Advent předsedy Vystrčila: Extremisté, populisté a jak to bylo za „minulých vlád a prezidentů“

18.12.2023 21:10

Předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil (ODS) v adventním projevu varoval před extremisty a sliby populistů, ale i před nebezpečným trendem eskalace politické a společenské nesmiřitelnosti. Hovořil o oslabení demokracie. Varoval, že lehce může dojít k oslabení demokracie a k rozkolísání demokratického společenského systému. Opřel se do minulých prezidentů.

Advent předsedy Vystrčila: Extremisté, populisté a jak to bylo za „minulých vlád a prezidentů“
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil přednesl adventní projev

Předseda Senátu předně poděkoval občanům, s nimiž se setkává a od nichž se mu dostává podpory, ale také kritiky. „Říkáte mi, že máte obavy z migrace, z konfliktu na Ukrajině nebo na Blízkém východě,“ uvedl Vystrčil. Zmínil, že témata, která lidi trápí, jsou i drahé energie a potraviny.

Následně varoval před populisty a jejich sliby. „Existují lidé, říká se jim populisté, kteří tvrdí, že vše se dá vyřešit rychle a jednoduše, bezbolestně. Říkají například, že není žádný problém zlevnit potraviny nebo energie, že je jednoduché vyřešit důchody nebo problémy ve školství, v našem zdravotnictví,“ pokračoval Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„To já vám říkat nemohu a nebudu. Nebudu vám lhát, ani vám slibovat nereálné věci,“ řekl. A že lhaní a populistických slibů jsme si užili a bohužel stále užíváme dost a dost.

Vystrčil přiznal, že mu velmi vadí, že jak koaliční, tak opoziční politici postupně ztrácejí schopnost spolu mluvit. „Sveřepé trvání na názorech, neochota hledat kompromisní řešení, vzájemné osočování a neslušné chování, jsou při debatách politiků čím dál častější,“ poznamenal. Podobné sváry se odehrávají i v hospodách či v českých domácnostech.

Ani občané podle jeho slov nerozumějí tomu, proč jednání o programu trvají v Poslanecké sněmovně hodiny. „Považujete to za plýtvání prostředky, energií, časem. A já s vámi souhlasím,“ reagoval v projevu Vystrčil na stížností, které mu občané posílají.

„Jsem přesvědčen, že se jedná o velmi nebezpečný trend eskalace politické a společenské nesmiřitelnosti. Je to na úkor hledání kompromisů a rozumných dlouhodobě funkčních řešení,“ konstatoval Vystrčil.

„V demokracii by nikdo neměl na úkor slabšího bezohledně využívat sovu převahu. Stejně tak by v demokracii nikdo neměl za každou cestu bezohledně blokovat řešení, které má podporu většiny. Pokud budeme k tomuto svým chováním nadále směřovat, rozvoj naší země se zastaví,“ řekl předseda Senátu.

A že důsledkem toho bude růst nedůvěry v parlamentní demokratický systém a ve schopnosti politiků řešit naše společné problémy. „Na tom nejvíce vydělávají populisté a extremisté; to je již dne jasné a naprosto zřejmé,“ podotkl.

Miloš Vystrčil ve svém projevu varoval, že tím zároveň může lehce dojít k „oslabení demokracie a k rozkolísání demokratického společenského systému“.

 „Dovolují si před tím varovat, a velmi poprosit, naléhavě požádat, abychom v tomto způsobu chování v roce 2024 nepokračovali. Vyzývám v první řadě všechny zákonodárce, abychom se chovali vždy slušně a vždy s respektem. Abychom začali fungovat normálně ve prospěch naší země, ve prospěch jejích občanů,“ žádá Vystrčil.

„Všichni bychom si také měli přiznat, že jsme v minulosti dělali chyby, že neexistují jednoduchá řešení, jak dát věci do pořádku. Všichni přece víme, komu nevadilo a kdo připustil prohlubování naší strategické, surovinové a výrobní závislosti na zemích s autoritářskými režimy. Stalo se tak za několika minulých vlád a minulých prezidentů,“ podotkl Vystrčil.

„Také sami lidé by si měli například přiznat, že souhlasili s prohlubováním závislosti na levných energiích a surovinách z Ruska nebo na výrobcích a lécích z Číny, kvůli naivní a nezodpovědné hospodářské politice za několika minulých vlád a minulých prezidentů,“ pravil předseda Senátu.

V závěru adventního projevu vyjádřil přání, abychom v budoucnu spolupracovali; neměli bychom si „házet klacky pod nohy“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vypadá to , že Vystrčil nedrží, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 19.12.2023 9:53:17
advent, ale akční ideologické období. Všech 8000 voličů , kteří tohohle tvora volili, by se mělo zamyslet, jestli opravdu musí chodit volit takovéto osoby.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…