Advent předsedy Vystrčila: Extremisté, populisté a jak to bylo za „minulých vlád a prezidentů“

18.12.2023 21:10 | Zprávy

Předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil (ODS) v adventním projevu varoval před extremisty a sliby populistů, ale i před nebezpečným trendem eskalace politické a společenské nesmiřitelnosti. Hovořil o oslabení demokracie. Varoval, že lehce může dojít k oslabení demokracie a k rozkolísání demokratického společenského systému. Opřel se do minulých prezidentů.

Advent předsedy Vystrčila: Extremisté, populisté a jak to bylo za „minulých vlád a prezidentů“
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil přednesl adventní projev

Předseda Senátu předně poděkoval občanům, s nimiž se setkává a od nichž se mu dostává podpory, ale také kritiky. „Říkáte mi, že máte obavy z migrace, z konfliktu na Ukrajině nebo na Blízkém východě,“ uvedl Vystrčil. Zmínil, že témata, která lidi trápí, jsou i drahé energie a potraviny.

Následně varoval před populisty a jejich sliby. „Existují lidé, říká se jim populisté, kteří tvrdí, že vše se dá vyřešit rychle a jednoduše, bezbolestně. Říkají například, že není žádný problém zlevnit potraviny nebo energie, že je jednoduché vyřešit důchody nebo problémy ve školství, v našem zdravotnictví,“ pokračoval Vystrčil.

„To já vám říkat nemohu a nebudu. Nebudu vám lhát, ani vám slibovat nereálné věci,“ řekl. A že lhaní a populistických slibů jsme si užili a bohužel stále užíváme dost a dost.

Vystrčil přiznal, že mu velmi vadí, že jak koaliční, tak opoziční politici postupně ztrácejí schopnost spolu mluvit. „Sveřepé trvání na názorech, neochota hledat kompromisní řešení, vzájemné osočování a neslušné chování, jsou při debatách politiků čím dál častější,“ poznamenal. Podobné sváry se odehrávají i v hospodách či v českých domácnostech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vypadá to , že Vystrčil nedrží, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse8cc1c64ee4703e5406b51e7eb23e936f68e014b419b213a802 , 19.12.2023 9:53:17
advent, ale akční ideologické období. Všech 8000 voličů , kteří tohohle tvora volili, by se mělo zamyslet, jestli opravdu musí chodit volit takovéto osoby.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…