A o tomto nikdo nepsal! Český expremiér varuje před tím, co prošlo na Ukrajině

23.05.2015 12:04

Bývalý premiér Jiří Paroubek upozorňuje na nový zákon, který prošel ukrajinským parlamentem. Ten umožňuje pozastavit platby zahraničním věřitelům. Paroubek k tomu mimo jiné s údivem dodává, že k tomu nenašel komentář v žádném z předních evropských deníků.

A o tomto nikdo nepsal! Český expremiér varuje před tím, co prošlo na Ukrajině
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Paroubek varuje, že tento zákon může být chápán jako příprava Ukrajiny na pozastavení plateb svých závazků zahraničním investorům, a to bez ohledu na její mezinárodní závazky a na smluvní dokumentaci, která je v případě prodeje a koupě zahraničních cenných papírů obvyklá.

„Připomínám, že obvyklou doložkou u všech těchto smluv bývá ustanovení o cross defaultu. Tedy ustanovení, které říká, že pokud nebude splacen jeden závazek, který stát má, mohou ostatní věřitelé najednou požadovat splnění všech svých závazků,“ zvedá varovný prst Paroubek.

Expremiér omlouvá média, že se těmto věcem nevěnují, když je současné jednání o Východním partnerství „plné útoků na Rusko a Putina“. „Je to jako mluvit o provaze v domě oběšencově,“ vrací se k Ukrajině Paroubek, který nabádá, abychom se touto problematikou vážně zabývali. Státní bankrot této země je totiž prý "za dveřmi".

Podle Paroubka není možné, aby dnes někdo z evropských politiků dával Ukrajině slib brzkého členství v EU, tedy v nejbližších 20 až 25 letech. Takového politika by prý považoval buď za hlupáka ignorujícího ekonomická fakta, nebo za notorického lháře.

„Zajímavé by bylo znát strukturu závazků Ukrajiny, resp. to, kdo jsou její věřitelé. Ti nyní jistě velmi pozorně sledují vyjádření ukrajinské ministryně financí a dalších činitelů o tom, že Ukrajina bude požadovat odpouštění dluhů…,“ zamýšlí se na závěr bývalý premiér.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…