceny,“ vysvětlil.

„Ale zákon lex ČEZ – jak zestátnit akcie, to je něco úplně jiného a poškozuje Českou republiku, protože zásadně snižuje důvěru zahraničních investorů. Mnoho investorů se bude bát dát peníze do České republiky, aby vláda nesáhla k podobnému kroku jinde a v jiném případě,“ popsal Rajchl, podle něhož jde o ohrožení důvěryhodnosti České republiky s obrovskými a dalekosáhlými následky pro zemi. „Šlápnutí jako slon v porcelánu, za které by každý člověk v normální firmě dostal výpověď. Nechápu, jak si to mohou dovolit. Vláda znovu a zase poškodila Českou republiku,“ poznamenal advokát.

Třikrát podtržená pětka

Domnívá se rovněž, že v konečném důsledku nezáleží, zda ke schválení zákona dojde, protože jen oznámení záměru vyvolalo velkou nedůvěru investorů. „Dám jeden příklad z praxe. Když byl návrh lidoveckých poslanců zvýšit daň v loteriích na 50 procent, jednal jsem se dvěma loteriemi, které chtěly vstoupit do České republiky. Okamžitě po oznámení odstoupily od svého záměru, přestože se to neprosadilo. Investoři okamžitě vycítili nejistotu a nestabilitu a vycouvali. To samé nyní způsobuje vláda. Zda zákon projde, či neprojde, je z hlediska důvěry otázka naprosto nepodstatná, protože investoři už důvěru ztratili a budou velmi váhat s dalšími investicemi do České republiky,“ varoval. 

Šéf PRO si myslí, že nejlépe by bylo přimět akcionáře akceptovat situaci a začít vyjednávat. „Žádný byznysmen, když jde na jednání, nemůže říct, jak dopadne, ale určitě je možné nabídnout cenu, která bude v dané chvíli akceptovatelná. Pokud získáte přes 90 procent, pak už zbytek musí být prodán za férovou cenu. Jakékoliv jednání je lepší, než akcie z pozice síly akcionářům vzít. To je chyba, absurdní hloupost a vláda opět ukazuje svoji nekompetentnost,“ prohlásil. Dodal také, že Česká republika je technicky už dva kvartály za sebou v recesi, má největší ekonomické problémy v celé Evropě a se Španělskem je jedinou zemí v Evropské unii, která se nedokázala vrátit na úroveň roku 2019. V den předávání školních vysvědčení Rajchl podotkl: „Jestli je dnes den vysvědčení, tak za tohle si vláda zaslouží obrovskou, velkou a třikrát podtrženou pětku.“

Rusko dostane, co chce, Čína vydělá a unie to zaplatí

Vyjádřil se také k dalšímu rozšíření sankcí o embargo na ruskou ropu, kde vnímá dvě roviny – zda bude dodávek ropy dostatek a Česko bude mít dostatek nafty a benzínu a pak za jakou cenu. Obává se problémů s množstvím ropných produktů kvůli skutečnosti, že evropští obchodníci vzali před začátkem středečního embarga ruskou ropu útokem a rekordně nakupovali. Rajchl tvrdí, že místo, aby embargo mělo vliv na Rusko, nalil se do Ruska rekordní přísun finančních prostředků, protože se obchodníci snažili předzásobit. „Jako kdybyste od prvního února nemohla v obchodech koupit rohlíky, a tak si jich do zásoby koupíte sto. Na tom je jednoznačně vidět, jak sankce proti Rusku nefungují. Všichni se chtěli předzásobit a Rusko to vůbec nepocítí. Jde o naprosto nesmyslnou záležitost a až začnou produkty docházet, tak – dnes už se na tom analytici shodují – se Evropská unie bude muset obrátit na Čínu, odkud začne naftu a benzín dovážet, čímž se zvýší transferové náklady zhruba na dvojnásobek. Vtip je v tom, že ta nafta a benzín, která se bude vyrábět v čínských rafinériích, se bude vyrábět z ruské ropy,“ řekl.

