ANO chce podle Okamury ČSSD asi jako servilnějšího partnera

13.04.2018 18:04

Hnutí ANO chce zřejmě ve vládě co nejslabšího a nejservilnějšího partnera, když preferuje návrat k rozhovorům s ČSSD. Novinářům to dnes řekl předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Prezident Miloš Zeman doporučoval šéfovi ANO a premiérovi v demisi Andreji Babišovi, aby jednal s KSČM a SPD, proti se však ve čtvrtek postavil výbor ANO, připomíná ČTK.

ANO chce podle Okamury ČSSD asi jako servilnějšího partnera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura ve sněmovně

Okamura řekl, že avizovaný návrat ANO k rozhovorům se socialisty nemile překvapil jeho, ale pravděpodobně i Zemana.

Okamura ve čtvrtek hovořil v Lánech se Zemanem, který předtím po krachu jednání ANO s ČSSD doporučil Babišovi jednat s SPD. „To, že se ANO rozhodlo pro ČSSD, mě neuvěřitelně nemile překvapilo. Překvapen musí být i pan prezident. Nebudu mluvit za něj, ale včera (ve čtvrtek) jsem s ním seděl téměř dvě hodiny a je to určitě novinka, kterou podle mě také netušil,“ prohlásil šéf SPD.

Možnou spolupráci ANO s ČSSD nepovažuje Okamura za dobré řešení pro Česko. „Pro ČR je lepší, aby se na vládě podílely strany se silnějším mandátem,“ řekl. Okamura ČSSD ostře kritizuje a tvrdí, že nedrží slovo a není schopna garantovat hlasy všech svých poslanců.

Plnou odpovědnost za tvorbu vlády má však Babiš, uvedl Okamura. „Za tím (rozhodnutím jednat s ČSSD místo SPD) vidím také to, což je zajisté legitimní, že se Andrej Babiš snaží, aby měl co nejslabšího partnera. U ČSSD vidíme, že jsou servilní, nikdy nesplnili, co slíbili. Z hlediska vítěze voleb to může být výhodnější – čím servilnější a slabší partner, tím má jako vítěz voleb větší pole působnosti,“ konstatoval Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…