A nezavřou mě? Živnostníci jsou zmateni slovy Schillerové o zpětných kontrolách „pětadvacítky“

17.04.2020 7:23

Napřed ministryně financí z hnutí ANO Alena Schillerová slibovala, že živnostníci, na které dopadla nařízení vlády spojená s koronavirem, dostanou 15 tisíc každý měsíc, aby přečkali těžkou dobu. O pár dní později otočila a nechala pro živnostníky připravit jen jednorázovou pomoc ve výši 25 tisíc korun. A teď se řada podnikatelů bojí požádat i o ni. Schillerová je prý totiž vystrašila dalším prohlášením.

A nezavřou mě? Živnostníci jsou zmateni slovy Schillerové o zpětných kontrolách „pětadvacítky“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová i ministr průmyslu a dopravy za hnutí ANO Karel Havlíček toho živnostníkům a podnikatelům slíbili už dost. Slíbili jim v nelehkých časech, že pomohou.

Jenže z původně slibované pomoci 15 tisíc měsíčně Alena Schillerová udělala 25 tisíc jednorázově a teď se podle serveru Echo24.cz postarala o to, že se podnikatelé a živnostníci bojí požádat i o tuhle pomoc. Schillerová totiž dala jasně najevo, že si na žadatele o pomoc může posvítit finanční správa. A řada podnikatelů si raději o pomoc nepožádá, než aby se museli setkávat s berními úředníky.

Největší problém ale je, že stát a zejména paní ministryně financí Alena Schillerová svými prohlášeními a výroky vyvolala obrovskou nejistotu. Myslím si, že je to úmysl, aby to řadu podnikatelů odradilo. Je to taková ostrakizace,“ uvedl předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

„Paní Schillerová přichází s vyhrožováním, že se rozjedou kontroly a že se peníze budou vracet a hříšníkům bude hrozit až osm let vězení. Samotný zákon je přitom napsán dobře a srozumitelně. Přesto ho ministryně interpretuje tak, že to může u lidí vyvolat bázeň a strach vůbec o něco požádat. Vyhrožování ze strany ministryně je tedy nehorázné,“ pokračoval Bábek.

Spory se vedou např. o to, zda smějí o příspěvek žádat třeba fotbalisté, kteří příjmy získávají na živnostenský list. Šéfka státní kasy za hnutí ANO v Senátu uvedla, že to nechá na svědomí fotbalistů, ale sama je toho názoru, že by žádat neměli. Přitom tito fotbalisté nesmějí z nařízení vlády ani trénovat, natož hrát zápasy, takže se jich koronavirové opatření kabinetu jednoznačně dotklo.

Až čas ale ukáže, kdo všechno si o pomoc požádal a jak přísní berní úředníci budou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…