Zaráží ho proto, že místo aby Evropa kupovala ruskou ropu napřímo, hraje si na sankce morálně i eticky, pohonné hmoty očistí v Číně, ale realita, že Rusko dostane zaplaceno od Číny a my zaplatíme více, zůstává. „Jediný, kdo na tom všem tratí, je opět Evropská unie. Navíc se dostáváme do závislosti z jednoho autokratického režimu do druhého, který je ještě horší než Rusko a přitom se tváříme, že jsme Rusku ublížili. To je hloupý přístup, ceny se zvednou jako bychom z Ruska nenakupovali a Evropská unie i její občané zase zchudnou, zatímco Rusko to nijak nepocítí. Do Číny bude distribuovat dál,“ shrnul Jindřich Rajchl. Podle něj také dvě obrovské indické rafinérie v současné době zvýšily podíly ruské ropy z 0,5 na 25 procent a 49 procent akcií těchto rafinérií koupil ruský Lukoil. Tváří se jako indické, ale reálně je vlastní ruská firma.

Sankce zneužívají energetické společnosti

Podle ČTK k tomu ruský vicepremiér Alexandr Novak uvedl, že příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu se v loňském roce zvýšily o 28 procent – o 2,5 bilionu rublů (zhruba 785 miliard korun). Dále řekl také, že těžba ropy v Rusku se loni zvýšila o dvě procenta na 535 milionů tun, zatímco export se zvýšil o sedm procent. Advokát k tomu upozornil, že sice nemá jak si čísla zkontrolovat, ale zároveň nevidí důvod jim nevěřit. „Realita je taková, že čísla odpovídají tomu, co uvádí a potvrzují i oficiální zdroje agentury Reuters nebo Politico, které říkají, že v posledních měsících nakupovali evropští obchodníci v Rusku rekordní množství ropy a utráceli zde nejvíce v historii. Druhá věc je, že agentura, která si spočítala snížení objemu ruského exportu do států G7 nepočítala, že se naopak zvýšil export Ruska do jiných států,“ uvedl s tím, že Rusko se v současné době orientuje na asijské trhy a nový kontrakt s ním ohlásilo také Japonsko. Navzdory embargu budou nakupovat jejich ropu, což opět zásadně zvyšuje export do Číny a Indie. „A to je to, o čem tady hovořím. Čína a Indie na tom budou profitovat, Rusko dostane, co chce a Evropská unie a její občané celý mejdan zaplatí,“ dodal.

Skutečností zůstává, že protiruské sankce platí už od roku 2014 kvůli anexi Krymu. Od té doby je Evropská unie stále prodlužovala celých osm let. V únoru 2022 začala válka na Ukrajině a Spojené státy, Evropa a některé další země přidaly další protiruské sankce. Rusko však za celou dobu neuhnulo ve svých krocích a válka pokračuje. Jak si to Rajchl vysvětluje? „Je to naprostá lež mocipánů z Bruselu. Fakt, že už devět let platí sankce proti Rusku a nedosáhly ničeho, ukazuje, že domněnka, že by nyní sankce něco změnily, je naivní, hloupá a dětinská. Zároveň nesplní účel, aby Rusko ustoupilo a stáhlo se z Ukrajiny. Dnes si to nemůže myslet ani pětileté dítě,“ prohlásil advokát. A nakonec zdůraznil, že sankce jsou naopak zneužívány společnostmi k větším výdělkům. „Sankce jsou dramaticky zneužívány k navýšení marží energetických společností, které hlásily zvýšení zisků o několik bilionů dolarů. Sankce jsou zneužívány velkými společnostmi, aby vydělávaly peníze a aby lidé chudli. Představa, že Rusko sankcemi k něčemu donutíme, je naprosto naivní a normální člověk musí pochopit, že jde o kolosální lež,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

EU a prakticky téměř všichni lídři zemí EU, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 03.02.2023 8:13:02
jsou zcela podřízeni liberálnímu establishmentu USA a jednají výhradně pod jeho vedením, na jeho příkaz a v rozporu se zájmy Evropanů. Tato idiocie bruselských "elit" je daleko nebezpečnější než prdící kráva. Naši bruselští poskoci v PS a Senátu se předhání, kdo splní zadání Bruselu a USA rychleji, horlivěji a svědomitěji. Každé další sankce proti Rusku znamenají, že obyvatelstvo ČR bude zase o něco chudší.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…