Advokátka Hamplová jde do Senátu. „Za normální lidi.“

25.05.2022 14:04

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová bude na podzim usilovat o křeslo v Senátu, jak oznámila na středeční tiskové konferenci. Jako nezávislá kandidátka v obvodu Kroměříž vyzve Šárku Jelínkovou, předsedkyni senátorského klubu lidovců.

Advokátka Hamplová jde do Senátu. „Za normální lidi.“
Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Doktorka Zwyrtek Hamplová patří poslední roky k velmi výrazným osobnostem veřejného dění. Od roku 1998 působila v komunální politice ve svém bydlišti v Mohelnici, rok byla poslankyní (když jako nestranička na kandidátce ČSSD nahradila rok před volbami zemřelého poslance Pavla Dostála). Později jednou kandidovala do Senátu za hnutí NEZÁVISLÍ, kterému předsedal její zemřelý manžel František Zwyrtek.

V minulém desetiletí se věnovala především právnímu poradenství, radila zejména vesnicím a menším obcím, zastupovala je v řadě sporů a organizovala pro venkovské komunálníky vzdělávací akce.

V roce 2019 byla oceněna od České advokátní komory jako Právník roku v oboru správní právo.

Velmi viditelnou se stala za covidové pandemie, když z pozice právníka kritizovala vládní uzávěry a omezení. Kvůli tomu jí byl například zrušen blog na Aktuálně.cz a na Wikipedii si o ní dodnes můžete přečíst, že „během pandemie covidu-19 patřila mezi její nejhlasitější české popírače“.

Nyní tedy oznámila kandidaturu do Senátu v Kroměříži. „Nebylo to snadné rozhodnutí, neb s politikou jsem už nechtěla mít nic společného. Člověk míní, doba mění,“ vysvětlila na svém Facebooku.

Senát podle ní potřebuje právníky, a také obhájce obecní samosprávy a „normálních lidí“. A k tomu se cítí povolána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…