ANO je jako kuře. Stále jen chickenuje před svou odpovědností, zaútočil Liška

02.11.2013 13:39

Zápas o budoucnost České republiky vhozením hlasu do volební urny bohužel neskončil. Myslí si to Ondřej Liška, předseda Strany zelených, který ve svém komentáři k současnému dění pro server Prvnízprávy.cz uvádí, že země bude silnou opozici potřebovat jako sůl. A to je prý úkol pro zelené, i přesto, že jim dveře do sněmovny zůstaly zavřené.

ANO je jako kuře. Stále jen chickenuje před svou odpovědností, zaútočil Liška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

A nelehký cíl nyní podle Lišky leží i před rozpolcenou ČSSD. „Sociální demokracie bude muset svést zápas, zda se sama rozloží a stane se pod vedením Miloše Zemana náhradním projektem za totálně propadlé zemanovce, nebo zda uhájí význam demokracie ve svém názvu," míní.

Velikou důvěru nevkládá ani do hnutí ANO Andreje Babiše, kterému voliči přiřkli druhé místo ve volebním klání. „Jak trefně poznamenal jeden kolega ze zelených, ANO se chová spíš jako kuře a ‚chickenuje‘ před odpovědností za vedení státu. Druhá nejsilnější strana a de facto vítěz voleb, který může dostat šanci na sestavení vlády, je stejně tak významnou hrozbou,“ varuje s tím, že nevyzpytatelnost Babišových záměrů vnímá jako problém pro celou českou demokracii.

Předčasné volby mohou přijít velmi brzy

V této souvislosti upozorňuje šéf zelených také na posílení populistů. „Na komunisty a xenofobní Úsvit připadá pětina sněmovny. V takové situaci jsou povolební hrátky organizované z Hradčan o to nebezpečnější. Jako v životě, ani v politice nemusí změna nutně znamenat něco pozitivního. Zatím se nejeví jako pravděpodobné, že by na základě volebního výsledku ustalo podkopávání důvěry občanů v demokracii jako takovou, přičemž vývoj tímto směrem velmi pravděpodobně posílí populismus a touhy části společnosti po vládě silné ruky a zjednodušených řešeních," podotýká.

Na nově překreslené politické mapě sněmovny podle jeho názoru přitom stěží najdeme lídra se subjektem v zádech, který by byl schopen přinést skutečnou změnu ve smyslu modernizace ekonomiky a sociálního státu včetně zprůhlednění politiky samotné. „Česká politika se tedy mění, ale nebude líp. Alespoň ne hned. Platí však, že předčasné volby mohou přijít dřív, než si myslíme," uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…